Actes 8 Març

Massa renou

Gusatu Joan/Ciutadella – Quan surti aquest article ja tindrem una idea del resultat de l’estranya moció de censura presentada per Vox, amb Ramón Tamames com a candidat a la presidència del govern central: si ha ajudat a aclarir qualcuna de les grans qüestions que Espanya té sobre la taula o si, simplement, ha deixat més confusió, encara.

Quan vam girar el darrer full del calendari de 2022 ja sabíem que 2023 vindria carregat, any electoral, en què sembla que tot valgui. Tanmateix les expectatives s’han superat amb escreix.

D’ençà que vam entrar a l’era de la postveritat, les fake news s’han convertit en el més gran  instrument propagandístic i de confusió mai conegut, amb Trump com a paradigma; i el ventilador de distorsionades notícies, quan no directament falses, ha anat ocupant un lloc important dins un estat, com el nostre, amb una llarga tradició de corrupció.

Així, avui a l’escenari hi tenim temes vells, sobretot casos de finançament de partits polítics i clavegueres de l’estat, amb l’ombra permanent d’un comissari Villarejo planant al damunt: Catalangate-Pegasus, Kitchen, espionatge a moviments socials, etc. Ara, quan més a prop són les eleccions, han aparegut nous casos, amb gran virolència: Mendiador, Cuarteles o, les darreres setmanes, l’esclat  violent del cas Negreira. 

El tu més funciona: avui és difícil saber què hi ha de ver, de fals o d’exagerat, de tot en gros; perquè de “postveritats”aquí ja en tenim experiències abastament.

I més quan esteim davant una dura campanya dels grans poders econòmics contra algunes frustrades mesures del govern per alleugerir la pèrdua de poder adquisitiu de la immensa majoria de la població,  amb la vergonyant fuita a Holanda de l’empresa Ferrovial, inclosa (viva España!). 

Massa renou, en definitiva, per escoltar les poques veus que encara gosen aportar un pensament mínimament crític.

Tot açò en el context general d’una guerra absurda i cada vegada més tèrbola, on els ucraïnesos hi aporten els morts per compte dels negocis de grans multinacionals de l’armament i de les energies, entre d’altres. 

Aquí, en poques setmanes començarà una nova campanya turística,  que es preveu més desproporcionada encara que la d’antany.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.