El Govern lliura a Maó les quaranta claus de la primera promoció pública d’allotjaments intergeneracionals de l’IBAVI Trenta persones majors de 65 anys i deu joves menors de 35 anys conviuran a l’edifici, on participaran d’un projecte social en comú

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, han lliurat aquest migdia les claus de la promoció de quaranta allotjaments de dotació als carrers de Francesc de Borja Moll i de Sant Ciril, a Maó. En aquest acte han estat acompanyats per la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora; el batle de Maó, Héctor Pons; la gerenta de l’IBAVI, Olvido Terrassa, i el president de Creu Roja Menorca, Arturo Bagur, entre altres autoritats.

Es tracta d’un projecte d’allotjaments intergeneracionals que facilita l’habitatge a trenta persones majors de 65 anys, la majoria de les quals viuen soles, i 10 joves menors de 35 anys. Viuran en el mateix edifici i compartiran projecte social, amb l’objectiu no només de donar cobertura a la demanda d’habitatge per a gent gran i joves, sinó també de donar una resposta a l’aïllament, la soledat i la vulnerabilitat del col·lectiu de gent gran. D’aquí ve la importància dels espais comunitaris que s’ubiquen a la planta baixa i que compartiran els uns i els altres per crear un vincle de comunitat entre els mateixos veïns i també amb el seu entorn, el barri.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha destacat que «amb aquesta primera promoció d’habitatges intergeneracionals potenciam un model de convivència que lluita contra la solitud i dona solucions a dos col·lectius prioritaris, com són els nostres majors i els joves».

«Avui no només parlam de posar a disposició de la gent un habitatge digne, de qualitat, assequible, que també ho és, sinó que anam més enllà: responem a una necessitat social», ha explicat el conseller Josep Marí. «Avui posam el nostre granet de sorra per connectar persones grans i joves, que compartiran aquest edifici d’habitatges, en una aposta que feim des de l’IBAVI per l’aprenentatge, l’intercanvi i l’ajuda mútua entre els uns i els altres, que beneficiarà tots dos col·lectius».

En aquests moments, l’IBAVI té set projectes d’allotjaments de dotació en marxa a Mallorca, Menorca i Formentera, cada un dels quals amb les seves característiques pròpies.

Compromís social

Dins el projecte social que acompanya la promoció d’aquests allotjaments de dotació de l’IBAVI, els joves tenen el compromís de dedicar part del seu temps a activitats de suport i d’acompanyament a la resta de veïns: duran a terme una ajuda setmanal de quatre hores, i posaran en marxa la figura del bon veí. Cada jove tindrà de referència a tres persones grans. No es tracta d’ajuda de tipus assistencial, sinó de potenciar la col·laboració entre veïns, de suport mutu, com la que es generava de forma quotidiana antigament a les comunitats i els municipis petits. Com a reconeixement d’aquesta tasca comunitària, el rebut del lloguer dels joves no superarà en cap cas el 25 % dels seus ingressos, quan la mitjana que aplica l’IBAVI en les seves promocions és del 30 % per a tots els llogaters.

Així, en aquest edifici, els lloguers que es cobraran estan entre els 192,43 € (rebut final, amb comunitat, assegurança…) i els 475,72 €, el més elevat. A més, en aquesta promoció, 31 dels quaranta llogaters gaudeixen d’una reducció en el rebut del lloguer, segons els seus ingressos. I, d’acord amb la política de l’IBAVI, que concedeix un temps per fer el trasllat amb tranquil·litat cap als nous habitatges, aquests nous llogaters no pagaran el seu primer rebut fins al mes de maig.

Aquesta promoció també és exemple dels beneficis que comporten les clàusules socials que l’IBAVI inclou en els plecs de licitació dels seus contractes, a través de les quals les constructores aporten un percentatge del pressupost adjudicat a diferents entitats per desenvolupar projectes d’emergència d’habitatge. En aquest cas, la constructora Olives SL ha col·laborat, amb una aportació de 183.850,41 €, en actuacions duites a terme per Creu Roja Menorca a través del projecte «Persones sense llar».

Espais compartits

L’edifici disposa de 40 allotjaments de dotació, tres dels quals són adaptats. D’aquests, 38 tenen un dormitori i els altres dos disposen de dos dormitoris. A més, a la planta baixa hi ha 856 m2 d’espais comunitaris d’ús compartit, on s’ubiquen serveis com la cuina i el menjador autogestionat, un gimnàs, una sala de tallers, una biblioteca i una sala polivalent. Els allotjaments, que es distribueixen principalment entre la primera i la segona planta, tenen entre 46 i 57 m2, amb un dormitori, un espai de cuina, menjador i sala d’estar, i un bany amb bugaderia. Els de dos dormitoris disposen de 80 m2 i tots dos són adaptats. A la planta de semisoterrani hi ha un aparcament obert de 14 places per a servei del centre.

Com és habitual, un dels aspectes constructius que més s’ha treballat en aquesta promoció és l’eficiència energètica, per evitar la pobresa energètica dels habitatges, a través de diferents estratègies, així com una electrificació baixa dels espais. Per això, l’edifici disposa de terrasses cobertes per controlar la irradiació i la calor, ventilació creuada, aïllaments transpirables, vidres exteriors de baixa emissió per reduir el factor solar, reducció de revestiments i d’un sistema de calefacció i climatització generat mitjançant aerotèrmia amb el suport de 66 panells fotovoltaics.

Sisena promoció lliurada a Menorca

Aquesta és la sisena promoció d’habitatge públic protegit (HPP) que el Govern ha lliurat aquesta legislatura a Menorca, amb un total de 95 habitatges de nova construcció, la gran majoria a Maó, i també a Sant Lluís. Mentrestant, estan en construcció tres promocions més as Migjorn, Fornells i es Castell; en licitació, hi ha 11 HPP a Sant Lluís, i es redacta el projecte per a 35 allotjaments de dotació més a Alaior. I es continuen sumant nous projectes, com és el de 10 HPP a Ferreries, on aquest mateix dimecres s’ha signat el Protocol de cessió dels solars municipals que l’Ajuntament de Ferreries cedeix gratuïtament a l’IBAVI.

Entre nova construcció i altres línies de feina, el parc públic d’habitatge de Menorca s’ha duplicat aquesta legislatura i sumarà 220 nous habitatges destinats al lloguer, que mai perdran la seva consideració d’habitatge públic. Així doncs, es passarà de 214 HPP l’any 2019 fins als 434 HPP.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.