Creen un sistema informàtic pioner que detecta la retinopatia diabètica amb intel·ligència artificial

Neus Bertola/Reus – Els investigadors de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han creat un sistema pioner d’intel·ligència artificial per prevenir la retinopatia diabètica. El seu programari és el primer al món que pot determinar la probabilitat d’una persona amb diabetis de tipus dos de patir aquesta afectació ocular, una malaltia que la pot deixar cega. L’equip de recerca ha creat un segon programari que detecta la patologia i dos aparells mòbils que aproparien el sistema per obtenir imatges i analitzar la retina i el fons de l’ull als consultoris i els Centres d’Atenció Primària d’arreu del país. L’Hospital Sant Joan de Reus està fent una prova pilot amb els dos programes i els nous aparells

Es calcula que un 10% de la població pateix diabetis i d’aquesta un 20% acaba desenvolupant retinopatia diabètica. Es tracta d’una complicació de la malaltia que pot comportar la ceguesa total dels pacients.

Durant l’última dècada, els investigadors de l’IISPV i la URV han treballat per millorar la detecció i prevenció d’aquesta afecció ocular i, ara, l’Hospital Sant Joan de Reus està posant a prova un pioner sistema basat en dos programaris i dos aparells mòbils que permeten predir les possibilitats de patir la malaltia, treballar per evitar-ho o detectar-la a temps.

Per una banda, han creat el programa ‘Retiprogram’, “l’únic sistema al món” que pot predir si un diabètic patirà ceguera. “Basant-se en una sèrie de dades clíniques i personals, el sistema determina el risc del malalt a desenvolupar retinopatia diabètica” i amb aquesta informació es pot fer un control i seguiment més eficient, com ha explicat el cap del servei d’oftalmologia de l’Hospital Sant Joan de Reus i investigador responsable del Grup de Recerca en Oftalmologia de l’IISPV, Pere Romero.

El pioner programari ha despertat l’interès de la Generalitat que estudiaria integrar-lo al sistema sanitari, segons ha avançat el catedràtic del departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV i investigador de l’IISPV, Domènech Puig.

Segons Puig, Salut també preveu incorporar a la xarxa pública el sistema informàtic ‘Mira’, creat pel mateix equip d’investigadors de l’IISPV i la URV. En aquest cas, “el programa permet dur a terme una lectura automàtica de les imatges del fons de l’ull del pacient i, per tant, identificar si existeix o no retinopatia diabètica”, ha contat el doctor Romero.

La previsió dels investigadors és que en un termini de dos anys, ambdós sistemes puguin estar implantats als hospitals i centres d’atenció primària (CAP) de Catalunya.

Arribar a tots els pacients amb diabetis

A banda d’aquests dos programaris, l’equip de l’IISPV i la URV també han creat dos dispositius mòbils que permetran que les exploracions oculars dels malalts amb diabetis les puguin fer els metges de primària. Els usuaris no haurien de desplaçar-se per tenir accés als diagnòstics de prevenció. De moment, per poder obtenir aquestes imatges del fons de l’ull, els pacients han d’anar fins a algun dels pocs centres d’atenció primària que disposen d’una de les màquines, de grans dimensions, amb què es fa la revisió i que fotografien la retina, perquè majoritàriament estan a les ciutats més grans.

Per exemple, a la comarca del Baix Camp, hi ha 17.000 pacients amb diabetis que, per fer aquesta diagnosi, s’han de desplaçar l’Hospital Sant Joan de Reus, al CAP Sant Pere de Reus o a l’Hospital Lleuger Gimbernat de Cambrils, els únics centres que tenen aquest per detectar la retinopatia diabètica. El cap del servei d’oftalmologia de l’Hospital Sant Joan de Reus lamenta que “amb tres màquines funcionant matí i tarda” a la comarca només es pot arribar a 8.000 pacients a l’any, un 40% del total.

Una ‘spin-off’ per comercialitzar el sistema

Per poder comercialitzar tots aquests productes i sistemes, l’IISPV i la URV han creat l’empresa derivada ‘RetinaReadRisk’. Ho han fet en el marc d’un programa d’EIT Health que els permet ampliar les seves oportunitats de negoci a altres països i territoris. Els socis fundadors d’aquesta spin-off són l’IISPV, Genesis Biomed, UP2Smart (URV) i Grupo TRC (Telefónica).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.