‘Ciutadella vella per a infants’, l’adaptació del llibre de Joan Benejam Avui capvespre es presenta el projecte literari infantil de la il·lustradora i dissenyadora, Gemma Contreras i la investigadora, Majo León

Majo León i Gemma Contreras

Miriam Triay / Ciutadella – L’any passat es va celebrar el centenari de la mort del mestre, pedagog i periodista, Joan Benejam i Vives. Així, una sèrie d’actes es van anar organitzant al llarg del 2022 de la mà de l’IME (Institut d’Estudis Menorquins), i de diversos ajuntaments. Entre aquests esdeveniments i, concretament, des del Servei de Cultura de l’Ajuntament de Ciutadella, va sorgir la idea d’adaptar el llibre de Benejam, Ciutadella Vella, per al públic infantil.

L’ADAPTACIÓ DEL MESTRE
Amb aquesta idea al tinter, la filòloga menorquina i membre de l’IME, Fina Salord, va fer una primera selecció dels capítols/històries que podien aparèixer a l’adaptació. I, el regidor de cultura, Andreu Cardona, es va posar en contacte amb la dissenyadora i il·lustradora menorquina, Gemma Contreras, i la investigadora i directora del Museu Can Saura, Majo León, perquè ambdues col·laboressin en l’execució d’aquest conte infantil.

“A partir de la tria que ens va passar na Fina Salord, nosaltres vam començar la feina”, explica León. Mentre ella s’encarregava, des del Museu de Can Saura, de la feina de recerca, per saber, de la forma més fidedigna possible, com eren els espais i les gents de Ciutadella de fa més de 200 anys; na Gemma Contreras preparava uns primers esbossos de com serien les vinyetes que després il·lustrarien la publicació. Una feina de constant col·laboració entre ambdues professionals, que va acabar creant una excel·lent relació i compenetració.

CIUTADELLA PER A INFANTS
Es tracta d’una adaptació fidel als texts originals de l’escriptor ciutadellenc, amb canvis mínims i sempre pensant en què siguin d’ajuda per al petit lector. Però intentant conservar la major part del lèxic emprat, ja que, i un dels objectius d’aquest llibre, és mantenir l’essència i el vocabulari menorquins. Que no s’oblidi qui era en Joan Benejam, i que tampoc passin desapercebudes paraules de la terra que ja comencen a estar en desús. Aquest n’és l’objecte principal i final del projecte.

A més, però, les professionals van decidir afegir alguns elements clau per acompanyar millor tant la lectura com al lector. Entre aquests trobam, per exemple, el paral·lelisme entre els monuments o edificis que descriu Joan Benejam, i els que trobam avui dia; per fer més fàcil als fillets i filletes la ubicació i enteniment del que s’està parlant.

O pàgines explicatives; “per exemple, si en un capítol es parla de fer foc, doncs hem afegit una explicació de com es feia el foc antigament. En un altre també es parla de l’arròs de la terra, doncs vam decidir afegir la recepta del plat”, explica León.

O la figura d’en Joan Benejam de sis anys, acompanyat d’un rupit, com a guies de la història. “Com que el llibre explica com era el municipi quan ell era petit, vam decidir posar aquest personatge, que seria l’informador i el guia, pels carrers de Ciutadella i tota la història que hi ha al darrere”, ens explica Contreras.

Una sèrie de guies, afegits i petites modificacions que, tot i mantenir la fidelitat amb la lectura original de la cabdal figura ciutadellenca, també abracen la curiositat i innocència del públic a qui va dirigit.

Foto: Gemma Contreras

UN ANY DIFERENT
Una publicació que, i en realitat, havia de sortir a la llum durant l’any de Joan Benejam, l’any passat. Però, i per altres circumstàncies professionals de les autores, sobretot, com la inauguració del Museu Can Saura, del qual Majo León n’és la directora, no va poder ser així. “També ha anat molt bé fer-ho així, perquè ens hem pogut dedicar de forma més completa al llibre; i poder-lo presentar el mes del llibre i damunt Sant Jordi, és molt encertat”, opinen ambdues autores.

Un projecte que ha suposat molta feina per part de les dues autores principals, però que, també, ha brindat molt de coneixement professional clau. Com bé explica Contreras, “el motor d’aquest projecte ha estat la il·lusió que hi hem posat cada un dels que hi hem participat. I ha sigut el que ens ha ajudat a confiar molt més els uns en els altres. Hem tingut molta llibertat de creació. I la feina conjunta entre tots ha sigut molt fàcil”.

Majo León i Gemma Contreras en són les protagonistes d’aquesta publicació que ara surt a la llum, en la qual també ha participat el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Ciutadella, l’IME, amb el paper clau de na Fina Salord en la tria i correcció dels texts, i l’Arxiu Històric del municipi. “Aquest llibre l’han vist molts ulls, i entre tots l’hem acabat”, afirma León.

I així, després de gairebé un any de feina constant, les autores han pogut veure ja el resultat final. Un àlbum il·lustrat per a fillets i filletes que es presentarà avui capvespre, a les 18:30h, al pati del Museu de Can Saura. I que, si seguim atents a les informacions que ens puguin oferir des de les institucions participants, o les mateixes autores, també presentarà activitats relacionades; de moment, el dia Sant Jordi ja s’organitzarà una gimcana pels llocs màgics i cabdals de Joan Benejam i Vives.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.