Actes 8 Març

Sa boval de ses coves

Sa Boval de ses Coves és un accident de la costa situat entre la punta des Siulet i la punta de na Ferradura al terme des Mercadal.

El 20 de gener de 1691 naufragaren al llarg de la costa compresa entre aquí i sa Mesquida dues naus mercantils holandeses i una de guerra que els donava escorta, el “Wassanaraar” que anava sota el comandament de Peer de Liefde. El seu carregament era una partida de 300.000 pesos de vuit, cinc barres de plata sense obrar i 56 peces d’artilleria. Sols es salvaren 25 homes dels 201 que formaven la tripulació.

El virrei de Catalunya, duc de Bournonville, hi envià dos experts en rescats submarins, el patró Capeo i un altre, amb una campana de llenya fabricada a Barcelona per davallar al fons de la mar, amb una gratificació del 8% del valor de tot el que es recuperàs del “Wassanaar”.

Fou afortunat, perquè l’11 de febrer ja havia tret 10.873 lliures de pes de velló; 3.174 pesos de 8 i mig, 35 doblons d’or, i estany i ferro, dents d’elefant i de balena. A la dècada dels anys 1970 un bussejador maonès recuperà un d’aquests lingots que adquirí l’urbanitzador de s’Albufera, Sigfrid Federman, i el regalà a l’A-juntament de Maó.

El vaixell “San Jorge”, comandat pel capità Jaume Reinders, amb 24.282 pells de Moscòvia s’enfonsà a les illes d’Addaia, i l’altra nau, el “San Lorenzo”, s’enfonsà als esculls de sa Mesquida. Les tripulacions dels dos vaixells moriren ofegades. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.