Es convoca una mesa de negociació per tractar la carrera professional del personal públic Parlam amb representants de les treballadores i els treballadors municipals, i amb la regidora de Serveis Socials i Recursos Humans de l'Ajuntament de Ciutadella

Miriam Triay / Ciutadella – Després de la mobilització del passat dijous, 20 d’abril, davant l’Ajuntament de Ciutadella, portada a terme per un grup de treballadores i treballadors públics, des del setmanari hem considerat oportú aprofundir en les causes que hi ha al darrere. Per poder oferir una perspectiva global de la situació, hem parlat amb la regidora de Serveis Socials i Recursos Humans de l’Ajuntament, Laura Anglada; amb el president del Comitè d’Empresa de CCOO de l’Ajuntament, Sam Arguimbau; amb el delegat de personal de l’Ajuntament, Toni Pons Català; i amb la delegada sindical de CCOO a Ciutadella, Noemi Soldado.

LA MIRADA SINDICAL
Començant per la perspectiva dels organitzadors de la mobilització mencionada, i en paraules d’Arguimbau, “el que passa és que nosaltres fa molts anys que demanam una sèrie de punts i reclamacions laborals i, el que és més important, la convocatòria de diferents meses de negociació on poder-los tractar. I no ens han fet cas”. Segons expliquen els representants del personal públic, en realitat, la gota que va fer vessar el got, va ser la sentència que es va dictar el setembre passat.

En aquest sentit, el que demanaven els representants era tractar la carrera professional i la promoció horitzontal en una mesa de negociació. I, pel que diuen, no era la primera vegada que ho demanaven. “Després que ignoressin la nostra petició cada vegada que la fèiem, vam decidir anar a judici. La sentència d’aquest, a més d’exigir-los que convoquessin una mesa per tractar aquest tema, també afirmava que s’havia vulnerat el dret fonamental a la llibertat sindical”, ens explica Pons.

Pel que expressen, durant vuit anys “hi ha un munt de temes laborals amb els quals han fet el mateix, ens han ignorat, i s’han anat demorant”, afegeix Pons. Si aprofundim en les demandes que els sindicats han vist ignorades, a més de la ja mencionada carrera professional, també hi ha la manca de personal, “que provoca un desbordament de feina a totes les treballadores i treballadors de l’Ajuntament en les diferents àrees”, afirma Arguimbau. Una falta de persones que, segons ells, repercuteix directament en el ciutadà, ja que no se li pot oferir un servei adequat.

O d’altres demandes més concretes, com per exemple el canvi de quadrant de la policia, “que vam demanar el 2019 i encara no se’ns ha concedit la mesa de negociació”, explica Pons. O, com afirma Soldado, “el fet que el personal públic abasta a funcionaris i a personal laboral de l’Ajuntament, i del maig del 2019 fins al desembre del 2020 no es va fer ni una mesa de negociació per al laboral”.

Per tot açò, “nosaltres el que demanam és que, almenys, es convoquin meses de negociació per poder tractar els diferents temes, que no se’ns ignori, perquè amb el silenci no fem res. L’únic que es fa així és impedir l’acció sindical i el bon funcionament de l’administració”, declara Pons. “I la contestació de l’Ajuntament sempre és: ‘ara no és el moment’ i ‘no tenim capacitat tècnica’. Clar, a recursos humans només hi ha dos tècnics i tres administratius, i no donen abast, açò ho sabem; però és que el que han de fer és desembussar aquest servei, i contractar a més gent per poder-ho portar al dia”, afegeix Soldado.

Després de vuit anys de sentir-se ignorats, “l’acció sindical s’ha transformat en denuncies al jutjat, perquè ens facin cas. I així i tot. La sentència del setembre no l’han complerta fins al març, i perquè vam demanar una execució de sentència, ja que ens estaven ignorant novament”, explica Arguimbau. “No es pot judicialitzar tota la negociació. No és la primera vegada que anam a judici perquè ens facin cas, i no pot ser que només puguem funcionar així. És una tasca esgotadora”, recalca Soldado.

LA MIRADA ADMINISTRATIVA
Canviant la perspectiva des d’on mirar la problemàtica, també tenim declaracions de la regidora Laura Anglada que mostren el punt de vista de l’Ajuntament. En aquest sentit, el que ha volgut deixar clar des d’un primer moment, és la complexitat de l’Ajuntament com a ens administratiu, com a maquinària que, presentant diferents sectors i serveis, ha de funcionar conjuntament i a vegades avança més lentament del que tothom voldria.

En paraules de la regidora Anglada: “La dificultat és que nosaltres, com a Ajuntament, hem de tenir una visió global de totes les necessitats. I es van reforçant els punts i els serveis que es veuen més coixos i més necessitats de millores. Però no es pot fer tot de cop, s’ha d’anar fent una cosa darrera l’altra”. Així, i segons la regidora, es tracta d’un procés, que s’ha d’anar fent en la mesura que les possibilitats de l’administració permeten.

“Fins al moment, hem anat mirant les necessitats que hi havia en tots els diferents serveis, i s’han anat reforçant aquells on hi havia més mancances. Que tot i així segueixen faltant coses? Sí. Però, com s’ha fet fins ara, gradualment, seguirem reforçant-los. Són tasques que s’han de fer tenint en compte tot”. Per tant, segons les paraules que expressa Anglada, la motivació per no contestar a segons quines peticions, en cap cas ha sigut la voluntat d’obstaculitzar la llibertat i la labor sindical, sinó que, i per la capacitat que presenta l’Ajuntament, s’han anat afrontant les diferents demandes quan s’ha pogut.

“A nosaltres ens encantaria poder donar resposta a totes les peticions per ser tractades a les meses de negociació àgilment. Però, amb el servei que tenim ara, les hem d’anar fent una darrera l’altra, no podem abastar-les totes alhora”. En aquest sentit, i com ja deien els representants de les treballadores i treballadors, la manca de capacitat tècnica és el motiu principal pel qual no poden convocar tantes meses de negociació com voldrien. “Per convocar una mesa s’ha de poder estudiar la proposta, i no tenim temps ni recursos per estudiar-les totes alhora. Tot i així en aquesta darrera legislatura hem augmentat el personal a un tècnic i un administratiu més per al servei de recursos humans, per poder donar una resposta més eficaç”.

De totes maneres, i encara que l’Ajuntament admet no haver pogut afrontar fins a dia d’avui la petició de la carrera professional i la promoció horitzontal, “cal posar en valor que a molts sí que hem donat resposta i els hem resolt”. Entre aquests trobam la cobertura de les vacants i absències de personal que hi hagués a l’Ajuntament, ja fos a partir de la constitució de noves borses, o, prioritàriament, del mateix personal de l’administració que estès interessat “gràcies a un nou regalment que també havien sol·licitat i es va aprovar”; l’augment de la plantilla de l’Ajuntament, concretament amb policies i un fosser; a més d’augmentar personal també a través de programes temporals, per millorar els serveis de recursos humans, d’urbanisme, de contractació i de serveis socials; o la reconversió de places posant perfils més adequats a les necessitats actuals.

“Ara, concretament, ja fa un temps que hem estat molt capficats en el procés d’estabilització del personal, que ens està suposant un gran esforç, i utilització de recursos que relanteix donar resposta a altres demandes. Però és molt necessari i també beneficiarà a totes les treballadores i els treballadors. A més de la relació de llocs de feina (RLT). Dos punts cabdals que se’ns exigeixen per llei, i que també eren de les peticions que a l’inici de legislatura els sindicats ens van marcar com a prioritàries i en les quals s’hi està fent molta feina”, explica la regidora. Per tant, i en resum, des de l’Ajuntament entenen que encara falten coses per fer i per negociar, però també demanen que es tingui més en compte que els recursos són els que són, i que també hi ha altres punts a tractar.

 

 

 

En paraules d’Anglada: “És important posar en valor tot, perquè també hem anat aconseguint moltes coses, i açò s’hauria de celebrar conjuntament. A més que la labor sindical és clau, fan una tasca necessària i legítima. Per açò, en tot moment he entès la importància que té que lluitin per les millores en els drets de les treballadores i treballadors als quals representen, i també pel compliment dels deures d’aquests”.

A dia d’avui, l’Ajuntament de Ciutadella i els representants del personal públic estan pendents de què passarà en la mesa de negociació ja convocada, després de la sentència, per tractar la carrera professional i promoció horitzontal, a principis del mes de maig.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.