Susana Mora, candidata del PSOE al Consell "Hem de fer una transició tranquil·la cercant sempre que ningú quedi enrere"

Llorenç Allès / CiutadellaSusana Mora és la candidata del PSOE al Consell de Menorca, i aspira a repetir un nou mandat com a presidenta de l’administració insular. Concorre als comicis amb una candidatura que posa en valor la feina feta i que pretén donar continuïtat a aquesta tasca amb un equip on repeteixen la majoria de consellers d’aquest mandat.

 Quines són les expectatives del PSOE en aquestes eleccions al Consell de Menorca?
Revalidar la presidència del Consell, amb una majoria progressista clara i liderada com fins ara pel PSOE. Aquest és l’objectiu. Perquè hem de continuar consolidant, perfeccionant el model social i econòmic que hem anat construint amb la participació de la majoria de Menorca. Açò és el que està en joc dia 28, l’equilibri, el model de creixement que ens ha duit on som, que ha enfortit la cohesió social que marca la gran diferència de Menorca. Qualsevol altra cosa significaria anar enrere, tornar al passat. Hem de seguir creixent sense perdre la mesura, sense deixar ningú pel camí, procurant oportunitats per tothom. Açò és el que està en joc diumenge qui ve. Perquè no ens enganem, l’alternativa són el PP i Vox.

Quin balanç fa d’aquest darrer mandat?
M’agradaria poder dir que molt positiu. I aquest seria el balanç si no fos per la Covid. Però no puc ni vull oblidar el drama que han viscut tantes famílies, totes les pèrdues… I després, per paga, la inflació causada per la guerra. Amb la pandèmia vam haver de prendre decisions molt doloroses, aturar en sec l’economia per salvar tantes vides com fos possible, armar després tot un conjunt d’ajudes que protegissin les empreses davant la paràlisi de l’economia mundial i del turisme, protegir els treballadors, les famílies… Per sort, tot i els problemes de la pujada de preus i l’accés a l’habitatge, l’economia s’ha refet i avui, tot i els problemes, hi ha més gent fent feina que mai, les expectatives són molt positives i la temporada turística cada vegada és més llarga, s’estira més, i açò no és casualitat, és gràcies al model d’illa que entre tots i totes hem construït.

El PSOE és l’única força progressista amb capacitat de tenir presència a totes les administracions i, per tant, de ser present amb un mateix projecte comú, el de la millora de la vida de les persones, a tots els ens de decisió”

Quines assignatures li han quedat per complir?
Aquesta legislatura ha estat marcada per la gestió de la Covid-19, que ens ha fet centrar en allò urgent, però sense oblidar allò important. Hem avançat molt, per exemple, en polítiques socials, amb més ajuts i serveis com la posada en marxa de la prova pilot per atendre a les persones majors des dels seus domicilis a Sant Lluís, o les millores a la Fundació de Persones amb Discapacitat; com també hem avançat en la desestacionalització del turisme, cosa que ens ha permès allargar la temporada, millorant la situació laboral dels i les treballadores i també la connectivitat aèria fora de temporada que al mateix temps ha beneficiat als menorquins. Però tenim clar que ens falta continuar millorant alguns temes claus com la mobilitat, la carretera, l’accés a l’habitatge o la gestió d’aigua, entre d’altres.

Més per Menorca diu que vol ser la força majoritària de l’esquerra, i sembla que algunes enquestes els situen molt a prop de vostès. Quina anàlisi en fa?
Totes les ambicions són respectables, però jo faig feina perquè Menorca segueixi essent progressista, que mantengui un govern que miri per tota la gent, sense excepcions. D’enquestes n’hi ha de tot color i, com se sol dir, l’única enquesta vàlida són les urnes. Qui diu cadascú on ha de ser, són les ciutadanes i els ciutadans. El PSOE és el partit que ha presidit més estona el Consell i amb molta diferència. I estic convençuda que a partir de dia 28 ho tornarem a fer.

Què pot oferir el PSOE als menorquins que els altres partits no puguin oferir?
El PSOE és l’única força progressista amb capacitat de tenir presència a totes les administracions i, per tant, de ser present amb un mateix projecte comú, el de la millora de la vida de les persones, a tots els ens de decisió. Som el partit del seny, de l’equilibri, el que millor representa la pluralitat i diversitat de la nostra societat. Aquestes premisses ens han fet valedors de la confiança de la ciutadania més de la meitat de la democràcia, convertint-nos en el partit que més temps ha governat Menorca. Això ens ha permès governar des del seny i l’experiència i liderar els grans reptes que la nostra societat ha hagut d’afrontar, com ara el PTI, que ha configurat el model de la Menorca que tenim, o més recentment, la tan dura crisi sanitària viscuda. Per tant, l’experiència és una de les nostres grans fortaleses, però no s’equivoquin, també representam joventut i empenta. He pogut llegir que algun candidat parlava de relleu generacional, però als meus 40 anys, som la més jove. I podem oferir els valors d’equitat del socialisme, la convicció que només avançarem si som capaços de caminar tothom a la vegada, a partir de la cohesió social que, com hem vist durant la pandèmia, és tan important.

La seva candidatura inclou pràcticament les mateixes persones que el 2019. Açò vol dir que les coses han anat bé?
Menorca es mereix ser gestionada per la gent més preparada. Persones que han estat al capdavant de les àrees de gestió cabdals en els durs moments de la pandèmia així com en el moment de resorgir de la mateixa. Benestar social, economia, turisme, serveis generals… àrees totes elles gestionades en aquest mandat pel PSOE i que ens han erigit en el territori amb menys mortaldat i amb l’illa que abans va recuperar el seu pols econòmic. Tenim al davant grans reptes i oportunitats que han de ser abordats des del rigor, el seny i el coneixement que dona l’experiència de la gestió. Gent que mantingui l’empenta i la il·lusió i que combinam amb noves incorporacions. El nombre dos de la llista, n’Edu Robsy, és nou. I és una incorporació crec que notable, amb un gran bagatge professional, que ens aportarà una visió econòmica molt contrastada perquè coneix l’activitat empresarial de primera mà. I a la vegada coneix la problemàtica de l’habitatge diria que com ningú a Menorca. I resoldre aquest problema és la primera prioritat. No pot ser que una família no pugui mantenir una casa digna fent feina, ni que els joves no puguin viure la seva vida per culpa dels preus de l’habitatge.

“Allò que està en joc dia 28, l’equilibri és el model de creixement que ens ha duit on som, que ha enfortit la cohesió social que marca la gran diferència de Menorca. Qualsevol altra cosa significaria anar enrere, tornar al passat”

Menorca ha de decréixer?
Menorca ha de millorar sense perdre mai l’equilibri. Perquè la qualitat és la millor via per treure més rendiment a la feina, que més gent tengui oportunitats. És cert que a les puntes d’estiu tenim problemes, sobretot en els espais més emblemàtics. Hem de prendre mesures que ens ajudin a corregir açò. Hem de limitar l’entrada de cotxes particulars i de lloguer i les autocaravanes. Ho hem de fer amb seny, amb criteris ben pensats i contrastats, millorant molt el transport públic i emprant eines informàtiques que ens permetin gestionar els moviments dels turistes, que no vulguin ser tots allà mateix a la vegada. Ara vivim un moment on tothom vol venir a Menorca gràcies al fet que l’hem sabuda conservar, que tenim una oferta cada vegada més variada, que hi ha seguretat, que generam confiança per la nostra manera de fer les coses com a societat. I açò ha fet que el lloguer turístic no permès s’hagi desbordat, amb el perjudici que açò causa a qui fa les coses com toca, des de la legalitat. I sobretot és un drama per tanta gent que necessita una casa i no hi pot arribar per culpa dels preus que els turistes estan disposats a pagar. El problema el tenim sobretot aquí, en el lloguer il·legal, i hem de fer que s’acabi amb inspeccions i sancions exemplars que escalivin els intermediaris que ho fan possible. A partir de resoldre açò, hem de fer que els joves trobin oportunitats de feina a la seva mida sense haver de sortir de Menorca, amb el turisme estirant del carro però diversificant progressivament l’economia. I ho hem de fer sense que el fet de donar oportunitats als joves vagi en perjudici de la gent que ha crescut professionalment en el turisme, no podem despullar cap sant… Hem d’evolucionar, hem de fer una transició tranquil·la cercant sempre que ningú quedi enrere.

 

Menorca està de moda. Com hem de fer per no morir d’èxit?
Si tenim èxit i esteim de moda com a destí, és perquè hem fet les coses bé i durant molt de temps, perseverant en un model que creu en l’equilibri entre el creixement i la conservació dels valors de Menorca. Els valors naturals i el paisatge, és clar, però també la cohesió social que tenim, la seguretat que ens dóna aquesta confiança que generam com a societat que sap fer les coses amb seny. Hem de seguir per aquest camí, perquè és el correcte i és el que ens brinda confiança, sense aventures. Però és evident que vivim un moment en què, si no hi posam remei, les coses es podrien tòrcer per excés. Però tenim les eines i les ganes, les energies necessàries per fer-ho, per mantenir l’equilibri.

En aquesta campanya es parla molt d’habitatge, què es pot fer des del Consell en aquesta matèria?
M’he compromès a posar 20 milions d’euros per a comprar sòl i edificis buits per fer pisos de protecció oficial, amb l’IBAVI i també en col·laboració amb la iniciativa privada, amb preus taxats assequibles en benefici dels residents. I hem de donar seguretat i beneficis fiscals a les persones que es comprometin a llogar durant tot l’any amb preus raonables, a l’abast de la gent treballadora, açò és molt important. També hem de veure com ho podem fer per convertir els locals que ara estan buits en habitatges de manera ràpida, aprofitar l’increment de densitat per als nous creixements que preveu el PTI… I podem posar un sostre màxim als preus dels lloguers. Volem fer tot açò i volem impulsar que totes les administracions anem a la una, coordinats, açò és molt important. Perquè no hi ha solucions màgiques ni ho podem fiar tot a mesures que necessiten molt de temps per donar resultat. Perquè el problema afecta al benestar de moltes famílies i açò no pot tenir espera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.