Fosquets de Líthica 2023: la diversitat com a bandera El reconegut festival tindrà lloc del 7 de juliol al 10 de setembre, i comptarà amb 13 propostes culturals

Foto: Lithica-Art

“Es Fosquet a Menorca…
és el moment de seure a la fresca amb família i amics
compartint una estona agradable al final del dia, a la fresca…
Així és com sentim les nostres pedreres a Lithica,
grans patis on la vida passa i s’expressa”.

Miriam Triay / Ciutadella – Amb aquestes paraules es defineix un dels festivals culturals més esperats de l’estiu, i a un dels llocs més emblemàtics de Menorca: els Fosquets de Lithica. Un esdeveniment canviant, que està en constant moviment per poder donar resposta a tot el teixit que l’envolta.

13 PROPOSTES CULTURALS
Enguany “la voluntat és englobar diverses arts i gèneres escènics dins els mesos d’estiu”, i açò es vol aconseguir a través d’un programa de 13 actuacions variades en estil i procedència.

Des de la música més local, passant per la més internacional, fins a arribar al jazz més pur o a la dansa més espiritual i màgica. Una diversitat real i amb voluntat de mostrar les pedreres com un gran escenari capaç de rebre i acollir qualsevol tipus d’art.

Anna Maria Bagur i Laetitia Lara en el Jardí Medieval durant la presentació del programa. Foto: Lithica-Art

FOSQUETS DE LITHICA
Abans de res, cal esmentar els dimecres de Quietud Musical, ja establerts al festival, que tindran lloc del 5 de juliol al 10 de setembre. Enguany, aquests recitals al Jardí Medieval, comptaran amb l’arpista Elena Armenteros, la violinista Eva Febrer i el guitarrista Joan Mercadal.

Així idò, partim de 13 propostes, 7 de les quals són amb artistes i col·laboracions menorquines. Dins aquestes col·laboracions, que ja seran una constant dels Fosquets, hi ha dues entitats, l’OCIM i el Menorca Jazz Festival, Associació d’Aligators, que celebren el seu 25è aniversari, i ho han volgut fer a dintre de l’espai de les pedreres.

Irene Estradé Niubó - A plom i vol - Fosquets Líthica 2022
Actuació Irene Estradé (A plom i vol), als Fosquets de Lithica 2022

ESTIU 2023
Si passam a parlar del programa pròpiament, ja s’ha instal·lat oficialment “la fórmula de començar amb una actuació menorquina”. D’aquesta manera, el 7 de juliol a les 21h s’inaugurarà el festival amb el concert de La Novena de Beethoven, ofert per l’OCIM.

El segon dia, el 13 de juliol a les 21h, es podrà gaudir dels boleros del quartet menorquí format per la soprano Maria Camps, el guitarrista Pere Arguimbau, el contrabaixista Lluís Gener i la percussió de Guillem Pons, que presentarà la seva nova proposta Bolérame.

Una setmana després, el 20 de juliol a les 21h les pedreres seran testimonis de “l’entesa amb el Menorca Jazz Festival”, amb el concert de l’Avishai Cohen Banda, que presentarà el seu nou projecte Iroko.

El 27 de juliol a les 21h, la música barroca protagonitzarà el concert Los rostros del amor en el barroco italiano, del duet format per la soprano Lorena García, i el músic Rafael Bonavita a la tiorba.

Seguidament, arribarà un dels vespres més esperats del festival, la Nit de Lluna Plena, que tindrà lloc l’1 d’agost, a les 22h. En aquest actuarà, primer, la banda Deira, de Folk Celta Contemporani. Formada per Gonzaló Llao, al bouzouki, Juan Almaraz, a la flauta irlandesa, i Salvador Daza, al violí, presentarà el seu darrer disc, Alba. “La segona actuació vindrà dels acròbates ja coneguts a Lithica. David Sessarego i Irene Estrades, de la companyia A plom i Vol. Oferiran Dansa Vertical, un format de circ aeri”.

Nit de Lluna Plena dels Fosquets de Lithica 2022

En el sisè dia, el 6 d’agost, a les 20:30h, i gràcies a la col·laboració amb Joventuts Musicals de Ciutadella, les pedreres comptaran amb l’actuació del Cor Jove Nacional de Catalunya (CJNC), que presentarà un programa al voltant de la poesia catalana.

Continuant amb aquest eclecticisme, el 10 d’agost a les 20:30h, el públic dels Fosquets podrà gaudir de la Música Persa del tercet format per Yasamin Shahhosseini al llaüt persa, Efrén López als instruments de corda medieval, i Ruven Ruppik a la percussió.

El 17 d’agost, a la mateixa hora, es canviarà d’escenari musical, per viatjar fins a Cuba i veure com es ret homenatge a la seva música d’autor i tradicional. Ismael de la Torre y su Trova Son és el quartet musical que oferirà la novena actuació del festival d’enguany.

El 24 d’agost a les 20:30h, gràcies a la col·laboració amb el Festival Bachelona, els Fosquets oferiran “una vetlada de música clàssica sota el títol Bach de Cambra a Menorca. Una funció protagonitzada per dos violoncel·listes”, Ramon Bassal i Frances Bartlett.

Nit de Lluna Plena dels Fosquets de Lithica 2022

Es tancarà el mes, el 31 d’agost a les 20:30h, amb teatre. “La Companyia Cant del Cigne posa en escena Informe para una acadèmia (Franz Kafka)”.

El tercer mes dels Fosquets, s’obre amb El dia del Laberint. “Serà amb una representació de dansa contemporània titulada Quimera, que du a terme la companyia Art en Moviment”.

Finalment, i de la mateixa manera que ha començat, el festival tancarà la seva edició estival 2023, amb una actuació local. Guiem Soldevila i la presentació del seu darrer disc Intimari, en seran els protagonistes del darrer dia dels Fosquets de Lithica; el 10 de setembre a les 20:30h.

Si necessitau més informació sobre el festival d’enguany, no dubteu a accedir a la seva pàgina: lithica.es.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.