Dones amb música a les venes

Maria Àngels Gornés

Miriam Triay / Ciutadella – Seguint abraçant la cultura femenina i amb la intencionalitat de donar veu i espai a les dones menorquines, des de NUA, hem volgut destacar tres de les dones músiques i compositores més rellevants del panorama actual, oferint al lector la possibilitat d’escoltar els seus darrers llançaments. Totes elles, a més de brillar a dintre del món de la música, presenten una gran influència de la tradició illenca, demostrant com la seva feina, tot i presentar innovació, beu clarament de les nostres arrels.

MARIA ÀNGELS GORNÉS
La reconeguda cantautora ciutadellenca, Maria Àngels Gornés (1955), porta des del 1976 dedicant-se a la música i composant les seves pròpies cançons inspirades en els textos de poetes menorquins. Gràcies a aquesta tasca, moltes poesies de l’illa s’han mantingut en el temps i coneixement dels residents. Va treure el seu primer disc l’any 1982, convertint-se en la més veterana d’aquest llistat, titulat Menorca, et dec…, seguit del segon, Entre boires, l’any 2002, i finalment, del tercer, que ha sortit a la llum enguany, Les ales obertes. Els tres projectes presenten una intencionalitat molt similar, sent tots fusió entre poesia i música, i servint per donar visibilitat a les lletres en vers de Menorca. Així i tot, en aquest darrer treball observam una gran novetat, i és que l’autora ha musicat el poema d’una dona, Carme Cloquells. Demostrant que de cada cop es dona més importància i surten a la llum més figures femenines. Escolteu Les ales obertes, el darrer treball de la veterana cantautora.

Clara Gorrias

CLARA GORRIAS
La música ciutadellenca, Clara Gorrias (1994),  especialitzada en Interpretació del Cant Jazz per l’ESMUC és una artista que abraça el folk jazz amb aire de llegenda i mística, com veim en el seu treball discogràfic, debut, La mar fa riure i fa plorar (2018). En aquest àlbum trobam cançons pròpies i també peces populars arranjades en clau de jazz per ella mateixa, com L’amo de son carabassa, mostrant una clara influència de la tradició i el folklore popular. Aquest disc ha sigut compost, arranjat i produït per Gorrias, a més d’haver codirigit també el seu videoclip. A part d’aquest treball, però, l’artista també ha participat en altres projectes musicals, com quan va fer l’espai sonor i la música en directe de l’obra teatral Te deix, amor, la mar com a penyora, amb la companyia Tantarantana. Escolteu La mar fa riure i fa plorar, el debut d’una gran artista amb anys d’experiència, i amb molt encara per oferir.

Anna Ferrer

ANNA FERRER COLL
La cantant i compositora, Anna Ferrer (1993), és una de les veus més conegudes i sol·licitades de l’escena actual, amb una profunda relació amb la tradició que l’ha portat a formar part de l’OMAC (Orquestra de Música d’Arrel de Catalunya). A més d’altres treballs i projectes que li han ofert una gran experiència en la música, com la seva incorporació al grup folk S’Albaida. El 2017 va presentar el seu primer treball discogràfic, Tel·lúria, seguit el 2019, del segon, Krönia. En el primer observam una clara influència de la cultura menorquina i la conservació d’aquesta. A diferència del segon, on ja veiem com la seva essència folklòrica es transforma, a través del processament electrònic. Enguany, ha estrenat el projecte en directe Parenòstic, dirigit pel reconegut Niño de Elche, amb el qual ha volgut posar en equilibri la tradició i creació. En aquest nou treball hi és molt present la tradició menorquina, a través de les jotes, fandangos, romanços i les tonades de camp. Escolteu Krönia, el segon treball de la reconeguda artista Ferrer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.