Administracions

Gusatu Joan/Ciutadella – Quan va aparèixer la informàtica i amb ella els ordinadors, pensàvem que aquest nou avenç tècnic simplificaria, milloraria, l’entorn de les nostres vides, com a mínim en allò que fa a l’administració i la gestió, tant de les coses públiques com de les privades.

Tanmateix la realitat ha donat més poc d’allò que s’esperava.

Perquè les innovacions tècniques ens han obert un ampli ventall possibilitats en tots els aspectes i ens han creat un munt de dubtoses necessitats; perquè l’economia ha eixamplat les propostes de consum, amb una pressió constant sobre les persones, consumidors potencials: tot s’ha exagerat fins a extrems inimaginables.

Però, els canvis s’han produït amb una rapidesa superior a la capacitat normal d’adaptació de la societat i de les administracions, que han seguit, encara, arrossegant velles inèrcies, sobretot l’administració pública, encara que, també, ha afectat a la gestió privada, especialment en allò que fa a serveis que abans eren a mans públiques, com comunicacions, subministraments energètics –electricitat o combustibles-, alguns serveis bancaris, etc.

Així que, en aquests moments i mentre es fa l’adaptació total dels sistemes de gestió, sobretot públics però, insistesc, també privats, es sobreposen els dos sistemes, el vell -desfasat i sobredimensionat- i el nou, molt tecnificat, al qual no tothom ha tingut i té prou capacitat per enganxar-s’hi. 

Tot açò ha genera un munt de problemes que fan feixuc el nostre dia a dia: augment de les burocràcies, lentitud de les gestions, vulnerabilitat de les noves tecnologies, insuficiències de coordinació entre els diferents elements que intervenen, … “deficiències de programació”, en solen dir.

A tall d’exemples, les empipadores normes de seguretat a l’hora de fer qualsevol operació bancària, o les molestes “citacions prèvies” per a una gestió insignificant, o les quasi impossibles tramitacions administratives de tot tipus, … o que te carreguin un rebut de llum abans de rebre la corresponent factura, … : avui, fins i tot gestionar una senzilla economia domèstica es pot convertir en una difícil carrera d’obstacles. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.