Les dades d’afiliació d’abril, 552.291, mostren una activació sense precedents del mercat laboral

L’afiliació del mes d’abril ha estat a les Illes Balears de  552.291 persones, el que suposa un increment del 6,6% respecte a fa un any i assoleix un nou registre a la sèrie estadística històrica per a aquest període. Aquesta és una de les principals dades presentades aquesta setmana pel conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, que ha explicat l’evolució del mercat laboral del mes de març, juntament amb el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou.

El conseller s’ha referit a les dades d’abril com a “realment extraordinàries” des d’un punt de vista de l’ocupació, ja que les Illes estan consolidant “dos anys ja de temporades llargues, que arranquen en el mes de març en plena ocupació i que ara s’ha consolidat en el mes d’abril”.

Aquesta dada d’afiliació suposa que, per divuitè mes consecutiu, les Illes han encadenat màxims històrics d’ocupació. En relació a març, les Illes també han tingut un millor comportament d’afiliació que el conjunt d’Espanya. De fet, les Balears han registrat 58.832 persones afiliades més que el mes anterior, un 11,9%. A Espanya, l’increment d’afiliació ha estat d’un 1,1% respecte al mes anterior. Això significa que 1 de cada 4 nous llocs de feina s’ha creat a les Illes Balears en aquest mes passat.

A més, la nova contractació ja presenta uns nivells de gran estabilitat, al nivell de la mitjana europea. Dels 41.437 contractes formalitzats en abril, el 78% són de caràcter indefinit.

84.000 crides a fixos discontinus

D’altra banda, en aquest mes d’abril també s’ha produït un gran avançament en la crida a fixos discontinus, amb un total de 33.001 crides en l’abril, i un acumulat de 84.000 persones fixes discontinues cridades entre gener i abril, un 42% més que en els mateixos mesos de 2022. Mai s’havien produït una crida tan elevada de treballadors fixos discontinus en un mes d’abril.

31.011 persones aturades, un descens del 26% interanual

L’atur a l’abril es va situar en 31.011 persones, un registre que cal remuntar-se als anys 2000 i 2001 per trobar xifres similars, però amb un nivell d’activitat molt inferior a l’actual. En relació a l’any passat, l’atur d’abril ha baixat en 10.904 persones, una caiguda percentual del 26%.

És el descens més acusat del conjunt d’Espanya, que va veure reduïda la xifra de l’atur en un 7,7% respecte a fa un any.

L’atur també cau respecte al març a les Illes, i és el cinquè mes consecutiu que es registra una caiguda intermensual. En aquest sentit, les Illes Balears tenen en el març 2.720 persones desocupades menys, un 8,1% de descens; en canvi, a Espanya, l’atur baixa un 2,6% respecte a març.

Tot plegat fa que la taxa d’atur administratiu del mes d’abril de les Illes Balears se situa en el 5,3%, la millor taxa d’atur administratiu en tot l’historial d’un mes d’abril a les Illes Balears i  gairebé a la meitat que la mitjana de l’Estat (11,9%).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.