Francina Armengol confirma a la ITB una temporada llarga, a la qual «arribam millor que mai»

Macar de sa Llossa. Foto: La Vida de un Dron©. Prohibida la seva reproducció sense permís de l’autor. Protegida©

La delegació del Govern desplaçada a Berlín amb motiu de la fira turística (ITB), amb la presidenta Francina Armengol i el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, al capdavant, han assistit a la jornada inaugural de l’esdeveniment a la capital germànica, on han explicat que les previsions d’enguany per al turisme alemany són positives, han confirmat una temporada llarga i han afirmat que les Illes Balears hi arriben «millor que mai».

En paraules de la presidenta del Govern, aquesta situació es deu a un abordatge de la política turística des de diferents angles: en primer lloc, «la pau social garantida», amb la signatura d’un conveni col·lectiu per a l’hostaleria que permetrà haver pujat els salaris un 25,5 % en set anys; en segon lloc, una transformació del sector que inclou la regulació contra el turisme d’excessos, les inversions en circularitat i en reducció d’emissions i el foment d’un turisme amb temporades més llargues i centrat a gaudir de tot el que ofereixen les Illes en l’àmbit cultural, gastronòmic, esportiu, etc., i, finalment, una completa recuperació després de la pandèmia, marcada, entre altres elements, per la plena ocupació i la major qualitat de les condicions laborals.

Francina Armengol ha defensat la nova llei turística, «ja en funcionament i que fa possible un turisme regeneratiu» i centrat en «la sostenibilitat ambiental». A més, la presidenta ha explicat que «som conscients dels reptes que tenim» i ha afirmat que, «davant situacions que generaren problemes la temporada passada, com les dificultats en el transport», aquesta mateixa setmana «el Consell de Govern ha aprovat un Decret llei per reforçar el servei públic en el transport de viatgers» i que inclou mesures per a la temporada alta, com la declaració del servei de taxi com a servei públic d’interès general, la contractació per plaça en el transport públic discrecional de viatgers en autobús o l’atorgament de llicències temporals d’autotaxi amb un procediment excepcional i àgil.

Francina Armengol ha afirmat tenir la complicitat del mercat alemany, el principal en importància per a les Illes Balears i «sempre conscient de la vessant verda de les nostres illes», perquè és el que més desestacionalitza, atès que augmenta les seves visites en els mesos d’hivern i primavera, i perquè és el més compromès amb els valors ecològics.

En aquest sentit, les Illes Balears han aconseguit recuperar ja el 95,1 % del turisme alemany perdut durant la pandèmia provocada per la COVID-19, i han captat així gairebé la meitat del turisme germànic que visita Espanya. A més, les previsions són que aquest mercat continuï creixent l’any que ve, igual que ho està fent la rendibilitat.

En aquesta línia, els visitants germànics que visiten les Balears gasten més en destinació, tant en la seva estada com per persona i dia, la qual cosa reverteix en el nostre teixit empresarial. Així, el 2022, el turista alemany va gastar, de mitjana, 1.103 euros per persona durant tota la seva estada, un 8,5 % més que el 2019, mentre que la despesa per persona i dia va ser de 157 euros, un 4 % superior a la del 2019.

Amb el títol «Les Illes Balears lideren la transició cap al turisme del futur», l’objectiu de la presència balear a Berlín aquests dies és informar de les mesures i polítiques que la destinació està implementant per presentar el seu model de futur, basat en la sostenibilitat i la circularitat i encaminat a garantir la qualitat de vida dels residents i dels treballadors del sector.

«Cap a un turisme regeneratiu, el cas de les Illes Balears»

En aquest sentit, durant la jornada inaugural de la ITB ha tingut lloc un acte en el qual el president de la Fundació Impulsa, Antoni Riera, ha presentat l’Estratègia de Circularitat de les Illes Balears davant els mitjans internacionals i els parlamentaris alemanys, interessats a conèixer les polítiques impulsades per la destinació. Amb el títol «Cap a un turisme regeneratiu, el cas de les Illes Balears», Riera ha destacat la importància de continuar implementant processos de circularitat en les empreses del sector turístic, amb l’objectiu que totes les illes es converteixin en destinacions turístiques completament circulars.

En aquesta línia, Riera ha destacat la idea que l’economia circular obre les portes a un «turisme restauratiu» i, des d’aquesta posició, a una possibilitat real i viable de construir un futur regeneratiu, per la qual cosa ha posat l’accent en la necessitat d’incidir en aquesta «aposta de desenvolupament, en què economia, medi ambient i societat van conjuntament per construir “valor a llarg termini” a través del turisme». «El repte de les Balears és connectar radicalment el seu sistema turístic amb el futur», ha afegit Riera.

Durant la clausura de l’acte, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha destacat la importància del turisme alemany per a les Balears i ha recordat com aquesta aposta decidida durant anys pel turisme de qualitat ja està donant resultats, i «es reflecteix fonamentalment en millors contractes, millors salaris i més rendibilitat per a les empreses, sense necessitat de generar més pressió humana i ambiental».

El conseller ha defensat el nou marc legal, que suposarà una oportunitat per accelerar les transformacions que el sector turístic necessita per liderar aquestes millores i que durà les Balears a ser una destinació plenament sostenible i circular. «Gràcies a aquesta llei, el turisme es convertirà en motor de regeneració ambiental i garantirà el benestar de residents i turistes», ha declarat.

Després de la conferència, la delegació balear ha convidat els assistents a degustar, a l’estand balear, una mostra representativa de producte local i de quilòmetre zero, quelcom que la nova normativa està impulsant en tota la cadena de valor turística de les Illes Balears, una garantia de modernització fonamental per a la lluita contra el canvi climàtic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca