Unides Podem aposta per un canvi de model turístic per afrontar la crisi de l’aigua Implantar sistemes de reutilització, ajudes per la rehabilitació de cisternes en desús o recuperar aljubs són algunes de les propostes que planteja Nati Benejam

Foto: David Arquimbau

En els últims dies veiem amb preocupació com alguns municipis de l’illa es preparen per afrontar el que sembla inevitable: dictaminar unes mesures d’estalvi de consum d’aigua. També Unió de Pagesos ha advertit que entre un 40 i un 60% de la producció de farratge i cereal està afectada per la manca de pluges. Aquestes notícies, en forma d’avisos, se sumen a la situació crítica que van afrontar els municipis de Llevant l’estiu passat. Unides Podem (UP) demana una visió més global i introduir canvis de model necessaris.

Per aquest motiu, UP aposta per un model turístic encaminat al decreixement turístic, amb l’objectiu de reduir la pressió humana i turística de Menorca. No podem continuar vinculant l’èxit d’una temporada amb el nombre de visitants que passen per l’illa. La candidata al Consell, Nati Benejam, creu que l’elevada densitat poblacional dels mesos d’estiu té unes conseqüències en aquest àmbit.

“No diem que no volem turisme, al contrari, però aquest hauria de venir amb unes garanties i un servei que comença amb els recursos naturals. El territori de Menorca és limitat i el model actual posa en risc i compromet el futur. No cal arribar fins a l’extrem per prendre mesures que, tal vegada, són impopulars. Entenem la política per prendre decisions valentes i la crisi de l’aigua les requereix amb urgència”.

D’altra banda, Nati Benejam considera que abans d’adoptar mesures dràstiques cal analitzar cada situació i posar damunt la taula diferents alternatives sostenibles.

“Hem vist projectes com el de la urbanització de Sant Tomàs on s’han instal·lat dutxes que empren aigua de mar i amb un sistema de bombeig que funciona amb energia solar. Es Mercadal ha substituït la gespa de les rotondes i un passeig per altres materials, reduint el consum d’aigua. Són només alguns exemples que podrien extrapolar-se a altres municipis”.

Des d’UP també proposem altres propostes, com crear una línia d’ajudes a la rehabilitació de cisternes en desús, l’obligació de construir cisternes en habitatges de nova construcció, la recuperació d’aljubs tradicionals públics o construir nous i tancs de tempesta.
“Tota acció, per petita que sigui, suma i contribueix a la resolució d’un problema que ha esdevingut en una prioritat fruit del canvi climàtic. De la mateixa manera, creiem que és necessari limitar el buidatge de l’aigua de les piscines, el camp de golf, així com les grans extensions de gespa”.

És essencial remarcar, la col·laboració econòmica entre el Consell de Menorca i els ajuntaments per combatre les enormes pèrdues existents.

“Cal evitar-les i reduir-les, i des de la màxima institució de l’illa s’ha d’intensificar amb els ajuntaments la coordinació per fer-ho realitat. Demanem implicació i conscienciació a totes les administracions, perquè abans d’exigir esforços a la ciutadania, primer s’ha de donar exemple”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.