Inscriu-te a l’Escola de Formació Joan Francesc López Casasnovas

El Teatre Principal de Maó acollirà la Gala dels Premis Mediterranis Albert Camus el proper 28 d’abril L’escriptor francès Mathias Énard i la fotògrafa egipcia Rehab Eldalil rebran els guardons

La gala de lliurament dels Premis Mediterranis Albert Camus torna a arribar al Teatre Principal de Maó el proper 28 d’abril a partir de les 19.00 hores com a tret de sortida d’aquesta cita anual amb el pensament i la reflexió al voltant de la figura del cèlebre escriptor , que se celebra a Menorca des de fa sis anys.

L’escriptor francès Mathias Énard, guanyador al seu dia del prestigiós Premi Goncourt, rebrà el III Premi Mediterrani Albert Camus que reconeix la trajectòria vital i artística de creadors o pensadors contemporanis. Énard se suma, així a la llista de guanyadors que, recordem, el 2018 va rebre l’artista plàstica Mona Hatoum i el 2020 es va atorgar al filòsof Edgar Morin, per la seva tasca com a pensador transdisciplinar.

D’altra banda, el II Premi Mediterrani Albert Camus Incipiens, destinat a la realització de projectes periodístics d’autors joves, es lliurarà a la fotògrafa egípcia Rehab Eldalil pel seu projecte The Longing Of The Stranger Whose Path Has Been Broken s sobre la invisibilitat dels beduïns a Egipte. Tots dos premiats rebran el guardó amb la presència d’alguns membres dels dos jurats.

El teatre de Camus a escena amb presència menorquina a l’escenari

La gala d’enguany ressaltarà la veta teatral d’Albert Camus i estrenarà a Menorca una representació i lectura dramatitzada de fragments de Els justos, obra de teatre de Camus escrita el 1949, la direcció dels quals anirà a càrrec de Jordi Odri i en què actuaran els actors Espe Robert, Àlvar Triay i Lluís Febrer. La gala, a més, estarà conduïda per l’actriu ciutadellenca Ruth Llopis.

Estrenada el 1949, Els justos desenvolupa dramàticament, en l’àmbit històric de la Rússia tsarista, alguns dels temes que van obsessionar Albert Camus al llarg de la seva vida i que travessen com a fil conductor tota la seva obra. La contraposició entre l’idealista Ivan Kaliaiev i l’implacable Stepan Fedorov, dóna llum sobre el dilema moral implícit en tot acte violent i permet a l’autor, mitjançant uns diàlegs de gran bellesa literària i densitat ideològica, desplegar la complexa dialèctica entre la fi i els mitjans, així com mostrar l’opressió i el despotisme objectivament implicats en la utilització d’una violència subjectivament justificada.

Els justos és una obra en cinc actes que pertany al «cicle de la rebel·lia» de Camus al costat de la novel·la La pesta, del 1947, i l’assaig L’home rebel, del 1951. L’objectiu d’aquest cicle és rebutjar i denunciar totes les formes de totalitarisme. Per a Els justos, Camus es va inspirar en un esdeveniment de la revolució russa: el gener de 1905, a Moscou, un grup vinculat al partit revolucionari socialista va organitzar un atemptat contra el gran duc Serge. Aquest atemptat, i les circumstàncies que el van precedir, són el tema de l’obra, la noció central del qual és el compromís.

Les entrades per a aquest esdeveniment ja estan disponibles a les taquilles del Teatre Principal de Maó com també a través de la seva pàgina web teatremao.com

Hauser & Wirth Tardor 2024

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.