L’Ajuntament vol suprimir ja aquest estiu els aparcaments de la Plaça des Born entre Correus i el Teatre

Joana Gomila

Llorenç Allès / Ciutadella – L’Ajuntament de Ciutadella ha decidit suprimir ja aquest estiu els aparcaments d’una part de la Plaça des Born, per iniciar així la peatonalització d’aquest espai. La mesura, que no compta amb el consens de tots els partits que conformen l’equip de govern, suposa la posada en marxa de la primera acció recollida al projecte de recuperació de la Plaça que va donar peu a un procés de participació ciutadana a l’any 2021.

La batlessa Joana Gomila explica que aquest projecte i el procés participatiu va deixar molt clar que la gran majoria de ciutadania volia un Born per a les persones, afegint que “deia que s’havia d’anar fent feina per millorar les infraestructures i la pavimentació, per adequar les necessitats de mobilitat de veïns i comerciants, per habilitar un espai de jocs per als infants, etc”. A partir d’aquest projecte, Gomila explica que “després de planificar-ho i estudiar-ho durant mesos, vam considerar que “la primera passa que es podia fer era restringir els cotxes que aparquen ara entre Correus i el Teatre des Born”. És allò que la pròpia batlessa, en declaracions a IB3, va definir com a “urbanisme tàctic”, que és fer actuacions provisionals que després es consoliden amb actuacions definitives. Gomila cita casos semblants com els que s’han fet a Barcelona, València o fins i tot Maó.

L’opció de part de l’equip de govern (PSM i Gent per Ciutadella) és delimitar aquest espai amb jardineres, i traslladar aquests aparcaments a la zona de darrera L’Oar que s’està acabant d’habilitar. És a dir, les noves places que es crearan en aquest espai serviran per absorbir les que es llevaran des Born. A més, a la zona que es restringirà es mantindrà un accés per a residents i per a vehicles comercials que hagin de fer càrrega i descàrrega, i el trànsit des de Sa Muradeta també quedarà obert.

La batlessa defensa que ara es donen les condicions per afrontar aquesta primera fase de la peatonalització, i ho explica amb dos arguments. “Primer, no podíem llevar els cotxes des Born no teníem un lloc on posar-los, i ara les obres estan a punt d’acabar. Per altra banda, estem fent feina per aconseguir que els cotxes que arriben des de la carretera general no entrin tots pel Camí de Maó, millorant senyalítica dels aparcaments dissuasoris existents, i també treballant per a què els vehicles, quan arribin a la rotonda de la ITV vagin per les rondes i aparquin a zones com el Canal Salat, cementiri, Dalt Sa Quintana, Pintor Torrent… i així aconseguim que els visitants entrin dins el poble a peu, que és allò que es preten”.

Gomila defensa que “ja hi ha activitats programades per aquest estiu a aquest nou espai, i fa anys que xerram de la peatonalització i que la ciutadania ho reclama. S’ha fet de manera planificada des de fa molt temps a partir de les conclusions que es van extreure del procés de participació ciutadana”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.