Explica el teu part Per Marta Seguí

Marta Seguí – La vida està envoltada d’històries, de contes, de llegendes que ens han relatat. El fet de contar històries és un costum que es remunta a fa milions d’anys. Així i tot, existeixen certs temes que evitem escoltar i aquí m’agradaria centrar-me en un d’ells: el part. Freqüentment preguntem “com ha anat el part?” esperant que la resposta sigui només un “bé, tot bé”. Quantes vegades hem pensat que aquella amiga era massa detallista amb el seu part? O potser també hem pensat que sempre vol xerrar del seu part, malgrat que ja l’ha explicat. 

S’ha estudiat que narrar el part provoca efectes positius en les dones que ho expliquen, però també en les persones que l’escolten. 

– Efectes sobre la narradora 
L’explicació del part amb tots els detalls permet construir l’experiència viscuda nivell mental i ajuda a integrar el significat a nivell emocional. I amb relació a això, s’ha observat com detallar el part, sobretot en aquelles dones que han tingut una experiència traumàtica o negativa, els hi provoca un alleugeriment psicològic. S’ha de tenir en compte que el part es considera una de les experiències més importants per una dona. 

Algunes mares refereixen que al fet de comunicar el seu relat als altres enforteix el seu sentiment maternal i després se senten més empoderades. Algunes, a més, consideren que és una manera per normalitzar la variabilitat de les experiències que poden viure les dones en relació amb l’embaràs i al part. 

En un estudi es va observar com les dones que havien tingut una cesària sentien vergonya en explicar el seu part i explicar el part pot servir per integrar-lo. 

– Efectes sobre els oients 
L’explicació d’experiències individuals de forma estructurada i ordenada pot generar reaccions emocionals en els altres. En el cas del part, quan les dones escolten històries positives, se senten més empoderades, disminueix la por i augmenten la seva capacitat mental de cara al part. A més a més, escoltar aquest tipus de relats, provoca motivació per aprendre’n més. 

La narració transmet coneixement sobre les diferents realitats i permet agafar consciència sobre les diferències culturals. S’ha pogut veure un canvi d’actitud en les dones que han sentit les històries dels seus naixements. 

I finalment, en un estudi es va poder veure com el desig de les dones embarassades de tenir les seves criatures per via vaginal enlloc de per cesària estava influït per la narració del part d’altres dones. Així que es va concloure que escoltar la història del part d’una companya pot provocar la modificació de les expectatives del propi part. 

CONCLUSIÓ 
Personalment, em considero una fanàtica de la maternitat i tot el seu món. M’encanta quan a la consulta les meves pacients m’expliquen el part amb tots els detalls, les escolto atentament i confesso que a vegades m’he emocionat. I després de tot el que he exposat en aquesta publicació, crec que ara ho faré amb més ganes per elles i per mi. 

Per concloure m’agradaria deixar una reflexió: Si tens alguna amiga, una companya de feina o una familiar que acaba de ser mare, ves a fer-li la visita amb unes ganes boges d’escoltar-la i, si és necessari, acompanyar-la en la seva narració. Pensa que l’estaràs ajudant a integrar tot el que acaba de viure perquè ha nascut un nadó, però també ha nascut una mare.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.