110 anys junts

Demà dissabte, dia primer d’abril la capçalera El Iris complirà 110 anys, i el proper mes de juliol en complirem 80 com a setmanari de publicació ininterrompuda des del 17 de juliol de 1943.

Vist des de la perspectiva que ens donen els anys, sembla mentida que a la Ciutadella de 1913 es pogués editar un diari. I més ens sorprèn constatar que sortís cada dia durant 23 anys. I que, superada la tragèdia de la Guerra Civil, l’empenta d’un emprenedor com en Josep Al.lès Quintana, permetés recuperar l’antiga capçalera per a editar un setmanari que hauria d’acompanyar la vida dels ciutadellencs fins avui i esperem que per molts d’anys.

El Iris i Ciutadella han caminat junts, en quasi perfecta simbiosi, durant els darrers 110 anys. El primer ha recollit i contat el que feia el segon, exercint l’ofici pel qual va ser creat. El segon li ha donat l’aliment necessari per a mantenir-se, per a superar els entrebancs i les proves que la vida posa als que la viuen. Així, un al costat de l’altre, com un matrimoni ben avingut, han arribat fins aquí.

Les pàgines d’El Iris han plorat quan Ciutadella plorava i han celebrat quan el poble celebrava. Repassar els Iris passats és reviure la història del nostre poble, la història dels grans esdeveniments i la de les petites coses de cada dia, contada en llenguatge planer, entenedor, pròxim a la gent. Com correspon a un mitjà de comunicació local. És el secret d’una bona i profitosa existència: no renunciar mai al paper que et toca.

I al llarg dels anys la família del Setmanari El Iris ha anat creixent en qualitat i disseny, en personal, com també ha crescut amb la creació de noves capçaleres. Des de les Monografies Menorquines a la revista femenina Nua, tot passant pels parenòstics, la revista gastronòmica Foodies on Menorca, i també hem donat un bot a la germana població de Ferreries, per a editar des de fa dos anys la revista mensual DFerreries i el trimestral Pàgines DFerreries, que han fet que Setmanaris i Revistes, l’editora d’El Iris i totes aquestes capçaleres, s’hagi convertit en el primer grup de premsa local de l’illa, que a més també compta amb el diari digital eliris.cat, el portal de gastronomia foodiesonmenorca.com  i ara, treballant, en la web de DFerreries.

Tot açò ha estat possible gràcies als subscriptors, als anunciants i a tots aquells que setmana a setmana confiau amb la premsa local, amb la premsa de proximitat, feta en la nostra llengua i amb la que teniu una alta fidelitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.