El Consell d’Europa exigeix a França que protegeixi els manifestants de la “violència policial” L'organisme veu "preocupants" les condicions en què s'exerceixen les llibertat d'expressió i reunió

El Consell d’Europa ha reclamat a França que protegeixi “contra totes les formes de violència” les manifestacions que aquests dies es viuen el país en el marc de la reforma de les pensions aprovada pel govern d’Emmanuel Macron. La comissària de Drets Humans de l’ens europeu, Dunja Mijatovic, ha considerat “preocupants” les condicions en què s’exerceixen les llibertats d’expressió i reunió en el context d’aquesta mobilització social. “Correspon a les autoritats permetre l’exercici efectiu d’aquestes llibertats, protegint els manifestants pacífics i els periodistes que cobreixen aquestes manifestacions contra la violència policial i contra les persones violentes que actuen dins o al marge de les manifestacions”, ha indicat la comissària.

Mijatović ha constatat que durant les mobilitzacions hi ha hagut alguns incidents violents que “han tingut com a objectiu les forces de l’ordre”. Però ha afegit que els actes de violència “esporàdics” d’alguns manifestants “no poden justificar l’ús excessiu de la força” de les forces de seguretat de l’Estat.

A més ha considerat que aquests actes “tampoc són suficients” per privar els manifestants pacífics del dret a la llibertat de reunió. “Un estat pot estar autoritzat a utilitzar la força per restablir l’ordre, però aquest ús només ha de tenir lloc com a últim recurs i en estricte compliment de les condicions de necessitat i proporcionalitat”, ha alertat.

La comissària també s’ha mostrat preocupada per la detenció i la custòdia policial de manifestants per fets “que no justifiquen el recórrer a mesures tan perjudicials per al dret a la llibertat i la seguretat”. El fet que moltes d’aquestes persones hagin estat deixades en llibertat sense ser processades “qüestiona la necessitat i la proporcionalitat de les mesures a les quals han estat sotmeses”.

A banda, Mijatović també ha subratllat que el fet que una manifestació no hagi estat declarada “no és suficient per justificar una vulneració del dret a la llibertat de reunió pacífica dels manifestants, ni tampoc una sanció penal als participants”.
“La violència, vingui d’on vingui, no es pot utilitzar de cap manera com a mitjà per a resoldre una crisi social o política”, ha declarat la comissària. Alhora ha lamentat que hi hagi hagut ferits entre els manifestants i entre les forces de seguretat.
“La violència s’ha d’aturar. És una condició necessària per a l’exercici efectiu de les llibertats d’expressió i reunió, així com per a la confiança entre la població i la policia”, ha conclòs la comissària.

Nou web Govern Balear

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.