Ciutadella està a l’espera de la nova batlessa

Itziar Lecea / Ciutadella – Els resultats electorals del passat diumenge han donat una clara victòria popular a la llista encapçalada per Juana Mari Pons, que passa de tenir una representació de cinc regidors a 9. La diferència de vots amb la segona força més votada, el PSOE, i un possible pacte d’esquerres durant els propers dies, seran els que decidiran si finalment l’Ajuntament de Ciutadella és govern per la dreta o l’esquerra.

A poques hores després de conèixer els resultats de les eleccions a Ciutadella, la incògnita planeja sobre la possibilitat de qui serà la pròxima batlessa. El clar guanyador, mirant els vots, és el Partit Popular, que aconsegueix pujar dels 5 als 9 regidors amb més 1.500 vots més als passats comicis municipals. A l’altra banda de la balança es troba el PSM. La força més votada del 2019, aconseguint un resultat històric per a la formació, passa aquest 2023 de 7 a 5 regidors, amb més de 900 vots manco. La que fins ara era la tercera força política, el PSOE, recupera un regidor dels 4 que va obtenir les passades eleccions, amb 500 vots més que el 2019. Les coses canvien de manera més notable pels partits minoritaris que fins ara formaven part del consistori. Així, Ciutadans passa de 3 regidors a no tenir representació, amb una pèrdua de vots considerable. També es nota la pèrdua de confiança de l’electorat en l’equip de Gent per Ciutadella que, tot i no presentar-se com a llista afí a Podem, sí que rescata a part de les persones que formaven part del govern d’esquerres. En aquest cas, la nova agrupació d’electors, Ciutadella Endavant, aconsegueix representació amb un regidor i 844 vots. Mentre que entra, per primera vegada, la representant de Vox, que fins ara no havia aconseguit fer-se amb cap escó al municipi de ponent. Entra amb 736 vots.

CLARA VICTÒRIA MUNICIPAL PEL PP
La candidata del Partit Popular, Juana Mari Pons, assegura estar “molt contenta, i he d’agrair a tots els ciutadans que han confiat en noltros. Hem duplicat, hem guanyat i açò vol dir que Ciutadella i els ciutadellencs volen un canvi cap a la dreta. Ara bé, els pactes seran els que poden fer tombar la balança i vorem els pròxims dies com esdevenen els esdeveniments.”

Tanmateix, la pujada de vots dels populars al nostre municipi és un fet que Pons posa de manifest. “Hem estat a punt de fer el desè regidor. Crec que tenim la capacitat i l’experiència per poder governar en minoria. Per tant, crec que Ciutadella ho vol, i no vol aquest pacte d’esquerres de partits minoritaris. Però ja sabran el que fan. Ara hem de veure què passarà. Si creim en la democràcia, hauríem d’acceptar la majoria. I el que ha dit la majoria és que el PP ha de governar a Ciutadella. Ara bé, els egos i l’afany de governar poden crear nous pactes. El PP al Consell, el PP a Govern, fan complicats els pactes d’esquerres als ajuntaments. Si creuen en la democràcia, faran cas del que ha dit la majoria a Ciutadella. En aquest cas, que el govern ha de ser del Partit Popular.”

Pel que fa a un possible pacte, almanco amb l’altre partit de dreta que ha obtingut representació al consistori, Pons remarca que “jo sempre he dit que estic disposada a xerrar amb tothom. Ho vaig demostrar amb la peatonalització des Born i ho he demostrat sempre. Però estic disposada a governar en minoria. Jo no crec amb els pactes, crec que el partit majoritari és el que ha de governar i per tant, crec que hem de governar en solitari. Evidentment, si algun dels partits de l’oposició ens donen la seva confiança, millor que millor.”

EL PACTE D’ESQUERRES, DECISIU PER LA BATLIA DE CIUTADELLA

El PSOE es veu fort per arribar a pactes
“Veient els resultats que hi ha hagut arreu, podem dir que estem d’enhorabona. Som la força més votada de l’esquerra a Ciutadella i no només hem pujat, sinó que hem recuperat un regidor i ser la segona llista més votada, la primera d’esquerres. Per tant, per part nostra, trobam que és un bon resultat, també observant el que ha passat a altres municipis, el que fa que el de Ciutadella sigui un resultat encara més bo”, comenta la candidata socialista, Carol Cerdà.

Pel que fa a repetir un possible pacte amb PSM i Ciutadella Endavant, comenta que” hem d’assimilar encara els resultats i veure com procedir. Està clar que venen dies de seure i veure si arribam a acords si volem que un govern d’esquerres es mantengui a Ciutadella. Però bé, està tot encara una mica per veure. Dintre d’aquesta setmana ja ens asseurem amb els altres partits i prendrem les decisions oportunes. Tenim clar d’entrada que, malgrat tenir els mateixos regidors que el PSM, per nombre de vots som la primera força de l’esquerra. Però ens hem de seure i xerrar-ne. Però el nostre punt de partida és que anam per damunt en nivell de vots. I està clar que l’única manera de mantenir el govern d’esquerres a Ciutadella és que arribem a acords i consens els tres partits de l’esquerra, pel que ens haurem de seure amb tothom.”

Des del PSM, oberts a negociar el govern d’esquerres
La baixada de regidors del PSM els posa en una situació diferent de la de fa quatre anys, quan van poder formar el govern municipal amb bastant pes del seu partit. “Lògicament, no podem estar contents dels resultats, però en el fons, tenir 5 regidors i el 21% de la confiança de Ciutadella, ens alegra, especialment veient com ha anat a altres municipis. Com hem fet aquests vuit anys, i així ho mantenim, creiem en la cultura del pacte, és el que defensam durant la campanya. Hem demostrat que es pot governar en coalició. Estem contents que Ciutadella hagi tornat a votar per partits progressistes, que és el que volíem”, comenta la candidata Maria Jesús Bagur.

Davant un possible escenari de batlia pels socialistes, Bagur assegura que “han tingut 170 vots més, però crec que podem dir que és un empat tècnic. Per tant, contempla com a escenari possible una batllia compartida. Però primer ens hem d’asseure i xerrar.”

Ciutadella Endavant contempla totes les possibilitats
“El primer que valoram és l’abstenció que hi ha hagut, ens preocupa que a Ciutadella només hagi votat el 49% de l’electorat. Pel que fa al regidor de Ciutadella Endavant, estem contents, tot i que esperàvem uns altres resultats. Ara bé, tenir, en part, la clau de govern, ens dona certa rellevància, i responsabilitat. El panorama està complicat, tanmateix, veient el que ha passat al Consell i al Govern”, sentencia Sebastià Servera, que no té molt clar quina ha de ser l’estratègia de la recentment creada agrupació d’electors.

“Hi ha diversos escenaris possibles, estem pendents de veure quines idees tenen les altres formacions i saber què esperen de noltros. Estem debatent, com a agrupació, quin és l’escenari que ens convé i convé al poble de Ciutadella. Des de govern de minoria del PP fins a un govern d’esquerres. Hem de valorar com i amb què es compta. El que tenim clar és que estem oberts a xerrar amb tothom, no només als partits d’esquerres.”

Pel que fa a una possible batlia d’esquerres, Servera diu que “en principi, el més lògic, si hi hagués conflicte amb la batlia entre PSOE i PSM, és que es faci com va passar al primer pacte de progrés al Consell, amb dos anys per cada partit, tot i que trobam que és més una decisió seva. El que tenim clar és que, tot i poder tenir la clau, no demanarem noltros la batlia, perquè no és representatiu de la voluntat del poble.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.