Un alè pel camp de Menorca?

Aquesta setmana es celebra la Fira del Camp, a Alaior. La major cita de la pagesia de la nostra illa on, durant dos dies, es deixen de banda els esforços i penúries que passa el sector primari. Especialment, des de l’inici de la guerra d’Ucraïna, ara fa ja més d’un any, i la crisi del combustible que ha causat una inflació com feia dècades que no experimentava l’economia global. Puja el preu de tot, però i el del nostre producte local? El del nostre camp?

Durant mesos, el sector primari, i molt concretament el dels ramaders lleters, ha vist com a pesar els esforços col·lectius entre sector i administracions públiques per garantir un preu de venda que, com a mínim cobrís els costos de producció, havien de canviar de ple d’un dia per l’altra.

Tanmateix, la feina de fons, i de la que molts pagesos de Menorca feia temps que estaven pendents, era el resultat de la nova PAC que ha tret Europa. Fa pocs més d’una setmana que s’ha obert el termini per a presentar sol·licituds d’ajudes d’aquesta nova PAC, de la qual encara és prest per veure’n els resultat.

Sembla, de primeres, que el nou document s’adapta molt més a la realitat del camp menorquí. Es compensa la insularitat, es puntuen els cultius ecològics, les pràctiques regeneratives, la ramaderia extensiva, les empreses familiars que gestionen explotacions petites, joves que comencen de bell nou al camp, dones que s’incorporen a un sector predominantment masculí…Tot són detalls que sumen puntuació a l’hora de sol·licitar l’ajuda de la PAC. Ara bé, està per veure, amb el temps, si aquesta “adaptació” a la realitat menorquina es tradueix en un alè pel sector agrari i ramader.

Per ara, des del Govern de les Illes Balears es considera que Menorca és un territori exemplar del model que es vol impulsar des d’Europa, i que aquest tarannà serà una garantia per gaudir d’una PAC més adaptada al que és la nostra illa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.