Es compensaran les despeses de cotització de dones i menors de 35 ays autònoms que iniciïn la seva activitat empresarial Es destinen 2,5 milions d’euros a una convocatòria que compensarà les despeses dels sis primers mesos, amb un màxim de 480 € per persona

El Consell de Govern, a proposta de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, ha aprovat la inversió de 2.500.000 € per a una convocatòria que té per objectiu incentivar la creació de nous projectes d’ocupació, a la vegada que esdevé una alternativa professional per a les persones desocupades. Aquesta convocatòria permetrà rebre un ajut per compensar les despeses de cotització a la Seguretat Social de dones i menors de 35 anys, amb l’objectiu de promoure l’ocupació autònoma entre dones i joves.

En aquest sentit, la convocatòria es duu a terme, entre altres motius, per l’augment de la inflació dels darrers mesos i les circumstàncies derivades de les restriccions adoptades per fer front a la pandèmia o a les tensions econòmiques i inflacionistes sorgides a causa de la guerra a Ucraïna, que han agreujat les dificultats econòmiques al sector de l’autoocupació.

Els autònoms i les microempreses són pilars fonamentals de l’economia de les Illes Balears, ja que contribueixen a crear riquesa i a generar ocupació.

Un dels trets que caracteritzen l’ocupació autònoma és la baixa representació femenina: el percentatge de dones treballadores per compte propi (35 %) és notablement inferior respecte als homes. Hi ha encara més diferència quan s’analitza la presència de joves, que se situa al voltant d’un 25 %, segons dades de la Seguretat Social de final de 2022.

D’altra banda, l’anomenada tarifa plana que el Govern de l’Estat va establir per bonificar la quota mensual de cotització a la Seguretat Social per als nous afiliats al règim d’autònoms ha passat a ser de 80 € mensuals durant els dotze primers mesos de l’any.

Un total de 480 € per persona beneficiària

Per això, s’aprova una convocatòria per un import inicial de 2,5 milions d’euros per concedir ajuts que compensin una part de les despeses de cotització de les dones i dels menors de 35 anys, residents a les Illes Balears, que iniciïn la seva activitat empresarial.

L’import de l’ajut serà una quantitat fixa de 480 € per persona beneficiària, equivalent a l’import dels sis mesos de cotització de la nova quota de tarifa plana a la Seguretat Social. Això permet que aproximadament 5.200 persones dels dos col·lectius puguin beneficiar-se d’aquesta convocatòria.

Els dos requisits que s’exigeixen per poder accedir a l’ajut són gaudir del dret de l’aplicació de la quota reduïda de cotització a la Seguretat Social (la tarifa plana) de 80 € mensuals durant els primers dotze mesos d’activitat i ser persones desocupades i inscrites en el SOIB almenys des del dia abans de la seva alta en el règim especial de treballadors autònoms (RETA).

El termini de presentació de sol·licitud d’ajuts és entre el 7 i el 31 de juliol.

Ajuts a dones en situació de criança d’un menor o en risc durant l’embaràs

D’altra banda, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball ha informat el Consell de Govern que en els propers dies també es posarà en marxa una nova convocatòria per bonificar les dones que no pogueren accedir als ajuts a empreses i autònoms dels 855 milions de l’Estat per no haver complit els requisits d’aquella convocatòria, en concret, no haver tingut pèrdues en el 2019.

Això va ser així perquè en aquell període es trobaven percebent la prestació per naixement i cura d’un menor o el subsidi per risc durant l’embaràs i, per tant, no tingueren pèrdues en el 2019.

La convocatòria en què s’està treballant servirà per compensar precisament el col·lectiu de dones.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.