El Govern vigila els pins de la zona des Pinaret i Cala Blanca davant l’alerta per la malaltia del “nemàtode”

Llorenç Allès / Ciutadella – El Servei de Vigilància Forestal del Govern balear està especialment atent al que succeeix a Es Pinaret i als pinars propers, per la zona de Cala Blanca. L’alarma va saltar quan es va detectar que alguns pins mostraven un color entre roig i marronós al seu fullatge, allunyat del verd de costum. L’aparença és que els arbres estan secs. Aquest fet, juntament amb la proliferació d’una espècie d’escarabat anomenat Monochamus galloprovincialis, ha motivat una campanya de control per analitzar la possible presència i evolució entre els arbres d’una malaltia coneguda com el nemàtode dels pins (tècnicament Bursaphelenchus xylophilus).

Els experts Pere Fraga i Xavi Cardona expliquen que l’origen de la situació actual es deu en les tempestes de finals d’estiu passat, amb pedra inclosa, que van perjudicar alguns pins i van deixar ferides obertes a les rames i també llenya morta. Amb aquesta situació, la presència de l’escarabat es multiplica, i açò converteix una situació normal i fins i tot bona per la natura en un problema. En condicions i xifres normals, aquest escarabat contribueix a podrir la llenya morta i convertir-la en matèria orgànica bona pel bosc. Ara bé, aquest escarabat és també el vector d’aquesta malaltia anomenada nemàtode, és a dir, és el vehicle amb el que aquest organisme nociu passa d’un pi a un altre, i com més escarabats hi hagi, més possibilitats hi ha que més pins s’infectin.

Davant aquesta situació, des de l’Ajuntament de Ciutadella i el Servei de Vigilància Forestal del Govern balear han optat per instal·lar trampes a les zones afectades per controlar la presència de l’escarabat i, sobretot, per comprovar si transporta el nemàtode. Els efectes que el nemàtode pot tenir als pins són diversos. En alguns casos simplement provoca la debilitació dels pins, però en altres pot implicar la mort dels arbres. El Ministeri d’Agricultura especifica que “la malaltia pot progressar de manera uniforme per tot l’arbre o de rama en rama, depenent del tamany del peu i de les condicions ambientals durant el creixement. Alguns peus poden sobreviure més d’un any, però la majoria moren a la primavera següent a la de la infecció”.

Per açò, s’ha optat per aquesta campanya de detecció i control a través d’aquestes trampes. A partir dels resultats que s’obtenguin, es decidiran quines mesures s’han d’aplicar. De totes maneres, inicialment aquesta malaltia afecta preferentment a arbres que tenen ferides obertes o mostren debilitat, ja que és aquí on l’escarabat troba el seu aliment i, per tant, on acudeix i, per tant, on pot transportar el nemàtode en cas que hi sigui.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.