L’interès per cel nocturn té una cita a Menorca

Primera trobada a Alcúdia

Itziar Lecea / Ciutadella – Aquest cap de setmana, a Menorca mirarem cap a les estrelles. En concret, ho farà la Secció d’Astronomia del Cercle Artístic, que organitza, junt amb altres associacions astronòmiques de les Illes Balears, la tercera trobada d’aquest tipus d’associacions. Unes 40 persones de la nostra comunitat s’ajuntaran -després d’una aturada obligada a causa de la pandèmia- per debatre, compartir i observar el cel nocturn. I també la llum del dia.

Una trobada estel·lar
El programa contempla una trobada el matí de dissabte a Llatzeret, on es farà una visita a la instal·lació de l’Esfera armil·lar. Seguidament, s’emprarà la sala de conferències, on hi haurà una xerrada sobre cel nocturn. El capvespre, ja a Ciutadella, les xerrades que ofereixen les diferents associacions seran a la Sala Jeroni Marquès del Cercle Artístic. I es tancarà la jornada amb una observació astronòmica al Bastió del Governador, on es podrà apuntar qui vulgui a observar pels telescopis que muntaran des de les associacions. Diumenge, amb un programa una mica més tancat, també es farà una visita a l’observatori astronòmic del Canal Salat, on es farà una observació amb el telescopi solar i es farà una activitat relacionada amb rellotges de sol. A més, gràcies a la col·laboració del Consell Insular, també faran una sessió al planetari mòbil del Consell.

A la trobada, que és la tercera que es fa a nivell de comunitat autònoma, hi participen, a banda de la Secció Astronòmica Cercle Artístic Ciutadella; Astromallorca, l’Associació Astronòmica de Mallorca; Club Newton, que és l’Agrupació Astronòmica del Pla i Llevant de Mallorca; i AAE – Agrupació Astronòmica d’Eivissa. El president de la Secció d’Astronomia del Cercle Artístic, Joan Lluís Pons, assenyala que “és una trobada per compartir experiències, gaudir de xerrades i, en el nostre cas, també per donar a conèixer instal·lacions que tenim a Menorca i les accions que fem.”

Activitat Observatori

L’afició per l’astronomia a Menorca
“Hi ha poques persones que estiguin actives dintre de l’associació. Hi ha molta gent que li agrada, i té telescopi petit. Però formar part d’una associació, costa més. Però interès sabem que n’hi ha perquè quan fem portes obertes a l’observatori sempre tenim ple. O també quan fem les col·laboracions amb les escoles, amb les quals fem totes les visites que podem, sempre amb la disponibilitat que tenim nosaltres”, comenta Pons. “També depenem molt del bon temps per fer observació per poder fer aquest tipus d’activitats, perquè algunes visites les hem de posposar perquè no es veu res. Sempre ho fem dintre de programes públics amb l’Ajuntament i el Consell Insular, com una manera de difondre l’astronomia entre la gent jove i, potser, despertar alguna vocació.”

Per Eduard López, membre de la Secció “ha ajudat, en aquest sentit, la reforma que s’ha fet a l’observatori, on ara hi podem anar també de dia i fer formació amb les instal·lacions explicatives que hi ha a la planta baixa. A banda de fer les observacions nocturnes.”

Tanmateix, els membres remarquen que “és una afició que és nocturna, depens molt del temps, a l’hivern és poc agraïda perquè fa fred, has de tenir un mínim de coneixements… A banda, la premsa no ajuda massa, en el sentit que sempre surten titulars catastròfics, com amb el tema dels meteorits que s’atraquen a la terra i sempre n’hi ha algun que ha de ‘xocar’ amb la terra… Però l’astronomia crida atenció també a persones que realment estan interessades. Un altre exemple és que, cada any, omplim el curs que es fa a l’Escola d’Adults.”

Pel que fa a captar nous interessos entre el jovent, López comenta que “sí que veim que, als cursos de primària, és un tema que sempre es toca, quan comencen a rallar del sistema solar. I els hi fa bastanta gràcia. Solen quedar-se amb els coneixements d’aquesta àrea des de ben petits. I ens satisfà que, fillets petits, tenguin il·lusió per veure el cel”.

Trobada Eivissa 2020

L’impuls de la declaració Starlight
D’ençà que Menorca va ser declarada zona Starlight, sembla que l’afició s’hauria d’haver estès. De fet, Pons assegura que han aparegut empreses i monitors que ho han mogut molt. Però a nivell turístic. Per exemple, a l’hivern gairebé no es fa res, tot i ser la millor època per veure el cel nocturn: hi ha més hores de fosca, però també fa més fred. S’ha creat una xarxa d’interès pel tema. Però que pugui ser una sortida professional durant tot l’any, per exemple, per aquestes empreses més de caire turístic, és complicat.”

Contrasta amb Mallorca i Eivissa on, sense tenir declaració Starlight, Pons assegura que “és una afició molt més consolidada que a Menorca. Per exemple, l’associació d’Eivissa fa molts anys que existeix i tenen un observatori astronòmic professional, d’es d’on es fan seguiments. A Mallorca també en tenien un d’observatori, tot i que ara no funciona. Però, en general, l’afició està molt més estesa a les altres illes.” Tanmateix, i com a complement, Eduard López comenta que “l’afició, relacionada amb l’astronomia, que està molt estesa, és l’astrofotografia. Hi ha cada vegada més persones que es dediquen a fotografiar el cel nocturn, que ajuden a donar a conèixer l’observació, tot i que van un poc per la seva banda.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.