Presentació de les Monografies Menorquines Segle XXI a VaDllibres Es presentaràn les biografies dels mestres Àngel Muerza i Jaume Farré

Demà divendres a les 20,00 h es presentaràn a la llibreria VaDllibres, de Ciutadella, les Monografies Menorquines números 1 i 3, dedicades a les biografies dels mestres socialistes Àngel Muerza i Jaume Farré, assassinats per les seves idees just després de la Guerra Civil.

El autors d’aquestes monografies, que obren la nova etapa de Monografies Menorquines Segle XXI, són Josep Portella Coll i Nel Martí, parlaran d’aquestes dues figures silenciades al llarg del franquisme.

Durant la Segona República es produeixen a Menorca i arreu de l’Estat importants canvis en el camp educatiu, tant des del punt de vista pedagògic com del sistema organitzatiu. L’educació, considerada un factor necessari per al canvi social, es declarada gratuïta, obligatòria, mixta i laica. Els canvis legals i organitzatius venen reforçats per un altre vessant: l’aposta per la renovació pedagògica de l’ensenyament.

Àngel Muerza
Ángel Muerza Esparza és un mestre d’escola que arriba a Ciutadella a principis dels anys trenta del segle passat per fer-se càrrec de l’escola racionalista. Arriba ja amb l’ideari socialista en el qual s’ha format en la Casa del Pueblo de Madrid. Després d’uns anys a l’escola laica, obté plaça com a mestre nacional. Al llarg d’aquests anys de la Segona República, Muerza desenvolupa una important labor política i cultural. És mobilitzat durant la guerra. Quan acaba, és capturat pels nacionals i sotmès a un Consell de Guerra que dura tres dies i en el qual no pot exercir cap defensa. A través d’acusacions sense fonament, les autoritats franquistes decideixen la seva mort als murs de la Mola. La seva esposa, Maria Canet, perd el fill que esperaven a conseqüència del dolor de tanta pèrdua.

Jaume Farré
Jaume Farré Vidal pertany a aquesta generació de mestres que impulsa experiències educatives renovadores a Lleida, Rao o Menorca. El seu trasllat a l’illa l’any 1933 coincideix amb la posada en marxa d’algunes experiències de tipus freinetista. I en aquest sentit cal considerar Farré Vidal com un dels introductors i impulsors de la pràctica renovadora freinetista a Menorca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.