Mae de la Concha, consellera d’Agricultura "Calculem que la pujada de la nova PAC pot arribar al 60% per finca"

Itziar Lecea / Ciutadella – Aquest cap de setmana Alaior torna, un any més, a acaparar les mirades del sector primari. La Fira del Camp desplega fins a 80 expositors de l’illa, a més d’alguns vinguts de Mallorca i Catalunya. Però, com es veu la situació del camp en una data en què sempre es fa balanç de les dificultats. Aprofitant que fa pocs dies es va obrir el termini per sol·licitar la nova PAC, parlem aquesta setmana amb la consellera del ram, Mae de la Concha.

Com s’ha rebut la nova PAC a Menorca?
Encara és prest per dir-ho, perquè el període per apuntar-se fa pocs dies que va començar. Al ser una novetat, segurament que ho haurem d’ajustar, perquè el sistema informàtic és diferent. Però tenim moltes esperances en què podrà ser una bona ajuda. Hem aconseguit que les Illes siguin una única regió per tota la comunitat autònoma, en lloc de les més de 20 que teníem amb l’antiga PAC. En el cas concret de Menorca, les regions d’abans eren baix un règim on el valor de les hectàrees era molt baix, molt per davall de la mitjana nacional. Amb la nova PAC, l’augment és molt més que notable, el que ajudarà també a compensar la doble insularitat.

Quins beneficis en destaca d’aquesta nova PAC?
Al document de la nova PAC s’ha tingut en compte la realitat insular de les Illes, i per això s’han posat un munt d’excepcions a les regles generals per tenir en compte aquesta realitat diferenciada. A banda, contempla molts aspectes que poden beneficiar molt a Menorca pel fet que són pràctiques en què l’illa ja es troba molt avançada. Per exemple, amb tot el tema de pràctiques ecològiques, aprofitament de l’aigua, producte de proximitat, etc. La feina feta a Menorca i Eivissa està molt més avançada que a la resta del país. A aquestes pràctiques les anomenen a la nova PAC ecoregímens, i estan premiades. Per tant, a Menorca aquests aspectes poden ajudar molt a poder treure un benefici major als sol·licitants. Hi ha molts aspectes diferents que es contemplen: des de ser explotacions familiars, a treballadors joves, finques diversificades, etc. A més, també s’incentiva la venda directa, que estem incentivant molt des de la Conselleria.

Quin increment suposaran aquestes millores pels productors?
Es fa difícil saber-ho, perquè just comencen a enviar sol·licituds. El que està clar és que les ajudes de la PAC no es reparteixen per territori, sinó que es distribueixen baix demanda de cada productor. Com més la demanin, més tocarà per territori. Ara bé, tenint en compte totes les millores que s’han fet al nou document, calculem que la pujada pot arribar a ser del 60% per finca. Però tot dependrà de l’aprofitament que cada productor en faci de totes les avantatges que presenta el nou document. Vam aconseguir acordar amb el govern central que, per la realitat insular, es tingués en compte almenys un 50% de pujada, però també dependrà de com es facin les sol·licituds. Ho veurem a mesura que entrin aquestes sol·licituds i puguem fer càlculs, i segurament tindrem alguna cosa clara cap a la tardor. Menorca respon molt al model que s’està impulsant des d’Europa, pel que esper que es pugui veure molt beneficiada.

Tanmateix, el sector lleter continua sofrint… Millorarà, també?
Crec que el preu de la llet a Menorca no se li ha donat prou valor pel fet que, al final, pot arribar a convertir-se en un producte molt reconegut com és el formatge amb DO. Des de la Conselleria hem fet moltíssimes trobades amb el sector, tant les explotacions com transformadors. Crec que puc dir que el que s’ha fet amb el pla Provilac ha estat molt positiu, perquè s’inclou a tota la cadena productiva per apujar el preu un 40% als productors només en el primer any. Tanmateix, ha coincidit que en el mateix període han sobrevingut la crisi del combustible i la guerra d’Ucraïna. Pel que sembla que la feina que es fa no acaba de cobrir les necessitats inicials.

S’han tingut en compte aquestes situacions sobrevingudes?
Cap a finals de l’any passat, amb la crisi al camp generada per la guerra a Ucraïna, vam poder aprovar amb tota la resta de comunitats autònomes un paquet d’ajudes urgents, que es van destinar especialment pel sector lleter. Hi ha hagut pagesos que m’han dit que els han salvat l’any, aquestes ajudes, que es van gestionar de manera molt àgil i ràpida. De mitjana van ser uns 13.000€ per explotació. És cert que han sobrevingut molts de problemes afegits, però també que estem donant respostes en la mesura que podem.

Es veuen resultat de les solucions que es donen a aquests problemes?
La feina que s’ha fet amb la llet i treure millor rendiment és, especialment, gràcies a l’enfocament que se li ha donat al producte amb la DO de formatge. La comercialització ha crescut, en el darrer any, un 25%, quan feia molts anys que estava estancada. Ha estat la tercera marca de qualitat en exportació d’Espanya. És per estar-ne orgullosos. A banda, també s’està donant un bon impuls a la vaca vermella, l’autòctona, que dona un producte diferent i de qualitat. Podem incloure també la IGP de l’oli, de la qual tenim un document final ja enviat des de Menorca. Segueix la seva tramitació per tenir-la llesta el més prest possible.  S’estan gestant moltes iniciatives a la vegada que, pel tamany de Menorca, tenen un efecte positiu enorme.

Quins són els reptes que encara queden per superar al sector primari?
Queda feina per fer. Per exemple per proveir al sector de la restauració, on Menorca també ha agafat carrera davant les altres illes. El gran avantatge és que a Menorca, pel territori dedicat al sector primari, encara hi ha possibilitat per créixer. Pel que la situació ideal seria que els petits productors i els petits restauradors poguessin tenir un canal de comunicació obert per cobrir la demanda. S’ha d’acabar el fet de voler fer la competència als altres, és moment d’ajuntar-se i fer feina en conjunt, pel bé comú.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.