L’EPA del primer trimestre de 2023 mostra un manteniment de l’ocupació en xifres històriques i reforça les dades econòmiques avançades

L’ocupació del primer trimestre de 2023 s’ha situat en 532.200 persones, segons les dades de la darrera Enquesta de Població Activa (EPA), publicada a finals de la setmana passada per l’INE, i que han presentat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou.

Aquesta dada suposa un manteniment de l’ocupació respecte al mateix període de 2022, situat en màxims històrics, ja que els ocupats en aquest trimestre van caure en 100 persones respecte al primer trimestre de 2022, el que representa una diferència del 0,01%.

El conseller ha indicat que el fort nivell d’activitat coexisteix amb un canvi de tendència important que transforma el mercat laboral en la qualitat de l’ocupació. En aquest sentit, ha remarcat que la taxa de temporalitat segueix reduint-se substancialment a les Illes balears, com a conseqüència de l’aplicació de la Reforma Laboral. Així, la taxa de temporalitat d’aquest primer trimestre se situa en el 13,4%, 10 punts percentuals per davall de 2022 i gairebé la meitat de la taxa de temporalitat del 2019.

L’evolució del PIB, més favorable que les previsions

D’altra banda, el conseller ha presentat avui un avançament de les dades econòmiques del tercer trimestre, que mostren una evolució més positiva que les estimacions inicials, i que fan que, amb dades de gener i febrer ja tancades, el PIB se situï en una variació interanual del 6,1%.

Es tracta d’un increment econòmic elevat, que supera les estimacions inicials i que fa que el Govern mantengui la previsió d’un creixement del 3,9% per al conjunt de 2023, “sense descartar que es puguin produir revisions a l’alça”, ha indicat Negueruela.

Les estimacions de la Direcció General de Model Econòmic i ocupació també indiquen que el creixement del PIB per càpita se situarà en un 2,8% a finals de 2023. Aquest bon comportament també suposa que en els darrers 10 anys el PIB per càpita de les Illes Balears haurà crescut un 8%, convertint-se aquest període de creixement en el mes perllongat des de l’entrada de l’euro.

L’atur puja un 0,7%

Finalment, el conseller ha indicat que l’atur se situa en nivells molt similars a fa un any: en aquest primer trimestre, l’EPA reflecteix que hi va haver 117.900 persones desocupades, el que en termes interanuals suposen un repunt del 0,7% i 800 persones desocupades més que en el primer trimestre de l’any anterior.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.