Propostes municipals dels partits que es presenten al 28-M

Itziar Lecea / Ciutadella – Durant les darreres setmanes hem anat coneixent als caps de llista dels partits que es presenten a les eleccions municipals d’aquest diumenge. En els darrers dies abans de la cita electoral, des de El Iris us hem preparat un resum de les principals propostes que duen tots ells. En què coincideixen, quines són les propostes que, molt possiblement tirin endavant governi qui governi i quines difereixen dels altres programes.

LES PROPOSTES QUE ES REPETEIXEN A GAIREBÉ TOTS ELS PROGRAMES

Convertir la plaça des Born pels vianants
Tot i l’aturada imminent en el ple de la setmana passada, la intenció de tots els partits, tant de dretes com d’esquerres, és poder deixar l’espai de la plaça des Born lliure de cotxes en un futur. Els temps, tanmateix, difereixen, tot i que la majoria dels partits apunta que, abans de convertir la plaça, s’han de poder habilitar aparcaments als afores del centre. Així, l’objectiu és el mateix, però l’enfocament difereix. Des del PSOE ens rallen de dinamitzar la vida social i cultural a la plaça i a la resta del poble. Des del PSM enfoquen el tema des de la mobilitat sostenible, fent una aposta clara per la reducció dels vehicles a motor. A Ciutadans tenen clar que és urgent, per la plaça des Born, però també per molts altres projectes, poder tenir un Pla General d’Ordenació Urbanística aprovat, que en aquests moments està pendent de resoldre al·legacions. El PP, en el ple municipal de la setmana passada, també va deixar molt clar que vol una plaça per vianants, però amb planificació i senyalització per atraure els vehicles a altres aparcaments. La candidata de Vox i el candidat de Ciutadella Endavant coincideixen en aquesta proposta que, sembla, es podria concretar en els pròxims quatre anys, veient el consens de tots els partits polítics.

Resoldre el problema de l’habitatge
La manca de cases per viure al nostre municipi també es reflecteix a tots els programes electorals. Així i tot, i com passa amb es Born, la diferència és l’enfocament. Així, partits com el PSM o el PSOE aposten per potenciar l’habitatge de protecció oficial, emprant els edificis que ara estan buits, i demanant a les administracions competents en habitatge a posar a disposició dels ciutadans aquest parc d’edificis. Per la seva banda, Ciutadans proposa no llevar alçades a les noves construccions per no encarir encara més el preu del sòl i, en conseqüència el de l’habitatge. Per la seva banda, des de Ciutadella Endavant estan totalment disposats a col·laborar amb totes les administracions implicades per pal·liar aquest problema.

Millorar la neteja i l’embelliment del municipi
Un tema que sembla ha quedat pendent fins i tot per a socis del govern actual, és la neteja de Ciutadella. Així, el PSOE aposta per millora l’aspecte del municipi i la neteja, una visió que comparteixen des del PP, Ciutadans i Vox. Dintre de l’embelliment, des del PSM asseguren que, de seguir governant, miraran de crear noves zones verdes. Mentre que partits com el PP i el PSOE fan especial esment al manteniment i neteja de les urbanitzacions turístiques durant tot l’any.

LES PROPOSTES DIFERENCIADORES

El projecte de recuperació de la colàrsega del PSM Més per Menorca
Dintre d’un projecte més global de recuperació patrimonial, en el qual hi ha inclosa la segona fase de rehabilitació de les cases consistorials, el PSM-Més per Menorca aposta per una revalorització social de la zona de la colàrsega. Així, la seva intenció és desenvolupar un projecte de recuperació per poder donar vida social i cultural a aquesta zona de la ciutat, on actualment hi aconteixen pocs esdeveniments d’aquest tipus.

La dinamització social i turística del PSOE
L’aposta dels socialistes, a banda de centrar-se en molts aspectes socials, s’enfoca principalment en la dinamització social, econòmica i cultural del nostre municipi. Així, aposten per la implicació de diferents sectors per la creació d’esdeveniments, fires, mercats o festivals que puguin crear sinergies entre els diferents sectors productius, omplint de vida el carrer. En aquest sentit, remarquen, la idea de dinamitzar l’activitat social, que complementa l’oferta turística del municipi, ha de ser només del centre històric, sinó de tots els barris de la ciutat i també de les urbanitzacions.

La Cova de na Magaré del PP
Tot i no ser un projecte purament municipal, des del PP tenen ganes d’esperonar al Consell Insular en la rehabilitació de la Cova de na Magaré, la cavitat més gran del conjunt de coves que es van descobrir a la urbanització de Cala Blanca. L’obertura de la Cova de S’Aigua s’ha demostrat de gran interès pels visitants -i també pels mateixos menorquins-, pel que des de la formació popular asseguren que un dels seus objectius serà incitar a la segona fase d’obertura del complex de coves.

La recuperació de la Fonda Espanya de Ciutadella Endavant
Des de Ciutadella Endavant apunten a un edific històric que en aquests moments és municipal, però està en desús: la Fonda Espanya, ubicada al camí de Maó. L’agrupació d’electors creuen que seria beneficiós per a la ciutadania poder aprofitar la localització cèntrica de l’edifici per encabir-hi algun tipus d’ús social, tot i que asseguren que s’haurien de veure diferents propostes abans de decidir. A més, asseguren que d’aquesta manera es podria preservar un edifici històric i emblemàtic que en aquests moments no presenta cap tipus de manteniment.

El nou centre polivalent de Ciutadans
Preocupats per la manca d’infraestructures sociosanitàries, el partit que encapçala Antoni Florit duu al seu programa la creació d’un centre polivalent per a persones amb diversitat funcional, així com la renovació -compartida per la resta de partits- del geriàtric municipal i l’ampliació del centre de salut del Canal Salat. Pel que fa al centre polivalent, Florit admet que dintre de Ciutadans estan ja estudiant possibles ubicacions.

El camp de golf i el port nàutic de Vox
Des de la formació nacional conservadora aposten per crear grans infraestructures destinades a atraure turisme d’alt poder adquisitiu. Així, la candidata de Vox, Maite de Medrano, va comentar a El Iris que la seva intenció és poder crear un camp de golf al municipi de ponent, així com habilitar un port esportiu, la ubicació del qual creu que ha de ser una decisió d’un equip tècnic i no polític. En clau més insular -recordem que és també la cap de llista de Vox al Consell-, de Medrano va anunciar la seva intenció de desdoblar la carretera general, amb la inclusió d’un carril velo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.