“Mientras vivas, brilla”, de Maties Quetglas, es projecta a Madrid

Mientras vivas, brilla

Itziar Lecea / Ciutadella – És la segona vegada que el públic madrileny pot veure la darrera obra audiovisual del pintor menorquí. Maties Quetglas ha presentat aquest dijous, dintre del marc del festival FICIMAD, el documental autobiogràfic “Mientras vivas, brilla”. Però encara li queda recorregut a aquesta peça audiovisual.

Estrenat l’any passat a Menorca, “Mientras vivas, brilla” és un projecte amb el qual Quetglas ha volgut “fer un repàs a la meva vida i la meva carrera, xerrant sempre de pintura i com s’ha entrellaçat amb la meva vida i la meva visió de l’existència. El títol del documental, de fet, és la primera estrofa d’una cançó grega del segle II aC que és la primera de la qual es coneix la melodia. Va ser un estímul molt fort per jo, em va cridar la mediterraneïtat d’aquesta frase. A banda, que volia deixar, contat per la meva pròpia veu, la visió de tot plegat: art i vida.”

Quetglas comenta que la producció d’aquest documental va sorgir arrel “d’un incident de salut una mica important, i vaig pensar que havia de fer alguna cosa per deixar moviment i veu. La pintura és estàtica, i no se sent. Per açò vaig pensar que havia de canviar de mitjà de feina. Al final, la pel·lícula és un autoretrat.”

El nom de Quetglas dintre del circuit de festivals de cinema, tanmateix, comença a rodar. “Quan la vaig tenir llesta, el vaig presentar a uns quants festivals. De fet, ja s’ha vist a Brasil, a Los Àngeles, a Mèxic, i estic pendent de saber quan la projectaran a un festival que es fa als afores de Londres. I tenc més coses en marxa, però per ara res que pugui confirmar”, diu l’autor, qui s’ha encarregat de fer tot el que implica una producció audiovisual. “El que em sorprèn més és que jo hagi pogut fer el guió, dirigir, protagonitzar, muntar… Quan un torna vell, dedicar-se a fer aquestes coses, i que surtin més o manco bé, és una satisfacció.”

Pel que fa a la projecció d’aquesta setmana al FICIMAD, que ha tingut lloc al Cine Paz del carrer Fuencarral de Madrid, Quetglas comenta que és el resultat de guanyar el premi al millor guió de la passada edició del festival. I que part del reconeixement ha estat la projecció de la pel·lícula dintre del marc del certament d’aquest 2023. Tanmateix, no és la primera vegada que el públic madrileny podrà veure la peça, que es va projectar l’any passat a l’Acadèmia de Belles Arts de San Fernando. “Com a director, som molt nou, però a Madrid som molt conegut com a pintor. Serà la sorpresa pel públic veure que he donat el bot a fer cine. Serà divertit veure com reaccionen.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.