Olor de libres Per Bep Portella Coll

Aquesta fotografia és de quan sortia a la plaça amb els Quaderns de Folklore, fa quaranta anys. Enguany tornarem sortir

Josep Portella / Ciutadella – Quan s’atraquen aquests dies d’abril, tot fa olor de llibres i flors. En els llibres hi trobam totes les olors. Ja s’anuncien les primeres novetats: el llibre “Ciutadella quan érem infants i joves”, la darrera novel·la de Josep Maria Quintana, un nou tom de l’Enciclopèdia de Menorca i molts d’altres. Menorca s’ha convertit en els darrers anys en una màquina de fer llibres. Entre els que es fan aquí i els que es fan fora amb Menorca com a protagonista o simple decorat, crec que en podem sumar cent-cinquanta anuals. Recordau aquell temps que se’n publicaven mitja dotzena en un any i ja ho vèiem com un èxit? Quan hi havia tan pocs llibres, cadascun  era celebrat com un naixement, amb bateig i convit. Hi havia un interès general i es podien fer tirades que permetien la supervivència de les poques editorials o de les autoedicions. El llibre es comentava, donava peu a consideracions diverses i esdevenia un objecte d’interès. Amb el fet de passar de cinc a cent-cinquanta llibres anuals en pocs anys, s’hi ha guanyat molt, però també s’ha perdut alguna cosa pel camí. S’han perdut tots els col·leccionistes, que adquirien totes les novetats relacionades amb Menorca, crec que a Carlos Dubon, que deu ser el darrer col·leccionista, li hauríem de fer un monument. S’ha perdut el caràcter singular del llibre. En general, s’han reduït els tiratges. La novetat dura molt poc temps i, tret de casos extraordinaris, no genera cap reacció social. Tot aquest fenomen es relaciona amb un altre: la pèrdua de llibreries. En aquests darrers vint anys s’han tancat unes deu llibreries a Menorca. A Alaior mateix, la darrera llibreria ja fa anys que va tancar. Més llibres i menys llibreries, sembla que no pot ser! Sense la xarxa de llibreries tradicional, reduïda l’oferta a algunes persones que tenen el comerç del llibre com una vocació, el mercat se’n recent i suposa un obstacle per a les iniciatives editorials. Sempre he pensat que seria una bona cosa portar la venda de llibres menorquins als mercats de nit de l’estiu. Crec que el Consell Insular i les llibreries i editors podrien crear una espècie de lloc atractiu per a posar a disposició dels visitants l’àmplia oferta de llibres menorquins i tractar-los com un producte artesanal amb denominació d’origen. És un somni, ja ho sé, però de vegades es fan realitat. Mentrestant, preparem la festa del llibre i esperem que la climatologia ens permeti una festa feliç.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.