L’art fotogràfic de Victor de Valles

Foto: Victor de Valles.

Miriam Triay / Ciutadella – Victor de Valles (Puigcerdà, 1988), és un fotògraf professional, resident a Menorca de fa ja cinc anys. Enamorat de l’illa, sobretot de la seva blava mar, és especialista en fotografia aquàtica. Guanyador d’un gran reguitzell de premis, des de fa més d’un lustre no hi ha any en què la seva obra no obtengui reconeixement. Ara, fa unes setmanes, va ser premiat amb el Best Photo of the Year WPA (Watersports Photography Awards) 2022 by Ocean Power.

Anem als inicis. Com neix aquesta passió per la fotografia?
Jo som d’un poble del Pirineu, que es diu Puigcerdà. Em vaig criar allà, i durant la meva adolescència feia skateboard i snowboard amb els meus amics. Per poder aconseguir espònsors i ajudes vam començar a fer-nos fotografies fent salts o alguns trucs, i així donar-nos visibilitat. Arran d’açò, em vaig introduir en el món de la fotografia. Fins que va arribar un punt en què m’agradava més el fet de fotografiar l’esport que fèiem, que practicar-lo com a tal.

I, a partir d’aquest moment, quina ha sigut la seva trajectòria a dintre aquest món?
Al principi vaig començar emprant càmeres que em deixaven el meu pare i alguns dels meus amics. No va ser fins que va sortir la GoPro que vaig tenir la meva primera càmera com a tal. A partir d’aquí, i gràcies a aquest tipus d’aparells fotogràfics, més petits i resistents, em vaig començar a interessar per la fotografia aquàtica.

Llavors, vaig decidir anar, durant un parell d’anys, a Mallorca a fer feina de temporada, i allà ja sí que em vaig introduir més seriosament en aquest tipus de tècnica fotogràfica. Sempre m’havia agradat el busseig, i qualsevol moment lliure que tenia, l’aprofitava per anar a la platja i submergir-me davall l’aigua a veure què trobava per a capturar amb la càmera.

A poc a poc, vaig anar millorant tant la tècnica com el material. Fins que, quan devia tenir ja trenta anys, vaig decidir comprar una càmera més professional, amb un bon equip, el qual incloïa una carcassa per anar davall l’aigua. Així vaig ser capaç d’especialitzar-me més en les fotografies aquàtiques.

Best Photo of the Year WPA 2022. Foto: Victor de Valles.

Per què va venir a viure a Menorca?
Perquè de petit solíem venir amb els meus pares, i en guardava molt bon record. Sempre m’havia semblat una illa preciosa. I després de fer unes temporades a Mallorca, em va sorgir l’oportunitat de venir a fer-les a Menorca, i no m’ho vaig pensar. A més, em feia la sensació que aquí tindria més visibilitat sota l’aigua, paisatges diferents, i també que el tipus de turisme i l’ambient em cridarien més. I efectivament va ser així. Ara ja fa set anys que vaig venir, i cinc que visc definitivament aquí.

La fotografia, llavors, va començar sent una passió, i s’ha acabat convertint en la seva professió.
Sí, bé, per jo segueix sent una passió. No és ben bé la meva professió del tot. No em consider fotògraf professional. Continua sent el mateix, però ara en trec benefici, gràcies als premis o a les sessions fotogràfiques que pugui fer.

Però, com diu, ofereix sessions fotogràfiques aquàtiques, i té la marca Victor de Valles.
Sí, però visc més dels premis que d’altra cosa; les sessions són un petit extra. Tanmateix fer fotos a altres tampoc és alguna cosa a la qual em vull dedicar a llarg termini.

I de què li agradaria poder viure?
Doncs guanyant premis per les meves fotos, i col·laborant amb diferents marques. Per exemple, fins al moment, ja he fet algunes col·laboracions amb marques com GoPro, en les quals ells m’envien a algun lloc, com Indonèsia, i em demanen vídeos i fotos.

D’aquesta forma m’agradaria viure de la fotografia, podent tenir la llibertat de fotografiar el què m’agrada, però per les marques que m’ho demanin. I que em paguin per açò.

Foto: Victor de Valles.

Si ens referim al tipus de fotografia que fa, com la definiria?
Elementalment aquàtica, però també m’agrada fer fotos en la superfície. I de temàtica, doncs jo diria que n’hi ha quatre de molt clares, que a vegades es barregen entre elles, que tampoc estan delimitades: naturalesa, humans, esports i paisatges. Gairebé sempre davall l’aigua, és el que tinc més accessible o el que m’és més fàcil.

Ha parlat de premis, i pel que sabem n’ha guanyat bastants. Ens podria mencionar els que més l’han marcat?
Bàsicament, han sigut els de GoPro, gràcies a les càmeres de la marca que, com he dit, empr des de sempre. D’aquests n’he guanyat bastants i són els que em donen més avantatge, quant al fet que puc viatjar, i em permeten dedicar-li més temps a la fotografia. De premis importants també destaca un de Sony, dels primers que vaig guanyar i que em va permetre adquirir bastant de material.

Per jo tots els premis que he aconseguit signifiquen reconeixement i molta motivació, que la meva feina agrada i no es queda en res. De fet, els premis que més il·lusió m’han fet, a nivell personal, són els que he guanyat a Balears, com el MARE, o a Ciutadella, com el del Club Nàutic. M’agrada veure que la gent d’aquí em reconeix.

Però com dic, els premis que més m’ajuden són els que em permeten créixer dins aquest món artístic. Ja sigui amb material nou, viatges pagats, o simplement diners.

Foto: Victor de Valles.

I si passam a parlar del darrer, el Best Photo WPA 2022, què ens pot dir?
És un concurs internacional de fotografia aquàtica organitzat a Dénia (Alacant, Comunitat Valenciana) per Ocean Power, en el qual mai m’havia presentat. L’any passat va ser el primer any. I la veritat és que va ser un premi que no m’esperava gens, però ha sigut un honor que m’hagin triat com a millor foto de l’any.

Pel que sé s’ha organitzat l’entrega de premis per al novembre d’enguany. Un esdeveniment que per diverses circumstàncies s’ha retardat, i s’ajuntarà amb l’entrega dels del 2023.

Però bé, com dic, cada premi per jo és una manera més de créixer dins el món de la fotografia, una passió de la qual m’encantaria poder viure i amb la qual gaudesc molt.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.