El càncer de còlon es pot prevenir amb un estil de vida saludable i amb una detecció precoç mitjançant el programa de cribratge Avui, 31 de març, es commemora el Dia Mundial del Càncer de Còlon

El càncer colorectal -el més freqüent a les Illes Balears tenint en compte ambdós sexes- és un dels càncers que es pot prevenir si se segueix un estil de vida saludable i fins i tot detectar-lo precoçment, per a la qual cosa les Balears disposen del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte de la Conselleria de Salut i Consum que es desenvolupa en tot el territori de les Illes.

Així ho ha recordat la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, qui ha visitat la taula informativa que ha instal·lat l’Associació Espanyola contra el Càncer a Palma coincidint amb la commemoració del Dia Mundial contra el Càncer de Còlon. En l’acte de divulgació i conscienciació també han participat la directora general de Salut Pública i Participació, Maria Antònia Font;  el responsable del Programa, Guillem Artigues; el president de l’AECC Balears, José Reyes, I el president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears, Antoni Real.

Cal recordar que a les Illes l’any 2021 varen morir 312 persones de càncer colorectal i és la segona causa de mort després del càncer de pulmó si es consideren les dones i els homes conjuntament. En el cas de sobreviure al càncer, molts dels pacients han hagut de fer front a un tractament com la quimioteràpia o la intervenció quirúrgica, a més del patiment psicològic que implica una malaltia d’aquesta gravetat.

Sortosament, en molts de casos el càncer es pot prevenir si se segueixen els hàbits i estils de vida que s’indiquen tot seguit:

1. Evitar fumar qualsevol tipus de tabac.

2. No beure alcohol.

3. Seguir una dieta mediterrània completa, rica en fibra, augmentant el consum de cereals sencers (integrals i no refinats), fruita i verdura. Evitar menjar carn vermella (vedella, porc, be, cavall o cabra) i carn processada com els embotits, el pernil i la carn enllaunada.

4. Evitar la síndrome metabòlica: obesitat, obesitat abdominal i diabetis.

5. Fer activitat física.

6. Anar al centre de salut en cas de signes i símptomes d’alarma o si hi ha antecedents personals de pòlips colorectals o malalties inflamatòries, o bé història familiar de càncer colorectal o pòlips.

Prova gratuïta, senzilla i indolora

Pel que fa a la detecció precoç, el Programa de la Conselleria de Salut i Consum va dirigit a les persones entre 50 i 69 anys, les quals són convidades a fer-se el test de sang oculta en femta. L’objectiu principal és evitar que la malaltia progressi a un estat més greu.

Gràcies a les darreres inversions en aparells dels serveis de digestiu dels hospitals de les Illes i dels recursos humans, actualment el Programa ja es desenvolupa en tot el territori balear.

Aquesta prova, que és gratuïta, molt senzilla i indolora, detecta sang no visible en la femta que pot indicar que la persona té qualque lesió que pot ser precursora de càncer. Si el resultat del test de sang oculta en femta és negatiu, se la convidarà en dos anys. Si el resultat és positiu, la persona acudirà al servei de digestiu del seu hospital de referència i, en la majoria dels casos, se sotmetrà a una colonoscòpia per certificar el diagnòstic.

Per tal que la persona pugui rebre la invitació, és molt important que tengui les seves dades actualitzades a la targeta sanitària. Per això, si una persona ha canviat el número de telèfon o el domicili, ho ha de notificar al seu centre de salut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.