El cine i la gastronomia tornen a confluir en el Cooking Films 2023 La nova edició del festival tindrà lloc de l’1 al 4 de juny

Cooking Films 2022

Miriam Triay / Ciutadella – Un any més, els amants de dues de les arts més estimades a Menorca, tindran la possibilitat de veure-les confluir en diferents escenaris emblemàtics de l’illa. Dividit en tres seccions, ja deixa entreveure la seva implicació amb la diversitat de públic que presenta. I una vegada més, en aquesta setena edició, el Cooking Films promet ser una experiència única per a tothom. Enguany, a més, amb la possibilitat de gaudir de l’estrena del film Sa cuina des records (Alex Arroyo), i la preestrena d’Esperando a Dalí (David Pujol.

LA UNIÓ DE LES ARTS
Fa només set anys que el reconegut Festival Internacional de Cinema de Menorca (FICME), veient el potencial que tenia el cinema de poder compartir escena amb una altra de les arts més apreciades de l’illa, la gastronomia, va decidir portar a terme la iniciativa Cooking Films. Amb l’ajuda de diferents entitats i institucions, el festival ja va començar sent tot un èxit. I a mesura que ha anat avançant, ha seguit creixent en qualitat i afins. Ara ja es pot dir que està completament establert a l’illa i en el panorama cultural. 

En paraules de la seva directora, Inés Garrell: “Als organitzadors d’ambdós festivals ens agrada molt el cinema, i en el segon any del FICME, vam pensar que seria interessant fer una sessió de cuina, de gastronomia, amb cinema”. Així, i el que va començar sent una única sessió, actualment ja és tot un festival que “s’ha anat cuinant a poc a poc. Ara mateix, i tot i ser iniciativa del FICME, ja té una arrel per si sol. És un festival totalment independent en aquest sentit”. 

Fotograma del film ‘Historias para no contar’

TRES COOKINGS, PER A TOTS ELS PÚBLICS
Diferents documentals, llargmetratges i curtmetratges acompanyen als participants de l’esdeveniment, així com debats i tasts. Ambdues arts s’uneixen i conflueixen durant quatre dies seguits. Així, mentre l’espectador gaudeix de la projecció d’algun dels audiovisuals curosament escollits, experimenta la degustació dels menjars preparats per alguns dels millors xefs de l’illa. Els cinc sentits flueixen en una de les vivències més increïbles.

Però no tot el programa del Cooking Films es viu de la mateixa manera. Com bé ens explica Garrell, “el festival es divideix en tres grans blocs, que cada any tenim més marcats i diferenciats”. En aquest sentit, trobam el Cooking Films, pròpiament. Aquest té lloc a les 21h del vespre, a quatre llocs emblemàtics de l’illa. En aquests se serveixen menús expressament basats i relacionats amb el film que es projecta alhora. 

“Aquesta és la part més vistosa del festival, però amb el temps n’hem anat incorporant d’altres, com el Cooking Familiar”, explica Garrell. En aquest cas, se cerca un espai característic on les famílies puguin participar de diverses activitats entretingudes i de temàtica gastronòmica, alhora que gaudeixen de la projecció de diferents curtmetratges. 

I, finalment, trobam el Cooking Pro. “Aquest bloc se celebra a les sales de cinema”. Sol tenir lloc al capvespre, damunt les 18h, i és on es projecta un film de temàtica gastronòmica, per després obrir un debat on tothom pot participar. Normalment, s’acostuma a portar a representants, ja siguin directors, actors… de la pel·lícula visionada. 

Fotograma del film ‘La vida padre’

PROGRAMA 2023
A partir d’aquesta divisió idò, i centrant-nos ja en el programa d’enguany, de l’1 al 4 de juny, podrem gaudir de quatre dies plens de cinema i gastronomia. Seguint un ordre: dijous, 1/05, i donant inici al festival, es començarà amb el bloc Cooking Films; a les 21h es projectarà el film El sabor de las cosas simples (Slony Sow), a Sa factoria des Baixa (Maó). 

El divendres, 2/05, es projectarà a les 18h, als Cinemes Moix Negre, el film Sa cuina des records (Alex Arroyo). Una projecció que comptarà amb un posterior debat, formant part, llavors, del Cooking Pro. Seguidament, a les 21h, a l’Hotel Faustino Gran (Ciutadella), es projectarà el film La brigada de la cocina (Louis-Julien Petit), alhora que es gaudeix d’un menú afí. 

Arribant ja al cap de setmana, el dissabte, 3/05, tindrà lloc el Cooking Familiar, a la finca de S’Ullestrar. En aquest espai rupestre, els més petits, acompanyats de les seves famílies, tindran el gust de gaudir d’una sèrie d’activitats relacionades amb la ramaderia i l’agricultura, per després poder visionar una sèrie de curtmetratges, en col·laboració amb el Festival Filmets. En la nit ja entrada, el Melià Cala Galdana (Ferreries), projectarà el film Historias para no contar (Cesc Gay). 

I, finalment, el diumenge, 4/05, dins el Cooking Pro, tindrà lloc la preestrena del film Esperando a Dalí (David Pujol), als Cinemes Moix Negre. Al vespre, i com a darrera activitat de la setena edició del festival, es projectarà La vida padre (Joaquín Mazón) a l’Hotel Rural Biniarroca (Sant Lluís), mentre es degusten les especialitats del xef.

Cooking Films 2022

EL FESTIVAL DE TOTS
“El que millor defineix el Cooking Films, és l’aposta pel producte local, sempre present; que estigui situat al llarg de Menorca, ja que sempre intentem no concentrar-nos en un únic municipi; i tot açò fent honor al cinema, perquè nosaltres som el festival de cinema”. Sempre presentant un ventall d’opcions immens, i amb una gran varietat de públic assistent. 

Un festival possible gràcies al patrocini de la Fundació Foment del Turisme de Menorca, a la subvenció del Ministerio de Cultura y Deporte – Gobierno de España, i a la col·laboració de diferents institucions i entitats, com el Consell de Menorca – Made in Menorca, el Govern de les Illes Balears, Menorca Preservation, Fundació Balearia, Estrella Damm, DO Queso Mahón Menorca, Autos Menorca i Viajes Menorca. 

En paraules de la directora, “es tracta d’una sèrie d’organitzacions sense les quals no seria possible, i que ens ajuden a marcar el camí. La reducció de la petjada ecològica -la reducció del material d’un sol ús, de la impressió en paper, aposta pel producte km0, la rebaixa del consum energètic en els dispositiu de projecció i la selecció de proveïdors locals que acrediten el segell ecològic- és, en part, gràcies a la participació d’aquestes associacions. Al festival hi ha un rerefons de tots els que col·laboren i presenta la seva petjada”. 

Cooking FIlms 2022

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.