Un aperitiu gascó Per Raymonde Calvo Laffitte

Foto Chateau de Monluc

Raymonde Calvo / Felanitx – Al petit poble de Saint Puy situat a la regió gascona d’Occitània, al departament del Gers i d’uns 600 habitants, es troba el magnífic castell de Monluc -residència que fou del capità Blaise de Monluc, entre els anys 1500 i 1577. Aquest edifici, construït damunt dels vestigis d’un altre anterior del segle XIII, és avui la seu d’un important celler que a part de produir vins i licors d’Armagnac elabora amb exclusivitat l’anomenat “Pousse-Rapière”. Es tracta d’un còctel que pretén rendir un homenatge als gascons del segle XVI que manejaven hàbilment l’espasa anomenada Rapière, primera arma d’empenta cap a  l’enemic. Era tot el contrari de les espases feixugues de l’Edat Mitjana utilitzades per torcejar el contrincant. La història explica que la Rapière fou utilitzada per a les tropes de Carles V i que fou inventada a Itàlia i forjada amb acer de Toledo. Els gascons la varen dur després de les guerres d’Itàlia durant el regnat de Francesc 1er. També conta que aquesta espasa és l’avantpassat de la dels mosqueters duta per d’Artagnan, aquell heroi gascó a la Cort de França.

Les varietats de raïm utilitzades per a l’elaboració d’aquest còctel són les mateixes que les de l’Armagnac i només té dos components:

  • Licor d’Armagnac aromatitzat amb taronja amarga, creada els anys 60 per René Lassus. Aquest licor “Pousse-Rapière” és una producció exclusiva del celler de Monluc i la seva recepta és secreta.
  • “Le vin sauvage”, un vi espumós brut, blanc de Blancs de mètode tradicional també elaborat per aquest celler.

Els dos components es venen per separat, fet que permet utilitzar un altre vi espumós a condició que sigui brut perquè el licor ja és dolç. Les proporcions recomanades són d’un volum de licor per 7 de vi. Per tal de facilitar aquesta dosificació, el mateix celler  ha creat una copa gravada amb la “rapière”.  Primer s’aboca el licor fins a la punta de l’espasa i després el vi fins a la seva empunyadura. Llavors només  s’afegeix un glaçó i mitja rodanxa de taronja.

És una manera molt original de presentar aquest còctel que, acompanyat d’un bon foie gras, farà la delícia dels nostres comensals més gurmets i segur que els ajudarà a recordar la novel·la més famosa del escriptor francès Alexandre Dumas pare, “Els tres mosqueters”.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.