Rafael Muñoz, responsable del parc eòlic de Milà: ” Per ser autosuficient en renovables, necessitarem de l’eòlica marina”

Itziar Lecea / Ciutadella – La setmana passada, el Govern central va anunciar una planificació de zones viables per la construcció de parcs eòlics a la mar. Una d’ells, l’única que es projectava a les Illes Balears, és al nord-est de Menorca, en una zona que, des de fa poc, és Reserva de Biosfera marina. L’etern debat entre protecció de territori i necessitat de descarbonització es torna a posar damunt la taula amb aquest anunci. Però anem a veure realment què implicaria construir un parc eòlic marí amb la persona que més experiència té amb energies renovables a l’illa, el responsable del parc de molins de Milà, Rafael Muñoz.

És necessari un parc eòlic a la mar?
Ho hem de posar en context. Estem en una situació de canvi climàtic amb la qual anem tard, amb un risc molt alt de veure com pujam a 3 graus a final de segle en lloc d’1,5 com s’havia previst. I amb uns objectius proposats per la Unió Europea de descarbonització total per l’any 2050. Aquest és el context global. Pel que fa al context local, partim d’un sistema on tenim molt poques renovables, tot i que gràcies a l’estratègia Menorca 2030 segurament arribarem al 85% de l’energia elèctrica amb renovables per aquesta data. Tanmateix, quedarà una part molt important per reconvertir a partir del 2030. Tot el que és mobilitat, transport naval, aeri, escalfament d’aigua, etc. Per descarbonitzar tenim l’alternativa d’electrificar o cercar combustibles alternatius, com pot ser l’hidrogen verd, que igualment s’ha de transformar. Tenim prou capacitat amb el territori insular per fer electricitat amb renovables? Puc avançar que, o ens començam a llevar terra de cultiu, o apostem per l’energia eòlica. Que tampoc la volem a terra, i per això la marina és una opció.

Ho veu, llavors, una bona solució per arribar a l’autosuficiència energètica?
La discussió no és sí o no a l’energia eòlica marina, sinó quan, com, qui i per a qui. El sistema que el Ministeri ha emprat per definir les zones aprofitables, imagino, que juguen amb diversos factors. El primer, que ha d’haver-hi recurs eòlic, que no té una distribució uniforme -i a Menorca és millor a la zona nord-oriental, la zona que han marcat-; i el segon que ha de tenir una proximitat a la costa. Per què? Perquè tenim dos sistemes d’eòlica marina, i un d’ells, cosa que permet posar els molins a més fondària, no està prou desenvolupat. Per tant, han optat pel sistema de menys fondària, que no supera els 800 metres. D’aquí la relativa proximitat a la costa.

Què passarà quan arribin temporals com el de fa 10 dies?
L’avantatge de l’energia eòlica marina, respecte de la terrestre, és que no hi ha rugositat del terreny. Açò implica que l’aprofitament de l’eòlica marina és molt major. Amb vents fluixos i mitjans, a la mar aquest tipus d’energia es comporta molt bé. Tanmateix, igual que com passa a terra, amb temporals de vent molt forts, els molins s’aturen.

És millor idea que fer-lo sobre terra?
A nivell d’aprofitament del vent, sí.

Deia que una pregunta a tenir en compte és “per a qui” es faria aquest parc eòlic marí.
L’eòlica marina no és barata. És una tecnologia que encara està evolucionant. Per tant, perquè sigui rendible, hi ha d’haver volum, no es pot plantejar un únic aerogenerador. Calcul, per fer-lo econòmicament viable, uns 50 aerogeneradors en una primera fase. Aquesta cinquantena d’aerogeneradors a 5 Mw cada un, tindríem una potència de 250 Mw d’eòlica, que és més dels 120 que consumim a l’illa de mitjana en un moment de màxima demanda. Per tant, podria servir per a la transició energètica de Menorca, però tindríem excedents, que generen problemes de gestió. Tota aquesta energia s’ha de poder gestionar i s’ha de poder enviar a altres llocs. Una sortida podria ser per generar hidrogen, o a tenir sistemes de bateries, però tecnològicament no veig viable cap de les dues, actualment. Així, l’única solució viable ara seria tenir una interconnexió amb Mallorca i que els excedents vagin cap a Mallorca o la península. Ara bé, el plantejament de grans superfícies marines està fet des de la perspectiva de necessitat d’energia de Madrid que no des de la perspectiva energètica local. Per açò haurem d’estar atents i procurar tenir paraula en el moment en què es faci, i es tenguin en compte les necessitats de l’illa.

Tanmateix, la projecció que s’ha fet és damunt Reserva de Biosfera marina.
S’han de fer tots els estudis ambientals que siguin necessaris, però ha de permetre la convivència amb el turisme, el paisatge, i totes les necessitats que tenim a Menorca. També he de dir que tenir un parc eòlic marí no ha de ser incompatible amb els objectius de la Reserva de Biosfera ni amb la preservació del medi marí. Fins i tot podria ser que l’afavorís, perquè on hi ha aerogeneradors, no es fa pesca d’arrossegament. Pot ser una manera de recuperar vida litoral.

Així, veu futur per aquest tipus d’energia a la mar?
Menorca, per ser autosuficient en renovables, necessitarà de l’eòlica marina. No tenim prou territori per poder tenir un equilibri entre renovables i conservació de l’entorn, per la qual cosa haurem d’aprofitar l’eòlica marina. Tot, dintre del context que sempre és necessari tenir un mix d’energies renovables, no apostar tot només a l’eòlica, sinó poder-ho combinar també amb la fotovoltaica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.