El model geocèntric de Claudi Ptolomeu

Antoni Liz Femenías/Ciutadella – A la seua obra ALMAGEST Ptolemeu recopila els coneixements astròmics de la seua època. 

CLAUDI PTOLEMEU (ca. 85 – ca 165) – Les dates de la seua vida només es coneixen de forma aproximada. Va viure i treballar a Alexandria (Egipte), pot ser a la seua biblioteca. Ptolemeu és conegut com a astrònom principalment per la recopilació de coneixements astronòmics en la seua obra en 13 volums: ALMAGEST, publicada al voltant de l’any  148.

 

 

 

 

ALMAGEST – L’obra original es va escriure en grec però es va recuperar a partir de traduccions a l’àrab.

1. El primer llibre exposa el sistema geocèntric.

2. El segon llibre tracta dels equinoccis i la longitud de l’any.

3. El tercer llibre tracta dels solsticis i equinoccis.

4. En el quart llibre s’exposen estudis de la Lluna definint el mes sinòdic.

5. En el quint llibre es tracta sobre les posicions del Sol i la Lluna.

6. En el sisè llibre s’exposa una mesura del diàmetre aparent del Sol i la Lluna mostrant un mètode de predicció de eclipsis.

7-8. En els setè i octau llibres es mostren com les posicions relatives entre les estrelles són fixes. L’octau llibre constitueïx un catàleg de les estrelles australs conegudes per ell.

9-13. Finalment en els últims cinc llibres es mostra el mètode de Ptolemeu per a calcular les posicions i trajectòries dels planetes exposant en detall el sistema d’epicicles (una combinació de moviments circulars) proposat per Apoloni de Perga al segle III a. C.

MODEL GEOCÈNTRIC

Ptolemeu feia mesures que exposava en taules astronòmiques que son conegudes a través de la versió de Teó d’Alexandria (El pare de Hipàtia). Un del instruments de Ptolemeu era el seu plint per mesurar les coordenades locals (altura i azimut) del Sol. El sistema geocèntric de Ptolemeu imaginava esferes pel astres i una darrera esfera per a les estrelles fixes. Calculava molt bé les posicions del astres i per açò el model es va mantenir fins que Copèrnic va proposar el model heliocèntric l’any 1543.

 

ACTUALITAT

UN NOU COMETA PER L’ANY 2024. (C/2023 A3 (Tsuchinstan-ATLAS)

A la primera quinzena de l’any actual s’ha descobert un nou cometa que a l’octubre de 2024 podria arribar a ser visible a simple vista. Pel cometa en principi s’havia calculat amb excentricitat menor que 1 (òrbita el·líptica molt allatgada de període més de 20000 anys) però avui (7 de març) s’ha calculat excentricitat major que 1 (e = 1,0002280) i, per tant òrbita oberta i sense període, ja no tornarà mai més. Ara es troba a 7,2 UA i té magnitud 18,1. Arribarà al periheli el 28 de setembre de 2024 amb una magnitud prevista de 1,1 (primera magnitud). El moment de més proximitat a la Terra serà el 12 d’octubre de 2024 i la magnitud prevista es calcula en 0,0. (com les estrelles més brillants). Ja tindrem ocasió d’anar informant sobre aquest nou cometa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca