Actes 8 Març

Maite de Medrano de Olives, candidata de VOX "Volem recuperar la idea de servei públic de l'administració"

Itziar Lecea / Ciutadella – Maite de Medrano de Olives va néixer a Menorca, tot i haver passat part de la seva vida fora de l’illa. És arquitecte de formació i ha dedicat part de la seva carrera a la formació universitària. És, de fet, a la universitat, on ha tingut més contacte amb Menorca, degut a la multitud d’investigacions on l’arquitectura de l’illa -així com el context històric, cultural i social- n’ha estat el tema central. Fa pocs anys va tornar a Ciutadella per quedar-s’hi, i essent part de Vox des dels inicis del partit, ha volgut seguir el seu compromís polític des de la visió municipal.

Com va prendre la decisió d’encapçalar la llista de Vox?
He participat amb Vox des de l’any 2014, combinant amb la meva vida personal i professional. I quan vaig venir cap a Menorca, vaig voler seguir aportant a Vox des d’un altre àmbit, que és el municipal. Així, quan m’ho van proposar, vaig dir que sí. Crec que Vox és un instrument molt necessari per millorar la vida a Ciutadella, Menorca i Espanya. Em va causar una mica de vertigen al principi, perquè jo sempre havia col·laborat amb el partit des d’altres perspectives. Per exemple, a jo m’interessa molt la batalla cultural i ideològica, entendre per què i com hem arribat fins aquí i així poder-ho canviar. A la llista m’acompanyen persones que són simpatitzants de Vox, però que venen del món civil i anònim, pel que els he d’agrair que hagin donat la passa. Venim amb ganes de canviar la política per a què torni a ser una eina al servei dels ciutadans. Alguns dels noms que m’acompanyen són Purificación García, Gabriel Olivar Oliver, Antonio Tobajas Pons, Eulalia Petrus Camps, Álvaro Díaz Petrus, María Cortés Llorens, Manuel Ruiz Serrano i Eva Ávila Palma, en els nou primers.

Quina visió té la política municipal?
Volem recuperar la idea de servei públic, de què hem de ser servidors públics, i que l’administració ha d’estar al servei dels ciutadans, i no al revés. Tampoc hi pot haver arbitrarietat, ni retards. El polític és un servidor públic, i l’administració ha d’estar al servei de la ciutadania. L’administració no pot ser un laberint de regles, normes que no tenen doble direcció, ni terminis eterns que no permeten als ciutadans resoldre els seus problemes o necessitats més bàsiques. Un alcalde és un administrador, un gestor dels doblers públics, que són de tots.

Aquests doblers han d’anar per tot allò que és realment públic, com la sanitat, la dependència, les infraestructures, les comunicacions, etc. I hauria de deixar d’anar a altre tipus de subvencions. Un ajuntament ha de resoldre els problemes reals de la gent. I són les persones que, amb la seva capacitat d’emprendre i fer feina, les que han de fer avançar, i l’ajuntament ha de facilitar que es desenvolupin les vides personals, professionals, d’oci. I no voler imposar ni dedicar-se a enginyeries socials i canviar la mentalitat de la gent. Dintre d’aquest nivell tenim propostes com mantenir el clavegueram en condicions, els carrers nets i aclarits, augmentar la neteja i posar més papereres, o elements per mantenir la nostra ciutat neta, com cendrers pels fumadors. O un detall important com tenir fibra òptica al centre històric. Són coses senzilles que, quan funcionen, no ens n’adonam que hi són. Però que quan no funcionen, es nota. Un exemple, al centre històric no es reciclen els fems, els contenidors estan obsolets o mig romputs. El manteniment deixa molt a desitjar. Si hem de promoure una Ciutadella per gaudir els menorquins i el turisme de qualitat, l’hem de tenir neta i cuidada. Hi ha moltes coses del dia a dia que no funcionen. I des de Vox volem posar-hi solucions.

Quins projectes duen dins el seu programa?
En un altre nivell, i alguns temes no són competència de l’Ajuntament, però volem posar-hi fil a l’agulla, volem també donar solucions. És el cas del centre de salut del Canal Salat, per açò proposam un hospital comarcal. L’estació d’autobusos també l’hem de crear, perquè no és el que tenim. Els ajuts a la dependència també ens preocupen, així com l’assistència domiciliària. O tenir un centre per atendre a les persones amb problemes de salut mental.

En infraestructures, promovem el desdoblament de la carretera general, de la qual els ciutadellencs en serien els més beneficiats. I aprofitaríem per fer també un carril bici de tota la carretera.

Per potenciar el turisme, a banda del desdoblament, plantejam un camp de golf a Ciutadella, amb allotjaments de cinc estrelles associats, que ajudaria a promoure un turisme de qualitat. Tot i que tenim clar que s’hauria de regar amb aigües residuals, i volem cercar solucions a la problemàtica de l’aigua. Hem de cercar alternatives per millorar l’aprofitament dels nostres recursos, i ho hem de fer de la mà de tècnics i experts, sense ideologies pel mig. Hem de tornar al sentit comú de què és un expert i de què són necessaris a l’administració, el que no volem és que siguin llocs on col·locar amics i coneguts. Un altre tema que ens agradaria promoure és un port esportiu, que permeti atraure a aquest turisme de qualitat. En quant a infraestructures, també duim a dintre del programa convertir la plaça des Born per a vianants, però no en els terminis que s’han plantejat ara.

En altre ordre de coses, és important per noltros, tenir veritable bilingüisme castellà i menorquí en tot l’àmbit públic; reduir impostos; proposar mesures per impulsar l’habitatge, dotant d’eficiència l’àrea d’urbanisme de l’Ajuntament; i dotar de més efectius la policia local, tot impulsant la seguretat als barris, així com embellir i millorar les zones verdes del municipi, amb zones d’oci i esportives. Menorca és un producte de qualitat, que hem d’impulsar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.