Actes 8 Març

La presidenta del Govern i el ministre Planas es reuneixen amb el sector agrari Francina Armengol i Mae de la Concha reivindiquen la rellevància del sector primari de les Illes Balears i la importància de la nova PAC, que reconeix la insularitat

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol; el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, i la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, s’han reunit aquest dilluns amb representants del sector agrari de les Illes Balears per comentar les principals necessitats del sector i les mesures que està impulsant el Govern per donar-hi resposta.

La reunió s’ha duit a terme després d’una visita a les instal·lacions de la Cooperativa del Camp Mallorquí, a Consell, i hi han assistit la presidenta de les Cooperatives Agro-alimentàries de les Illes Balears, Jerònima Bonafé; la presidenta del Consell Insular de Mallorca, Catalina Cladera; el batle de Consell, Andreu Isern, i al voltant de 100 persones representants de les cooperatives i de les organitzacions professionals agràries.

Francina Armengol ha explicat la importància de la col·laboració entre institucions per posar en marxa iniciatives que millorin la situació del camp a les Illes Balears, com ara l’aprovació de la nova PAC, que per primera vegada compensa la insularitat i crea una regió socioeconòmica específica per a les Illes. En aquest sentit, la presidenta del Govern ha agraït al ministre que hagi «reivindicat les singularitats de les Balears a Europa» i hagi entès «les majors dificultats que implica la insularitat per al sector».

La presidenta ha reivindicat «la rellevància del sector i la necessitat de treballar des del diàleg per garantir, per exemple, una agricultura rendible i atractiva que faci possible que gent jove es dediqui al món del camp», una cosa en la qual el Govern està treballant, alhora que «en fer possible la sobirania alimentària».

Per part seva, la consellera De la Concha ha recordat que «mai en el que duim de democràcia s’havia aconseguit fer entendre fora de les Illes la necessitat d’una excepció balear per ser viables.  Ara ja som a la primera campanya d’una PAC en la que les Balears són una regió insular pròpia i en la qual queda explícita la necessitat de compensar-nos els sobrecosts per la insularitat amb fins a un 50% més de suport en les ajudes que la mitjana estatal», ha destacat.

«Beneficiarà d’una manera enorme a tots els pagesos i ramaders quan facin la seva declaració, i especialment les illes menors, afectades per la doble i fins i tot, triple insularitat», ha conclòs.

Després de la reunió, la consellera i el ministre han visitat l’explotació de porc negre mallorquí Es Bosc Vell, a Petra, amb representants del sector.

 

Ajuts al sector

Durant el 2022, a través de FOGAIBA, el Govern va acompanyar el sector primari i agroalimentari illenc amb 63 milions d’euros en ajuts, entre els quals hi ha els de la política agrícola comuna (PAC), el Programa de Desenvolupament Rural (PDR), els ajuts d’Estat i OCM i els ajuts de pesca. A més, es van articular línies d’ajuts específiques per fer front a l’impacte de la guerra a Ucraïna, que van suposar 14 milions d’euros més en ajuts directes i 6 milions a través de crèdits ISBA. En el que duim del 2023, s’han abonat ajuts per un import de 2,3 milions d’euros, més de la meitat dels quals corresponen a la PAC.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.