Isabel Camps, candidata número 2 de Ciutadans al Consell “És primordial crear més infraestructures per acabar amb la llista d’espera per accedir a les residències”

Llorenç Allès / Ciutadella – Isabel Camps ocupa el segon lloc a la candidatura de Ciutadans al Consell de Menorca. Diplomada en Infermeria i Màster en gestió i lideratge de serveis de Salut, té una àmplia experiència en la gestió de serveis sanitaris. Treballa com a coordinadora assistencial al centre sociosanitari de Santa Rita des de 2017, i exerceix com a professora associada de la Universitat de les Illes Balears des de 2014. Ha presentat nombroses publicacions científiques a jornades i congressos relacionats amb l’atenció sociosanitària i l’educació per a la salut.

Per què forma part de la candidatura de Ciutadans?
És la primera vegada que participo en una llista, i he decidit formar part com a independent de la candidatura amb Ciutadans per poder reforçar l’àrea de benestar social i salut. Després de més de sis anys en la gestió i coordinació de un centre sociosanitari, concretament a Santa Rita, i d’impartir docència a la Universitat en matèria de polítiques sanitàries i determinants socials, conec de primera mà les carències de la nostra illa en aquest àmbit i tenc clar que és prioritari aportar solucions. Per tant, és una oportunitat de poder realment millorar aquesta atenció a tots els nivells per garantir una assistència de qualitat a totes les persones que ho requereixen. 

Què pot oferir Ciutadans a la ciutadania de Menorca que no ofereixen la resta de partits?
Ciutadans és un partit que realment està compromès amb donar resposta a molts dels problemes reals actuals que tenim a la nostra illa. És un partit que es preocupa tant pel desenvolupament econòmic sostenible com per millorar la qualitat de vida de les persones que residim a Menorca. Un partit format per un equip que creu en l’equilibri i en fer les coses amb coherència i sentit comú, cosa difícilment visible entre les polítiques actuals. Ciutadans mostra la seva preocupació per la situació d’envelliment actual i les noves necessitats, sense deixar de banda el progrés i el desenvolupament econòmic de Menorca. 

Amb quines expectatives es presenta a les eleccions?
Personalment, em presento amb moltes ganes i força per poder realment ajudar a tots els menorquins i menorquines a millorar la seva qualitat de vida i la seva atenció des de tots els seus àmbits. Tot i que hauria de ser una clàusula indispensable per a tots els candidats de tots els partits, és poc freqüent poder optar a uns possibles candidats que realment siguin específics en seu àmbit de millora, bé per la seva experiència o bé per la seva formació, en una àrea determinada. Ciutadans ha comptat amb mi per poder millorar i solucionar el problema de benestar social i sanitari tan latent a la nostra illa i que segueix sense solucionar-se, i si les persones també confien en mi des de les urnes el 28 de maig, no penso defraudar-les. 

“Ciutadans mostra la seva preocupació per la situació d’envelliment actual i les noves necessitats sense deixar de banda el progrés i el desenvolupament econòmic de Menorca”.

Ara es parla molt del turisme i de l’habitatge. Per què és important que també es focalitzi el tema de l’atenció sociosanitària en les polítiques que ens governen?
Tots els temes són importants i Ciutadans té unes mesures establertes per a cada un d’ells. Però es un fet que tots tenim algun pare, mare, avi o familiar que en un moment o altre requereixen d’una atenció que cap dels membres de la família podem aportar, ja sigui una atenció puntual o una necessitat mantinguda en el temps. El perfil actual familiar, juntament amb la inversió de la piràmide demogràfica, posa de manifest que tots els ciutadans de l’illa, més prest o més tard, necessitarem recursos per cuidar als nostres familiars, ja sigui a domicili o a residència. Sincerament, tots envellim, i tots complim anys, i si realment ens preocupa aquesta situació ( i ens hauria de preocupar a tots) que a dia de avui és totalment insostenible, la millor opció es apostar per Ciutadans. 

Quins són els problemes actuals dins l’àmbit sociosanitari?
Durant tots aquests anys s’ha vist clarament com els recursos actuals no donen solució als problemes reals. Unes llistes d’espera de quasi 400 persones per entrar a residències, la manca d’infraestructures o la dificultat de la burocràcia que dificulta poder acollir a persones de forma temporal per necessitats familiars, uns recursos poc adaptats a les noves necessitats des d’un punt de vista estructural però també per professionals pocs específics pel seu àmbit de atenció. La manca de suport al personal que dificulta la seva fidelització, fet que s’accentua  amb el problema abans mencionat de la falta d’habitatge. La falta de recursos per a persones amb alteracions mentals o per a persones amb discapacitat física, i la manca de suport per a les persones que decideixen i volen envellir des de els seus domicilis. Tot açò dóna lloc a una heterogènia en els residents institucionalitzats que dificulta la seva atenció, uns familiars desesperats per no poder tenir els recursos que realment necessiten els seus, i que “s’han de conformar” amb els pocs recursos existents  i a sobre sense saber quan podrà accedir a aquests. 

A què es refereix quan parla d’adaptar els recursos a les noves necessitats?
Fer política no és altra cosa que gestionar els recursos existents cap a un determinat fi per poder crear un hipotètic benefici. Idò bé, es tracta de realment adaptar les inversions econòmiques a allò que necessita la població i no al que “un creu que necessita”, per poder donar resposta així a les demandes d’ara, però també amb previsió de futur per tal de que les inversions realitzades siguin sostenibles i eficients en el temps, evitant que quedin obsoletes per la mala previsió i planificació de futur. Es preveu un increment encara més exponencial de les persones amb demències a edats més joves i a ritmes galopants que requeriran d’un nivell molt alt d’atenció. Es preveu un envelliment molt més marcat de la població, però amb menor qualitat de vida que l’actual i amb menors recursos per gestionar els propis cuidats. I es preveu també un increment de persones amb alteracions mentals, tan joves com no tant joves, que es quedaran sense recursos en arribar als 65 anys. 

Quines noves instal.lacions o serveis sociosanitaris considera Ciutadans que fan falta a Menorca?
La creació de més infraestructures per realment acabar amb la llista d’espera per accedir a les residències és primordial, unes infraestructures enfocades a aquests nous perfils com més residències geriàtriques tant per estades temporals, convalescències com per persones que requereixen un cuidat continu. Però també centres adaptats a persones amb alteracions cognitives i demències avançades, ja que únicament es disposa de un centre de dia a Maó per aquest col·lectiu del qual molts queden fora per estar “massa avançats” en la seva patologia i requereixen d’institucionalització. En matèria de salut mental fa falta una residència específica per aquestes persones un cop compleixen els 65 anys, i també cal millorar el servei d’atenció domiciliaria per les persones que volen envellir des dels seus domicilis. A més per tal de prevenir l’envelliment lligat a la comorbilitat, fan falta centres cívics per fomentar l’envelliment saludable a tots els pobles de la illa. Tot això sempre partint de la base de dotar als centres del professional adequat, especialitzat en el seu camp d’actuació i amb unes càrregues assistencials compatibles amb una veritable atenció centrada en la persona. 

Els preocupa que el PP hagi conformat una llista al Consell on hi ha persones que eren molt properes a Ciutadans?
Com he dit abans, el fet de no exigir als candidats una trajectòria professional o curricular realment vinculada a un sector determinat fa que alguns d’ells es moguin entre els partits que en aquell moment donen l’alternativa que la persona cerca. És un fet que ha passat, i seguirà passant amb el model polític actual on encasellem a les persones per les ideologies enlloc d’escollir el millor representant per a cada sector, independentment del partit que representi. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.