Surt a la llum un estel de Sant Joan de fa més de 150 anys Pere Fullana, col·leccionista i antiquari, dona a conèixer aquest objecte

Miriam Triay / Ciutadella – Entrant ja en el mes de les festes més esperades de l’any per als ciutadellencs i ciutadellenques, l’antiquari Pere Fullana ha revelat un objecte antic i molt valuós que té en possessió.

Es tracta d’un estel de Sant Joan, sense datació exacta, però que pel material en què està confeccionat, segurament té més de 150 anys. “Tenc un estel que van dur els cavalls per les festes de Sant Joan fa un centenar d’anys”, ens confessa el col·leccionista, “un objecte que es nota emprat i diferent dels que estem acostumats a veure. És un estel sense mirall”.

UN OBJECTE AMB HISTÒRIA
Encara que Fullana no tengui clara la data ni tampoc recordi com va aconseguir que aquest estel formés part de la seva col·lecció, gràcies als seus coneixements d’història popular, es pot fer una idea de l’època en què va ser confeccionat.

“Jo diria que té uns 150-200 anys. La peça està forrada de seda, i aquí n’hi havia poca en aquella època, els anys del 1800. Era un material més bé exclusiu. En aquest sentit, en aquells anys, per Sant Joan s’acostumava a treure la novetat, a mostrar el més interessant i únic. I un objecte de seda contestaria a aquests costums”.

EL COL·LECCIONISME COM A PASSIÓ
El propietari d’aquesta estrella de Sant Joan, Fullana, és antiquari i col·leccionista de fa molts anys. De fet, va arribar a tenir un negoci, on venia les antiguitats que trobava i comprava, al carrer Santa Clara, nombre 1. En paraules del mateix Fullana: “Sempre m’ha agradat la història i les tradicions, els objectes populars antics i col·leccionar-los”.

Confessa que tenia facilitat per trobar aquest tipus de peces amb història, i que moltes vegades li costava posar-les a la venda i no quedar-se-les. Aquest estel és prova d’açò. “Me la vaig haver de quedar, no podia vendre-la. Tinc una col·lecció molt gran, en la qual hi ha objectes de Sant Joan, com diverses vidrioles per rompre carotes. I aquest havia de ser un d’ells”.

LA CAPADETA ANTIGA
Un objecte, aquest estel, damunt el qual, segurament, molta gent va fer la tradicional capadeta nostra. Però en el qual ningú va poder observar el seu reflex.

Una antiguitat, igualment, com deim, d’origen desconegut. “Moltes vegades quan menys t’ho esperes apareixen aquest tipus de peces. De fet, és una classe d’objecte que jo no he tornat a veure més en propietat de ningú, ni exposat. I encara que no record exactament com va acabar en les meves mans -són molts objectes i molts anys de col·leccionar-los-, segurament devia ser la mateixa família descendent del propietari original que el va voler vendre”.

Pere Fullana, encara que ja estigui jubilat, segueix presentant una col·lecció molt gran a casa seva que mostra la història menorquina i, sobretot, ciutadellenca. I en la qual, les festes de Sant Joan, en són grans protagonistes. “No he fet mai cap exposició, però estaria disposat a fer-la, a deixar aquests objectes perquè la gent els pugui veure i apreciar”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.