Joan Moll Allès, un jove amb el rumb ben clar

Llorenç Allès / Ciutadella – Joan Moll Allès té molt clar quin és el seu rumb. Aquest jove ciutadellenc de 23 anys ha estudiat el Grau en Nàutica i Transport Marítim, i el seu somni és ser capità de vaixell. Actualment està fent les pràctiques al buc Abel Matutes, de la companyia Baleària. Durant un trajecte entre Ciutadella i Alcúdia, tenim la sort de poder mantenir una amable conversa amb ell, gràcies a les facilitats posades per la naviliera.

Quins estudis ha cursat fins ara?
El 2019 vaig començar el Grau de Nàutica i Transport Marítim a Barcelona, que és la carrera per ser pilot mercant. Si després curses un màster, pots ser després capità.

D’on li ve aquesta passió pel mar i els vaixells?
De petit sempre he navegat, hem tingut barca per casa, i sempre m’ha estirat molt el món de la navegació. I hora d’estudiar em vaig decidir per allò que més m’estirava, que era ser pilot i capità.

És una decisió que pren poca gent…
Hi ha poca gent que cursa aquests estudis, sí. A la meva classe érem uns 40 alumnes, i hi ha cinc universitats que imparteixen aquests estudis.

A mi també m’agrada també molt el mar, però una cosa és açò, i l’altra voler ser capità d’un vaixell tant gran com aquest!
Sempre m’ha estirat molt ser capità, i espero poder arribar a ser-ho.

Ara està vostè fent pràctiques, no?
Estic fent pràctiques curriculars durant quatre mesos, embarcat. Vaig començar dia 15 d’abril i acabaré l’agost.

Quines funcions fa vostè en un vaixell com aquest?
Durant els primers dies estic molt pendent dels oficials per mirar com es carrega la mercaderia, com es navega… Després de quatre dies, ja comences a fer més cosa, donant un cop de mà amb la càrrega de vehicles, per exemple, fas guàrdies al pont de comandament acompanyat sempre d’un oficial, fent el diari de navegació i feines que et manin. Investigues també el vaixell, el vas coneixent…

Els que no coneixem aquest món, podríem pensar que ser capità d’un vaixell és posar-se al timó i simplement pilotar…
Hi ha molta feina! S’han d’emplenar molts papers, embarcaments, desembarcaments… Hi ha molta cosa per fer, i jo faig allò que em manen.

I quan acabi les pràctiques, cap on vol seguir?
La meva idea és seguir fent pràctiques a l’hivern. He d’arribar a fer 12 mesos embarcat com a alumne, per després ja poder exercir com a tercer i segon oficial.

Quin és el seu objectiu final?
Ser capità de vaixell. És una carrera que pot dur entre vuit i nou anys. El que més ens agrada a mi d’aquesta professió és maniobrar: amarrar, desamarrar, entrar a un port, sortir… Ja veurem per on em du la vida!

 

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.