Cases senyorial de Ciutadella (I)

Can Faustino. Foto: Miriam Triay.

Miriam Triay / Ciutadella – Fent una mica de memòria històrica, des d’El Iris, amb l’ajuda de l’arxiu municipal, l’arxiu històric i  l’Ajuntament de Ciutadella, hem intentat concretar on es troben les cases senyorials de Ciutadella que ja no són de propietat de famílies nobles, i quin en va ser el darrer del llinatge aristocràtic que va gaudir sortint com a caixer Senyor en unes festes de Sant Joan. 

CAN FAUSTINO – CASA CARRERAS
Carrer Sant Rafel, 9
Propietat privada, Hotel Can Faustino
Antiga residència de la família Ametller que passa als Carreres, estirp originària de Maó que s’estableix a Ciutadella quan Joan Carreres Albertí és nomenat cavaller el 1651. A l’inici del segle XX la casa és adquirida pel representant d’una de les branques dels Olives, Dony Faustino Olives Saura, del qual agafa el nom popular amb què es coneix la casa avui. La casa és el resultat d’obres realitzades al llarg dels segles XVIII i XIX per ennoblir les antigues construccions sobre les quals s’aixeca. En contraposició a l’austera façana del carrer de Sant Rafel, hi ha la que mira cap al port i que s’obre a un antic hortet reconvertit en bucòlic i bell jardí geomètric ubicat en plena trama urbana del nucli històric. 

  • Josep Carreras Vigo, caixer Senyor, 1884-1885.
  • Faustino Olives Saura, caixer Senyor, 1918-1919. Li tocava a ell però no va poder, i per això va sortir en Josep Olivar Olives en nom seu. Ell ja havia sortit com a substitut l’any 1896 de Ricard Martorell. 
Saura des Racó, tercera branca. Foto: Miriam Triay.

CASES DELS SAURA
– SAURA DES RACÓ. Tercera branca
Placeta del Roser, 3
Propietat privada, Paulin Amorós
Casa de la tercera branca de la família Saura, iniciada amb Joan Saura Revel, que va ser alcalde de Ciutadella i, de fet aquesta casa senyorial també va acollir uns anys l’Ajuntament de Ciutadella. Després de Joan Saura Revel, hi va habitar el seu fill Gabriel Saura Mariño, que hi va sortir com a caixer el bienni 1930-1931, i els seus fills Juan Manuel (1962-1963) i Fernando (1972-1973), i també el seu nét major Gabriel Saura, germà de l’actual caixer Senyor al bienni 1986-1987.

  • Fernando Saura Cantallops, caixer Senyor, 1992-1993
  • BORJA SAURA GARCÍA, 2022-2023 (sense casa pairal; surt de Can Simó)
Saura Morell, segona branca. Foto: Miriam Triay.

– SAURA MORELL. Segona branca
Carrer des Seminari, 5
Propietat municipal, Espai d’art Xec Coll
Construït per iniciativa del cavaller Joan Miquel Saura Morell, primer membre de la saga aristocràtica de la segona branca dels Saura, gràcies a la compensació que rebé dels anglesos quan arribaren a l’illa per haver encapçalat, l’any 1706, la rebel·lió dels partidaris de l’arxiduc Carles d’Àustria contra Felip d’Anjou en la guerra de Successió. Va ser també la residència del bisbe Antoni Vila i Camps, el primer d’ocupar el càrrec després de la proclamació de l’església de Santa Maria com a Catedral de Menorca, mentre es construeix el palau episcopal. Encara que, la casa passà a finals del segle XIX a mans de la Família Salord, per acabar sent venuda a una entitat bancària. 

  • Jaume Saura Fragas, caixer Senyor, 1952-1953
Saura Miret, primera branca. Foto: Miriam Triay.

– SAURA MIRET. Primera branca
Carrer del Santíssim, 2. 
Propietat municipal, Museu de Ciutadella
La casa pertanyia als descendents de la primera branca de la saga familiar de Gaspar Saura, comissari del Tribunal del Sant Ofici nomenat cavaller el 1675. Va ser Gabriel Saura Morell, fill de Gaspar Saura, primer en néixer ja amb el títol nobiliari, i germà de Joan Miquel Saura, qui el 1697 va fer construir la casa pairal. La part noble de la casa, un dels millors exemples del barroc civil menorquí, és construïda per Jaume Amorós a les acaballes del segle XVII. 

  • Josep Saura Miret, caixer Senyor, 1976-1977
Cas Comte de Torre-Saura. Foto: Miriam Triay.

CAS COMTE DE TORRE-SAURA
Carrer Major des Born, 8
Propietat privada, Fundación Conde de Torre Saura 
El comtat de Torre Saura és concedit per Ferran VII a Bernat Ignasi Olives i Olives l’any 1818. Es tracta d’una aglomeració d’edificis que resten ocults darrera d’una impactant façana que dóna a la plaça del Born i que s’aixeca l’any 1839 segons plànols d’Ildefonso Hernández. La façana i porta principal, presidida per una cara envelada símbol de l’hospitalitat, s’aixequen en el carrer Major del Born. Curiosament, la portalada que dóna al Born i presidida per l’escut familiar és la dels carruatges. 

  • Josep Maria Olives Ponsich, caixer Senyor, 1958-1959. Darrer comte de Torre Saura de la família Olives. Abans d’acabar la jornada des Be i durant el dia de Sant Joan, va ser substituït pel seu cunyat Lluis Cotoner Cotoner. 
  • Guillermo de Olives Olivares, 2006-2007, família Olives de Maó. 
Palau família de Guevara. Foto: Miriam Triay.

PALAU FAMÍLIA DE GUEVARA
Carrer Sant Francesc, 1
Propietat privada
Formen part de la segona família de Guevara arribada a l’illa el segle XVIII, provinent de la Ciutat de Mallorca. Segons explica Fernando Martí a Els llinatges dels menorquins, d’aquesta família “prové donya Bárbara de Guevara Saura, muller de don Gaspar Fraser Saura. Ella morí assassinada a Ciutadella el 16 d’abril del 1877”. Segons se sap, aparegué morta en aquesta mateixa casa pairal, i n’és la filla del darrer caixer Senyor d’aquesta família noble. 

  • Jaume de Ladrón-de-Guevara Rosselló, caixer Senyor, 1812-1813. Aquest llinatge compost, ve d’un títol que els hi atorgaren als varons d’aquesta família. 
Ca n’Squella. Foto: Miriam Triay.

CA N’SQUELLA
Carrer Sant Sebastià, 18
Propietat privada, família Squella 
El Palau data del segle XVIII. La Casa Squella aporta a l’arquitectura dels palaus de Ciutadella dos elements d’un gran interès: la concepció i desenvolupament de l’escala i el tractament formal i més auster de la façana. La porta principal està presidida per un rostre petri. L’obertura del carrer del bisbe el 1802 va donar major vistositat a la façana d’aquesta casa. 

  • Ricardo Squella Duque de Estrada, caixer Senyor, 2000-2001. Es tracta de la branca del Duque de Estrada.
Can Vigo o Can Vivó. Foto: Miriam Triay.

CAN VIGO O CAN VIVÓ
Plaça des Born, 2
Propietat privada, Antoni Vivó de Salort
Juntament amb Can Salort i Cas Comte de Torre-Saura formen el gran conjunt arquitectònic senyorial que presideix la plaça des Born. Anteriorment, se la denominava Can Vigo, perquè en va ser la família que la va construir. La façana actual pertany al segle XX, però la resta de l’edifici és possiblement del segle XIX.  

  • Josep Vigo Fabra, caixer Senyor, 1916-1917.
Casa Família Quadrado. Foto: Miriam Triay.

CASA FAMÍLIA QUADRADO
Carrer Sant Antoni, 9
Propietat privada, Hotel Nou Sant Antoni
L’edifici té els seus orígens en l’època medieval, i estava unit a través d’un carreró a l’actual carrer de sa Carnisseria. A més de tenir l’entrada i façana principal al carrer de Sant Antoni. A mitjans del segle XIX, la família Quadrado va adquirir la casa i a principis del segle XX va passar de ser l’habitatge de la família Salort Olivar. L’actual propietària ha cedit el lloguer de l’edifici per a la seva gestió com a hotel. 

  • Francesc Quadrado Albertí, darrer caixer Senyor en sortir de la casa senyorial, 1910-1911
  • Francisco de Quadrado (doctor Quadrado), 1970 (cas Comte)- 1971 (can Saura Miret), darrer caixer Senyor de la família.
Can Simó. Lloc d’on surt el Caixer Senyor del bienni 2022-2023. Foto: Miriam Triay.

CAN SIMÓ
Carrer Santa Clara, 11
Propietat privada, hotel de l’empresari Laurent Morel
Era inicialment de Bertrán Salamó durant l’edat mitjana. Amb el temps, i a partir del segle XVIII, passà a ser, en primera instància, de la família Sanxo, seguidament de la família Carrió, després de la família Despujol, i finalment dels Simó, que l’han venuda enguany a l’empresari francès Laurent Morel. 

Sembla que, tot i que la família Sanxo visqués a Can Sintas, els quals posseeixen la representació d’aquesta estirp noble des de les acaballes del segle XVIII, pel que consta per escrit, March Sanxo era el propietari de les mateixes cases que havien sigut de Bertran Salamó, durant el segle XVIII. 

En la façana principal de la casa destaca un gran arc amb portes de grans dimensions. I no només compta amb una entrada al carrer Santa Clara, sinó que també en té una altra al carrer Sant Josep. 

  • Marc Sanxo Serra, caixer Senyor, 1648-1649.
  • Ignasi Despujol-Carrió, 1904-190

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.