Port d’Addaia 

Fa partió entre els termes municipals de Maó i es Mercadal. Té 3,5 km de longitud i 12 m de profundidat màxima. La seva entrada és perillosa a causa de les illes, illots i esculls que bloquegen la bocana i els naufragis en aquest lloc estan documentats des d’època romana.

Segons l’historiador Joan Ramis i Ramis, es dóna per suposat que hi havia una població romana o fenícia a la ribera del port pel fet de les troballes arqueològiques que s’hi van fer consistents en fragments de ceràmica, que al ser nombrosos podrien indicar un forn o obrador de terra cuita.

Els àrabs anomenen a un estany o aiguamoll Daya, amb l’acostumat article -Al- davant, però que canvia la l per d com s’acostuma, per el nom comença amb D-, d’on resulta Ad-Daya, aglutinat i normalitzat Addaia.

La bocana del port d’Addaia ha estat, com hem indicat, des de temps immemorials lloc on han naufragat nombrossos vaixells. S’han detectat derelictes romans per les costes, un d’ells a la mateixa entrada del port, del qual es tragueren moltes àmfores.

Les illes que hi ha a l’entrada del port o Illes d’Addaia són un grup format per l’Illa Gran, Illa Petita, es Pla de Sucre, Illot de ses Àguiles, ses Formigues, Llosa d’Enmig, Escull d’en Carboner i Escull d’en Carbó.

A la bocana del port d’Addaia s’hi troba també Cala Molí.

A la seva ribera occidental hi brollen nombroses fonts.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.