Llum

Gusatu Joan/Ciutadella – No hi ha dubte que una de les principals preocupacions de la majoria de ciutadans és la pèrdua del poder adquisitiu de salaris i pensions, per la pujada dels preus, el famós IPC, especialment dels productes de primera necessitat: els aliments, la factura energètica (llum i combustible) i el lloguer de les cases.

El Govern central, que en té la primera responsablilitat política, ha pres tot un seguit de mesures -encertades o no; cadascú en té la seua opinió- amb la intenció d’alleugerir, sobretot, les economies dels ciutadans més dèbils: pujada del salari mínim interprofessional, davallada de l’IVA dels aliments bàsics, augment dels imposts a les companyies elèctriques, etc. 

Tot i amb açò, la contenció dels preus dels aliments no l’hem notada gaire: n’hi ha que al·leguen l’augment dels costos de producció, entre d’ells la factura energètica; i per allò que fa a la factura de la llum, dins una societat on a moltes cases ho tenen tot electrificat, incloses la cuina, la calefacció i l’aigua calenta, una família normal pot arribar a gastar cent cinquanta euros cada més; i som a l’hivern, encara.

I, enmig d’aquesta situació, llegim que les grans companyies elèctriques –Iberdrola, Endesa, Naturgy i Cepsa- multipliquen els seus beneficis, tot i la intenció del Govern espanyol de gravar-los i minimitzar l’impacte sobre la ciutadania de la crisi derivada de la guerra d’Ucraïna.

Més concretament, diversos mitjans van informar que el 2022 Endesa va augmentar els benefici un 26 per cent en relació a l’any anterior, amb uns guanys superior als dos mil milions d’euros; a la mateixa informació es deia que la companyia havia anunciat la presentació d’un recurs a l’Audiència espanyola contra l’impost a les elèctriques, per discriminatori i injustificat.

Açò, a un país on el sector econòmic més important segueix essent el turisme, en què la feina no és de tot l’any, just sis, màxim vuit mesos, uns preus dels habitatges impossibles i a un any de màxim renou mediàtic per la proximitat de diverses convocatòries electorals. 

Una de les principals preocupacions de la majoria de ciutadans és la pèrdua del poder adquisitiu de salaris i pensions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca