Morirem d’èxit?

La tan anhelada desestacionalització, sembla que comença a ser una realitat a principi de temporada, quan l’afluència i la despesa turística s’està fent notar enguany més que mai. El centre de Ciutadella presenta, des de principis del mes d’abril, un notable moviment de nouvinguts que aprofiten qualsevol activitat per conèixer un poquet més aquesta Menorca nostra. Així, el mes d’abril de 2023 és, oficialment, el que més trànsit de passatgers ha registrat en la història. 229.075 persones van arribar a la nostra illa, el que representa gairebé un 4% més que el 2022, any en què es va superar la barrera dels 200.000 turistes en un mes d’abril. Mirant les xifres prepandèmia -quan ja es parlava de rècords històrics- l’any 2019 el nombre d’arribades va ser de 63.000. Creixem, i ho fem exponencialment.

Però, creixen també els serveis, recursos i activitats al mateix ritme?

L’any passat ja vam veure com molts de locals de restauració tenien problemes per trobar personal qualificat per fer feina. La saturació a platges, que enguany també s’està fent notar a les cales del sud de Ciutadella -on no ha començat encara el servei de control-, s’ha iniciat també més prest. Veim com empresaris estan llogant, o fins i tot comprant, cases per poder donar un llit als treballadors que venen de fora, tot i que de cada vegada són manco els que volen venir a fer temporada a Menorca. L’onada estiuenca comença més prest, i amb ella, la riquesa dels qui tenen negocis turístics (gairebé tots ens hi veiem involucrats en certa manera). En principi, bones notícies.

L’altra cara de la moneda és: fins quan ho podrem sostenir? Quin és el límit que té Menorca per acollir turisme -amb un volum cada vegada més gran a principi i final de temporada-? El debat no és nou, i durant aquestes setmanes de campanya política està damunt de programes electorals de partits d’esquerra -alguns apostant pel decreixement- i partits de dreta -conscients que no es pot returar el principal motor econòmic.

La resposta, potser, no ens la donarà un color o l’altre, que reclamen vots a tort i dret fins a finals de la setmana que ve. Potser, serà la mateixa Menorca que, d’una manera o una altra dirà “prou n’hi hagi”.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.