Es Born peatonal, què en pensa el poble? La nova iniciativa més enllà de les ideologies polítiques

Miriam Triay / Ciutadella – Fa una setmana que els ciutadellencs ens vam assabentar de la intenció del nostre Ajuntament de peatonalitzar una part de la plaça des Born de forma imminent. Després de la notícia pública, han sigut moltes les opinions divergents, tant polítiques com ciutadanes, que s’han anat expressant. La majoria d’aquestes, tot i diferir en les formes, els temps, i altres qüestions, estan a favor que peatonalitzar es Born és necessari i s’ha de fer.

Des del setmanari, i amb la intenció d’anar més enllà de les opinions polítiques, conegudes per molts, hem volgut indagar en quina és la visió del poble, tant dels empresaris i transportistes, com dels mateixos veïns del nucli antic. Els qui realment es veuran afectats en cas que la peatonalització s’efectuï en els pròxims dies. Així hem parlat amb l’Associació de Veïns Ciutadella Vella, l’associació i centre comercial obert Ciutadella Antiga, i la Confederació d’Associacions Empresarials de Balears (CAEB). 

LA MESURA POLÍTICA
La mesura, que s’iniciarà amb l’eliminació dels aparcaments que hi ha entre Correus i el Teatre des Born, ara presenta les condicions idònies per a fer-se, segons explica la batlessa, ja que les places per a cotxes que es treguin des Born, podran situar-se a l’aparcament enllestit de darrere l’OAR. La idea és recuperar la plaça des Born per a vianants, i evitar que continui sent una “cotxeria a l’aire lliure”, com l’anomenen els veïns de Ciutadella Vella

Una idea, com deim, compartida per molts, però que presenta matisos en les formes d’executar-la. Com ja es va mostrar la setmana passada, tant el PSOE com el PP consideren que abans de portar a terme cap acció, s’ha de planificar bé què es farà amb la plaça, com quedarà i, donar resposta a les necessitats actuals de mobilitat, oferint a la població més aparcaments, no traient-ne. A més, ambdós partits consideren que no és el moment d’executar un projecte com aquest, tenint en compte que estem a les portes de la temporada turística. 

LA REBUDA DEL POBLE
“Entenem que es Born és una plaça que podria guanyar molt amb la peatonalitzacio”, assegura Enric Cases, director de CAEB. “Però fa molt de temps que es demanen més aparcaments per al municipi, i si en cream 100 i n’eliminam 110, l’únic que feim és allunyar els aparcaments existents i canviar la mobilitat i circulació dins el nucli antic”. Uns canvis que, assegura, no arriben en un bon moment, encetant la temporada. I que, a més, s’han fet sense gairebé temps de maniobra: “Els empresaris han de poder preparar-se, per si els proveïdors han de modificar rutes, horaris… el que sigui”. 

En aquest sentit, i ratificant les paraules de CAEB, des de Ciutadella Antiga, afirmen que “fa gairebé dues dècades que demanam més aparcaments, i si no s’ha pogut fer front a aquesta demanda, no s’haurien de començar altres projectes que ho dificulten. Primer s’haurien de proporcionar els aparcaments necessaris, i preparar bé el que es vol fer, perquè després, un dia, es Born pugui ser peatonal”. 

En altres paraules, els representants dels empresaris i comerciants, opinen que en lloc d’ajudar-los, se’ls estan posant més traves a l’hora de circular i aparcar, tant a ells com als seus proveïdors, als seus clients i a la població en general. Tenint en compte els temps que presenta la mesura, se’ls dificulta també la preparació i adaptació. 

“És una bona mesura, de la qual fa estona que es parla, però s’ha de fer sense que hi hagi molts de perjudicis per l’economia local i fent una planificació. No es pot llevar la bossa d’aparcaments més gran que hi ha al municipi així com així”, afirma CAEB. A açò, Ciutadella Antiga afegeix: “Els cotxes hi són igual, no desapareixen perquè no els vulguem”. 

Si ens centram en els veïns del nucli antic, també s’al·ludeix a la falta d’aparcaments per als residents, però, en cap cas, es considera que sigui una mesura precipitada ni mal planificada. “Nosaltres volem que es Born sigui peatonal, tenir un espai ample i polit en el qual poder caminar i portar a terme altres activitats”, afirmen des de Ciutadella Vella. “Però també volem poder disposar d’aparcaments reservats per als residents”, una demanda que, i sumada a la falta d’aparcaments general, fa temps que està damunt la taula. 

Així i tot, els temps i les formes, per a l’associació de veïns, no suposen cap problema. Consideren que ja es va avisar aquest canvi, i encara que asseguren que en cap cas esperaven que fos ara, no els suposa cap problema. “Si saps que una cosa pot anar bé, per què no fer-la quant abans? Si se pot fer, per què no?”. 

Estem davant d’una iniciativa capaç de crear un debat a tot el poble, sense deixar a ningú indiferent, i motiu de moltes discrepàncies. Només una constant és la que podem trobar en les converses i declaracions que hem tingut amb ells. En paraules de Ciutadella Vella: “No ens esperàvem que la mesura s’iniciés ara, ha sigut una sorpresa”. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.