Com s’aventura aquesta temporada turística? Parlam amb ASHOME, CAEB i PIME perquè ens transmetin les seves previsions

Platja des Banyul, a Son Saura. Foto: Bep Al·lès©

Miriam Triay / Ciutadella – Després d’una temporada com la de l’any passat, capaç de recuperar unes xifres, en termes generals, positives i necessàries per remuntar la nostra economia; com es preveu la d’enguany? Des del setmanari hem parlat amb la gerent d’ASHOME, Azucena Jiménez; el director de CAEB Menorca, Enric Cases; i la secretaria general de PIME Menorca, María García.

TEMPORADA 2023
Passats els dos anys més complicats de la pandèmia, 2020-2021, en els quals vam veure disminuir l’activitat econòmica i turística, l’any passat va ser la remuntada definitiva perquè Menorca tornés a ser un destí demanat. I, per les previsions que s’han fet fins al moment, des de les diferents associacions i sectors turístics de l’illa, enguany s’espera una temporada similar.

“En principi, per les dades que ens han ofert des de l’aeroport i l’autoritat portuària, la temporada d’enguany serà similar a l’anterior”, explica Azucena Jiménez d’ASHOME. La connectivitat amb els països emissors no només és un patró que es repeteix, sinó que és un dels més importants: les places que s’ofereixen marquen el nombre de turistes, i potencials clients, que tindrem. “Si tenim una bona connectivitat, normalment, solem tenir més èxit”, afirma María García de PIME.

Ara bé, “el que realment marca si la temporada serà bona o no són els dos extrems, és a dir, l’inici i el final”, afirma Enric Cases, de CAEB. La connectivitat durant aquest principi de temporada, que és el que ja es pot començar a observar, és bastant bona. “Moltes de les connexions aèries amb països internacionals, fora de les que mantenim durant l’hivern amb Regne Unit i França, ja van començar dia 26 de març”, segons indica María García (PIME). I, realment, el gran gruix comença a principis d’abril, coincidint amb Setmana Santa.

En aquest sentit, i durant aquest mes, ja hi haurà un 30% de places hoteleres a la disposició dels turistes que venguin. “A dia d’avui ja tenim alguns hotels oberts, ubicats en urbanitzacions que, tradicionalment, no obrien fins al maig”, explica la gerent d’ASHOME. Així, i com a fet diferencial a la temporada passada, la planta hotelera oberta per Setmana Santa és major.

De totes maneres, encara no es pot parlar d’un mes d’abril iniciador de la temporada. Ja que, i encara que el gruix turístic comenci durant aquest mes, “després de Setmana Santa hi sol haver una baixada que es va recuperant dins el mes de maig”, indica Maria García (PIME). I, tot i que ja hi hagi part de la planta hotelera oberta i oferint un servei, “són molt poques places i no és representatiu per dir que hem obert abans del que és habitual”, afegeix Azucena Jiménez (ASHOME).

Platja des Banyul a Son Saura, el passat mes d’octubre. Foto: Bep Al·lès©

LA DESESTACIONALITZACIÓ ÉS JA UNA REALITAT?
Fins al moment, i en paraules d’Enric Cases (CAEB), “s’ha fet molta feina per promocionar Menorca en els extrems, fora del pic més alt de la temporada (juliol i agost), i ja començam a veure’n els resultats. Però encara hi ha feina a fer per poder iniciar, definitivament, la temporada el mes d’abril”.

I pel que fa al tancament d’aquesta, encara que l’any passat, i segons la secretaria general de PIME, “hi va haver companyies aèries que van oferir places fins a la primera setmana de novembre”, no sabem, ni podem saber, què passarà enguany.

De moment, el que sí que es pot afirmar és que, quant a duració, segons Cases (CAEB), “la temporada del 2022 va ser millor que la del 2019”, per tant, s’han aconseguit xifres superiors que les que es tenien abans de la pandèmia. I açò, es deu, en gran part, al nou turista.

De totes formes, i en realitat, “l’any passat es va fer molta feina, però no es va guanyar en consonància. I açò és a causa de la inflació que patim que, el que fa, és retallar els marges de benifici. Per tant, la rendibilitat preocupa”, afegeix el director de CAEB.

NOU TURISTA, NOU MODEL(?)
Fins fa no gaire, els menorquins i menorquines estàvem acostumats al turista que reservava 6-8 mesos abans de les vacances, que venia amb turoperador o amb hotel tot inclòs. Però ja fa unes quantes temporades que està en augment una nova generació i perfil de turisme, que ha acabat de sorgir després de la pandèmia. Com bé ens expliquen des d’ASHOME, “després d’haver estat tancats, ara el que cercam, com a turistes, és moure’ns i conèixer”. Opinió reafirmada per CAEB, que explica que “aquest nou model turístic s’observa a nivell mundial, i el que suposa és que ara el visitant té més mobilitat, consumeix més producte i cultura locals, i, en definitiva, es comporta de manera semblant als autòctons del lloc”.

Així, estem davant d’un turista que es vol moure per l’illa, que no vol estar aturat, i que ja no considera les vacances com una forma de descansar, sinó de conèixer. “Aquest nou model turístic s’ha d’afavorir. És positiu que tinguem fluxos en moviment, ja que així, el visitant s’escampa per tota l’illa, i no es concentra en llocs concrets”, afirma Jiménez (ASHOME).

QUÈ SUPOSEN AQUESTS CANVIS?
Però, com tot, amb els canvis venen complicacions i mancances. Entre aquests, trobam la saturació de vehicles i les oblidades urbanitzacions. Què ens diuen des de les associacions sobre açò?

Una de les accions més necessàries per donar resposta a aquest tipus de turisme és, i segons CAEB, “tenir un transport públic capaç de cobrir la demanda. Feim referència a autobusos, transport regular i discrecional, taxis… Abans de decidir limitar segons quines situacions o ofertes, s’hauria de gestionar”. Per tant, aquesta és una de les mancances que, actualment, tenim a Menorca, segons les associacions turístiques. Que el turista pugui disposar de diferents tipus de vehicles per arribar als llocs d’interès. Però, evitant, també, que hi hagi una sobresaturació de cotxes durant els pics més alts de la temporada.

Aquesta gestió que menciona CAEB, també fa referència a altres tipus de mancances, com la falta d’aparcaments, d’indicacions que ajudin al turista a moure’s, o de potenciar altres llocs també atractius de l’illa. “S’haurien d’intentar promocionar els llocs que ara mateix no estan en boca de tothom, i així, aconseguir dispersar més a la gent. Així mateix, també s’hauria de mirar de crear un tipus d’aparcaments que facilitin al turista no haver d’entrar al centre del poble; i donar-los més informació per saber per on s’han de moure”, explica Cases (CAEB).

 

 

D’altra banda, i pel que fa a les urbanitzacions, amb aquest canvi de model, el turista ja no es troba tot el dia a l’hotel i a les zones adjacents, sinó que, com hem dit, li agrada moure’s. Per tant, moltes urbanitzacions, i a diferència d’abans, queden buides durant el dia. “Està clar que aquesta situació no és igual per tot. Hi ha urbanitzacions que, gràcies a haver fet diverses inversions per intentar brindar una oferta més interessant per al nou turista, encara tenen vida durant el dia. Però clar, n’hi ha d’altres que, segurament per estar menys cuidades, es queden més buides”, indiquen des de CAEB.

“Com en millors condicions estigui l’entorn, més possibilitats hi haurà que el visitant es quedi, ja que es motivarà més a la gent”, afegeixen des de PIME. Així, segons les associacions, el que s’hauria de fer, és intentar millorar l’estat i la infraestructura d’aquestes urbanitzacions; “s’hauria d’invertir a millorar l’entorn, per així incentivar la inversió privada de cada establiment. I açò resultaria en un millor producte per al visitant”, segons CAEB.

En definitiva, el nou model turístic, que ja ha vingut per quedar-se, ha suposat una sèrie de canvis, tant positius com negatius, per l’illa, que encara necessiten d’una millor gestió, tant privada com pública. Com s’afirma des d’ASHOME, “és un cicle; ens hem d’ajudar entre tots els que formem part del sector turístic, és feina privada, però també pública”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.