Els escacs tornen a jugar a Menorca amb el II Open Chess Entrevista a David Pons, president de l'Associació Chess Menorca

David Pons. Foto Itziar Lecea

Miriam Triay / Ciutadella – Fa un any que, com a illa, veiem aparèixer el primer torneig d’escacs a nivell global, conegut amb el nom d’Open Chess Menorca. Un projecte que, i nascut de forma modesta, va acabar sent tot un èxit internacional. Des del setmanari, davant l’imminent inici de la segona edició, hem parlat amb el president de l’Associació Chess Menorca, organitzadora del torneig, David Pons.

Com neix l’Open Chess Menorca?
Doncs es tracta d’un projecte nascut just abans de la pandèmia, des del si del Club d’Escacs del Cercle Artístic. Una iniciativa que no es va poder engegar quan teníem previst. Es tractava, però, d’un projecte menor, més a nivell d’illa, no tan gran com ha acabat sent.

Paral·lelament a aquesta idea inicial de torneig, l’abril del 2021, prest farà dos anys, va néixer l’Associació Chess Menorca, encarregada de moltes activitats relacionades amb els escacs, aquí, a l’illa.

Finalment, el 2022, quan es va posar en marxa, per fi, el I Open Chess Menorca, ja es va fer amb l’Associació Chess al capdavant. És a dir, nosaltres, per diferents motius, vam agafar el relleu d’aquest projecte. Per sort, i com que el primer any ja s’havien fet una sèrie de feines, vam poder engegar el projecte en un estat més avançat. No vam començar de zero.

Els jugadors GM (Gran Mestres) Arjun Erigaisi i José Fernando Cuenca. Foto Francesc Pons

Per què diu que no esperaven que el projecte fos tan gran com ha acabat sent?
Bé, doncs, perquè l’any passat vam tenir molt d’èxit com a torneig d’escacs, a nivell mundial. I no ens ho esperàvem.

Van venir jugadors de tot el món, i jugadors molt top. Jo crec que vam cremar etapes més ràpid del que esperàvem. Encara ho fem. L’objectiu d’enguany és un que hauríem d’haver tingut d’aquí 5-6 anys. El que estem aconseguint en aquests dos primers anys, és increïble. Sobretot perquè en aquesta edició l’increment del nivell dels jugadors és espectacular. Hi haurà actors mundials de totes les categories, i d’elit internacional tant masculí com femení.

Vindran jugadores i jugadors com Nino Batsiashvili (Georgia), una top 10 mundial, guanyadora d’una medalla d’or individual en l’Olimpiada d’Escacs 2022 que va tenir lloc a l’Índia, i posseïdora del títol de Gran Mestre des del 2018 (Grandmaster; títol entregat per la federació mundial d’escacs, FIDE, és el guardó més alt que pot assolir un jugador); Max Warmerdam (Holanda), també Grandmaster des del 2021 i guanyador del Campionat Holandès d’Escacs 2022, o Jorden Van Foreest (Holanda), Grandmaster des del 2016, quan tan sols tenia 17 anys.

El jugador GM Baskaran Adhiban. Foto Francesc Pons

I amb tot, quin serà el programa d’aquesta segona edició?
Doncs, i a diferència de l’any passat, enguany el torneig es dividirà en nou rondes. Per poder aconseguir normes i titulacions, els participants han de jugar un mínim. Per açò aquesta segona edició ho hem augmentat a nou, esperant que els jugadors, gràcies a l’Open Chess, també puguin aconseguir títols.

Així, de l’11 al 16 d’abril tindran lloc aquestes nou rondes, a més d’afegir, també, el dijous 13, un Open Blitz nocturn per a tothom que es vulgui apuntar. De totes maneres, el públic podrà trobar el programa complet a la nostra pàgina web, www.openchessmenorca.com.

I en aquest torneig hi poden participar tant amateurs com professionals?
Sí, clar! De fet, el torneig presenta dos formats, l’Open A i l’Open B. L’A és per als jugadors professionals, i el B per als principiants i amateurs. La idea és que tothom pugui tenir un espai per competir i aprendre.

La menorquina Jana Moll jugant en l’Open A. Foto Francesc Pons

És més, aquest torneig va néixer, inicialment, per poder facilitar als jugadors de Menorca la participació en diverses competicions a l’illa abans d’anar a les de fora. I, sobretot, perquè poguessin veure jugar a professionals des d’aquí, que gent de fora ens visités.

Pel que fa a aquests dos formats, enguany esperam a 200 jugadors de l’Open A, i 75 de l’Open B. I és curiós que, i com l’any passat, només un 27% dels jugadors de l’A, són espanyols. Mentre que al torneig B, més aficionat, el 80% és nacional. Podríem dir que, i en realitat, són dos tornejos molt diferenciats. Un és més internacional, de gent que vol aconseguir una sèrie de normes, i l’altre pel públic local, espanyol.

Foto Francesc Pons

Els premis d’aquesta segona edició quins són? Presenten alguna novetat?
Doncs sí, enguany, i gràcies a un dels nostres col·laboradors, Chessable -una de les empreses més importants en el món dels escacs-, hem pogut oferir 10.000€ en cursos i formació. A més d’aquests, l’Open està dotat amb més de 16.000€ en premis. I 1.500€ en vacances a l’hotel Princesa Playa, seu on tindrà lloc el torneig que s’encetarà el pròxim 11 d’abril.

I, pel que fa a l’Associació Chess Menorca, quins altres projectes teniu en marxa?
Doncs ara, per exemple i entre d’altres, estem portant a terme un projecte d’escacs a les escoles, en el qual hi ha uns 120 cursos apuntats, de tota Menorca. De fet, el dia abans de començar l’Open Chess, el 10, farem un torneig escolar en el qual vindran representants de les escoles de l’illa per jugar, aprofitant l’estructura del torneig.

El jugador menorquí Uriel Bagur. Foto Francesc Pons

Donau molta importància a la branca més educacional dels escacs, no?
Sí, nosaltres creim que els escacs són molt important quant a educació. I per molts motius, però si n’hagués de destacar algun, serien la reflexió i l’emoció. En els temps que corren, els fillets i filletes, cada vegada fan les coses amb més rapidesa, sense aturar-se a pensar. Açò fa que moltes vegades cometin errors o prenguin males decisions. Els escacs són una eina perquè abans d’actuar, reflexionin. Que tenguin un temps previ, i aprenguin que els seus actes tenen conseqüències directes.

I, d’altra banda, amb els escacs sempre es destaca molt la part matemàtica, mental, però presenten una part emocional més desconeguda que a nosaltres ens agrada recalcar. Quan anam a les aules, gràcies als escacs, podem detectar pors, inseguretats, capacitats… dels alumnes que, potser, d’altra forma no es veurien. Així, és una manera més de donar informació perquè els especialistes dels centres hi puguin treballar.

La menorquina Maria Bagur jugant en l’Open A. Foto Francesc Pons

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.