Darrera reforma laboral: recuperant drets perduts Com està la situació del mercat laboral a Menorca, després de la darrera reforma? Parlam amb els dos sindicats, CCOO i UGT

Miriam Triay / Ciutadella – Fa més d’un any explicàvem, en aquest setmanari, la nova reforma laboral que es volia aprovar, i els efectes que s’esperava que tingués des de les diferents associacions empresarials de l’illa. Després de tretze mesos amb aquesta llei ja en vigor hem decidit fer una valoració de què ha passat, i de la situació actual del mercat laboral a Menorca. Per poder fer un balanç fidedigne, i des de la mirada dels treballadors, des d’El Iris hem parlat amb el secretari general de Comissions Obreres (CCOO) de Menorca, Antonio Soria, i el de la UGT (Unió General de Treballadores i Treballadors) de Menorca, Servando Pereira.

UNA REFORMA MOLT NECESSÀRIA
La reforma laboral aprovada a principis de l’any passat, presentava punts molt importants damunt la situació dels treballadors. Entre aquests, destacaven, i com bé recorda Antonio Soria (CCOO), “el canvi en els contractes, que ara permet que un treballador pugui iniciar una feina directament com a fixe discontinu i no hagi de començar com a temporal per després ser convertit”. En aquest sentit, els contractes temporals s’han limitat a situacions molt concretes, que no contemplen el treball habitual. I l’altre canvi clau va ser “en matèria salarial, ja que el conveni d’empresa ha deixat de prevaldre per sobre del conveni sectorial. Ambdós són modificacions molt importants i necessàries per arribar a aconseguir un favorable clima d’estabilitat i seguretat laboral”.

Amb aquests canvis ja en vigor, com és la situació laboral actual de Menorca? Segons l’opinió de Servando Pereira (UGT), compartida per Soria (CCOO), “hem avançat molt arran de la reforma laboral, ja que tenim a menys gent aturada”. La reforma ha ajudat a poder millorar una situació que havia començat a empitjorar el 2012 amb la firma de les darreres reformes: “S’han recuperat molts dels drets que no hauríem d’haver perdut mai”, recorda Pereira (UGT). Ara s’ha aconseguit, entre altres coses, que els treballadors puguin començar a sentir una certa estabilitat en la seva feina.

 

 

PERÒ S’ACABA DE COMENÇAR EL CAMÍ A FER
Aquesta, però, es pot veure encara incompleta. Segons ambdós secretaris generals, hi queda molt de camí per fer, i la reforma laboral actual n’és només la primera passa. En paraules del secretari general de CCOO, “la reforma ha sigut un bon començament, però hi ha hagut punts que s’han quedat fora. Entre aquests trobam els acomiadaments improcedents i les pobres indemnitzacions al respecte”. Pel qui no ho sàpiga, si “abans del 2012, es cobraven 45 dies per any de servei amb un màxim de 42 mensualitats, i el que pogués, reclamava els salaris de tramitació -la quantitat que el treballador acomiadat hauria seguit cobrant des de l’acomiadament fins a la sentència del jutjat que el declara improcedent o nul-; ara, aquests darrers s’han limitat a casos molt extraordinaris, i et poden acomiadar per només 33 dies amb un màxim de 720 dies. A l’empresari li surt pràcticament gratis treure a un treballador”, afegeix el secretari general de la UGT.

És una opinió, llavors, bastant similar la que tenen ambdues corporacions sindicals. Que veuen una millora considerable, i la possible recuperació dels drets perduts temps enrere, però que saben que encara hi queda molt camí a recórrer.

LES PROBLEMÀTIQUES ACTUALS
Així, i encara que les xifres actuals siguin molt millors, el nombre de persones aturades el mes de març a Menorca segueix sent molt alt. Segons les dades presentades per l’Observatori de Treball, el mes passat hi havia 2.129 persones aturades. “I açò és el que no quadra. No tenim mà d’obra suficient, tant qualificada com no qualificada, per al sector serveis, sobretot, que és el que preval a Menorca, mentre tenim a més de 2.000 persones sense feina?”, es demana Pereira (UGT).

És a causa d’açò que l’any passat, i pel que ens explica el secretari general de la UGT, es va convocar, al CES (Consell Econòmic Social), una taula de diàleg, on van participar el SOIB i diversos empresaris, a més dels representants dels treballadors, i en la qual es van presentar possibles solucions per aquesta situació. Però, pel que ell mateix afirma, “un any després no se n’ha convocat cap més, ni s’ha fet cap canvi ni cap proposta de les que es van dir. Al final és un compromís que han d’assumir els empresaris i les administracions”.

D’altra banda, pel que afirma Soria (CCOO), tot i la millora laboral que ha suposat la reforma, sobretot, en turisme, “el que ja hem començat a veure són noves trampes que fan alguns empresaris per pagar menys o poder, igualment, acomiadar al treballador”. Entre aquestes, i com també s’ha observat des de la UGT, es troba l’aprofitament del període de prova allargat com a nou mètode d’acomiadament. Si ara l’empresari ja no pot fer contractes de poca duració, el que fan alguns és contractar als treballadors durant els 20 dies de prova, i uns dies abans que acabi, acomiadar-los.

Si seguim per aquest camí, i encara que considerin que la reforma és un avanç cabdal, ambdós també opinen que el que fa falta perquè una normativa es compleixi és vetllar-la i vigilar-la. Creuen que falten més inspectors de treball durant tot l’any, que vagin als diferents establiments de l’illa per comprovar que, realment, la reforma s’està portant a terme. En paraules del secretari de CCOO, “una reforma laboral, per molt bona que sigui, si no té el suport d’una inspecció de treball efectiva, ens serveix de poc. Ens fa falta, no només que les lleis hi siguin, sinó que hi hagi algú que faci que es compleixin”.

En resum, sí, la situació laboral a Menorca ha millorat, però encara presenta problemàtiques que dificulten, entre altres coses, l’estabilitat i seguretat laborals de tots els treballadors -sobretot en el sector serveis-, a més del compliment de la normativa creada. Tot açò, però, és una mostra que les advertències que vam veure abans de l’aprovació d’aquesta reforma, que asseguraven que portaria més problemes que solucions, pel que s’ha pogut percebre des dels sindicats de treballadors, eren errònies.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.