Cap d’Artrutx

El Cap d’Artrutx a Menorca i el Cap de Ferrutx a Mallorca, ambdós d’etimologia incerta i clàrament mossàrabs són els dos caps que limiten el Canal de Menorca per la part de migjorn.

El Cap d’Artrux ha esta nomenat amb altres noms com  Ponta de Sancto Todero, abans de la conquesta de l’illa pel rei Alfons  III, i són molts els historiadors que s’han demanat si aquest seria el nom d’un sant local de Menorca, no inclòs després en el santoral romà, com Sant Cabrit i Sant Bassa a Alaró i Santa Cirga a Manacor.

Al 1375 hi figura com a Cap Dartuc.

A la cartografia dels segles XVII o XVIII el trobam com C. Maestrale i Cuadelle, aquesta una possible grafiació deficient de Ciutadella.

Tot apunta que la etimologia d’Artrutx significa al sud, al migjorn de l’illa, perquè hi trobam també la talaia d’Artrutx, coneguda populament com es Talaier, i també com Talaia de Cala en Turqueta, construïda al segle XVI sobre una cota de 62 m. També l’ermita rural de Sant Joan de Missa és coneguda com Sant Joan d’Artrutx. 

Al Cap d’Artrutx s’hi troba un dels set fars de Menorca, avui obert al públic convertit en un atractiu restaurant amb vistes sobre el Canal de Menorca que gaudeix d’unes excel·lents vistes de la posta de sol amb les muntanyes de Mallorca al fons.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.