Els sous van baixar un 5,5% a Espanya el 2022, segons Oxfam Intermón Al conjunt del planeta la retallada va ser del 3,19%, afirma el mateix informe de l'oenagé

ACN/Barcelona – Els salaris espanyols han estat dels que més poder adquisitiu han perdut arreu del món arran de la crisi derivada de la pandèmia de la covid-19 i agreujada per la invasió militar de Rússia a Ucraïna. Així ho determina un informe d’Oxfam Intermón segons el qual la caiguda dels sous dels treballadors de l’Estat va ser del 5,5% el 2022. En concret, de mitjana les retribucions espanyoles han baixat 1.523 euros anuals de mitjana. Segons Oxfam Intermón, el principal motiu és que els salaris han augmentat menys a Espanya que a la resta de les principals economies analitzades. Al conjunt del món, els sous van baixar un 3,19% de mitjana. L’oneagé publica l’estudi amb motiu del Dia Internacional de les persones treballadores.

En paral·lel, l’organització subratlla que aquesta realitat “contrasta” amb els “grans beneficis” obtinguts pels principals grups empresarials durant l’any passat, uns beneficis que, a més, “ajuden a explicar el fort repunt de preus que tant castiga les persones treballadores i les famílies”.

Altres comparacions que ofereix l’informe indiquen que mil milions de treballadors de 50 països han patit una retallada salarial mitjana de 685 dòlars el 2022 –una pèrdua conjunta de 746.000 milions de dòlars en termes reals–, en comparació amb el que haurien guanyat si els salaris haguessin crescut al mateix ritme que la inflació.

Oxfam Intermón subratlla que les xifres, ajustades pel fort augment del cost de la vida experimentat aquest darrer any, es basen en les dades més recents publicades per l’Organització Internacional del Treball (OIT) i organismes governamentals d’estadística.
“La majoria de persones treballen més temps per menys diners, i no poden fer front a l’augment del cost de la vida. Anys d’austeritat i atacs als sindicats han ampliat la bretxa entre els més rics i la resta de la població. En un dia en què hauríem de celebrar la classe treballadora, aquesta flagrant desigualtat resulta alhora alarmant i, tristament, gens sorprenent”, ha assegurat Franc Cortada, director general d’Oxfam Intermón.

L’oenagé denuncia, a més, que els pagaments “desorbitats” a accionistes “beneficien els més rics, exacerbant la desigualtat”. L’entitat afirma que, a Espanya, 86 de cada 100 euros repartits com a dividends i altres rendiments financers acaben en mans “de tot just un 10 % de la població”.
“Els governs han de posar en marxa o ampliar, si ja estan en funcionament, els impostos extraordinaris als beneficis excessius de les grans empreses”, ha reclamat Cortada. Alhora, l’entitat ha exigit a la classe política dirigent que garanteixi que els salaris mínims s’actualitzen amb la inflació i que promogui acords plurianuals per sectors o empreses que facilitin la recuperació salarial, especialment la dels salaris més baixos”, ha reblat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.